Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva dana pun Višnjik

Zadrane se može zapaliti, ali treba truda

18.02.2016., Zadar - KK Cedevita pobjednik je kosarkaskog kupa Krese Cosica. Pehar pobjednicima urucila je Ljerka Cosic.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
20.02.2016.
u 08:10

'San mi je da jednoga dana moj klub doživi takvo što na svom parketu. Igramo u Euroligi, odlično stojimo u ABA ligi, ali jedva tu i tamo napunimo dvoranu, a Zadar to učini s lakoćom.'

Premda nije osvojio Ćosićev kup (Cedevita je pobijedila 74:70 i osvojila ga četvrti put) te iako je prošlo već osam dugih godina od posljednjeg Zadrova trofeja, Košarkaški klub Zadar ovaj je vikend ipak profitirao. Jer, barem na dva dana probudile su se stare navijačke strasti pa su domaće košarkaše bodrile prepune i raspjevane tribine Višnjika (9000 ljudi).

Cibona veći mamac

U polufinalu s Cibonom navijalo se kao nekad u utakmicama protiv najdraže “crvene krpe” zadarskoga kluba. U finalu s Cedevitom navijačkih strasti bilo je puno manje nego u utakmici s Cibonom premda je dekor na tribinama bio jednako impresivan pa je predsjednik kluba pobjednika Mladen Veber otvoreno priznao:

– San mi je da jednoga dana moj klub doživi takvo što na svom parketu. Igramo u Euroligi, odlično stojimo u ABA ligi, ali jedva tu i tamo napunimo dvoranu, a Zadar to učini s lakoćom. Moram priznati da mu zavidim na tome.

Zadrani pak zavide Zagrepčanima na klupskom proračunu kakav mogu samo sanjati. Ne toliko zbog višestruko skuplje momčadi, nego zbog stabilnosti izvora financiranja koji u vrlo visokom postotku (više od 90 posto) čini privatni kapital. Doduše, mogli su na tim načelima funkcionirati i u KK Zadru da su širom otvorili vrata stranom kapitalu. Nažalost, kako je taj klub uvijek bio važna politička igračka, gradom se pronio glas da nije dobro da Turci kupe hrvatski klub pa je moćna Dogus grupa od tog posla odustala, uglavnom zbog lošeg odjeka u javnosti.

Ako već odbijaju strani kapital, takav bi se pomak možda dogodio kada bi strukture koje vode klub dopustile da im se više približi netko poput ambiciozne poduzetnice Zdenke Zrilić, kćeri najpoznatijeg zadarskog biznismena Zdenka Zrilića. A ona je, a ne KK Zadar, zajedno sa županijskim košarkaškim savezom, organizirala završni turnir Kupa Krešimira Ćosića na vrlo visokoj razini. Njezina tvrtka S-event već je organizirala dva turnira euroligaša, ali i neke veteranske turnire, a ima i puno dobrih ideja kao što su košarkaški kampovi, obnova kvartovskih igrališta, muzej zadarske košarke i slično.

Čekali tri godine

– Posljednji put zadarski je Višnjik bio pun prije tri godine u dvobojima s Partizanom i Cibonom. Grad Zadar dokazao je da i dalje voli košarku i da se taj košarkaški fitilj da zapaliti. Višnjik se napunio i zbog načina na koji smo predstavljali manifestaciju, a činili smo to i pomoću medija i društvenih mreža, a onima koji desetljećima imaju pretplatu, a njih je 300-400, izašli smo ususret i osigurali im besplatan ulazak – kaže Zdenka Zrilić i žali što Zadar nije pobijedio i u finalu.

KK Zadru jedino nedostaje više Zadrana u sastavu, da se ne događa da ih drugi hrvatski klubovi imaju više (Zagreb 5, Kvarner 3) jer i na taj način stanovnici Zadra godinama su se vezivali uz klub. Išlo se bodriti prijatelja, rođaka, susjeda, školskoga kolegu... Potencijal je tu, od svega navedenog treba pomalo.

>> Cedevita preživjela 'pakao' Višnjika i treći put zaredom osvojila Kup!

Komentara 2

DH
dalibor.hren
10:26 20.02.2016.

Stvarno su, ovako "zapaljeni" bez benzina kulturni i pristojni! Navijaju za svoje, a protivnika ne vrijeđaju.

QI
qiqo
11:21 20.02.2016.

Cedevita je umjetna tvorevina isto kao i napitak...nema povijest...dušu ...ništa ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije