Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA Deset godina od posljednjeg uspjeha

Za prošla prvenstva nismo bili spremni

Modrić na pripremama
Foto: Igor Kralj / 24 sata
20.05.2008.
u 11:32

Neslavnih deset godina otkako je Hrvatska uspjela proći prvi krug na velikim natjecanjima navršava se ove godine. Taj bi jubilej bilo zgodno proslaviti negdje potkraj lipnja, što bi značilo da je Hrvatska prošla skupinu na Europskom prvenstvu, ušla u četvrtfinale, možda i dalje, možda u borbu za medalje.

Pronaći ravnotežu
Niko Kovač prošao je brojne pripreme i zacijelo zna što treba za dobar rezultat. Osim uvjeta, koji su za reprezentaciju u Rovinju odlični.
- Imamo samo tri tjedna i treba paziti da se ne napravi premalo, ali ni previše. Imali smo po šest tjedana priprema u klubovima, duga prvenstva su iza nas i treba naći pravi balans, a to je najteže. S nama je gospodin Rak i siguran sam da ćemo 8. lipnja biti najspremniji. A ne nespremni kao što nam se na prijašnjim natjecanjima znalo događati - procijenio je Niko Kovač.

Što bi trebalo promijeniti u odnosu na prijašnje pripreme?
- Sad nas je ovdje samo sedam, ali kad budemo svi na okupu sigurno ćemo razgovarati s izbornikom. A i ja ću kao kapetan sazvati sastanak igrača i pričat ćemo o svemu. Nas nekoliko bilo je na dva-tri velika natjecanja i znamo kako je završilo. Moramo naći nekakav zaključak, a ja svoje mišljenje zasad neću iznositi u javnost. No, razgovarat ćemo i vidjeti što nije dobro, a što je možda predobro. Činjenica je da moramo napraviti sve kako bismo bili za pet.

U Japanu, Portugalu i Njemačkoj nismo uspjeli, što je uzrok tomu?
- Moje je mišljenje da za tri utakmice u skupini nismo bili spremni. Važan je i rezultat prve utakmice, u Japanu i Njemačkoj smo izgubili, teško se nakon toga izvući. I zato nam treba povoljan rezultat protiv Austrije, to je ključ svega. Ali, treba biti spreman i za sve tri utakmice, što prije nismo bili.

Kao Forrest Gump
A da bi on sam bio spreman, trenirao je nakon što mu je završila sezona još 26. travnja.
- Razgovarao sam i s gospodinom Rakom, ali Red Bull ima sjajan centar, 600 nas je sportaša, nogometaša, hokejaša, vozača formule. I s mojim kondicijskim trenerom napravio sam plan rada. Ma, bio sam kao Forrest Gump, trči, trči i samo trči dok netko ne kaže da stanem. Hvala Bogu, sad smo ovdje, bit će i lopte.

Kapetan sjajno poznaje Austrijance, hoće li im tjelesna pripremljenost biti najveći adut?
- Ma sve će reprezentacije biti spremne. Tako i oni, ali nije nogomet samo trka, tu je i lopta. Da je drukčije, igrali bi atletičari, ali lopta je glavna. Austrijanci se pokušavaju dići, znaju da smo igrački jači. I, nije važno samo koliko se trčim, nego kako se trči. Bolje pametno trčati 70 nego uzaludno 90 minuta.

Opasni iz prekida
Čime nam mogu nauditi, što su im najbolje strane?
 - Prekidi, mnogo pogodaka daju iz prekida, imaju dobre skakače a Ivanschitz im lijevom nogom ubacuje sjajne lopte, dobar je i iz slobodnjaka. Ne znam hoće li Vastić igrati, ali i on je opasan, zabio je 15 golova ove sezone, tu je i Leitgeb koji igra sa mnom u klubu, tata mu je Hrvat pa zna s loptom.

U zadnje dvije utakmice Hrvatska je postigla samo jedan pogodak, nema Eduarda, jesmo li ga preboljeli?
- Znamo koliko je Dudu zabio golova.  No, imamo i kvalitetne igrače, Olić je briljirao u HSV-u, Petrić uz probleme zabio 13 golova, Klasnić se u samo nekoliko utakmica lijepo nazabijao. To su majstori i bit će na pravoj razini da mogu odlučiti o pobjedniku. Istina je da 0:3 s Nizozemskom i 1:1 sa Škotskom nisu nekakvi rezultati, ali morate i nas shvatiti. Prošli smo kvalifikacije i svatko se ima pravo malo opustiti. A i mi smo samo ljudi - zaključio je Niko Kovač.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije