Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEISKUSTVO KAO UTEG

Wilmots i Klinsi uspjeli, Rijkaard i Maradona nisu

'11.10.2013., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Hrvatska - Belgija. Izbornik Belgije Marc Wilmots, Daniel Van Buyten.  Pho
Goran Stanzl/PIXSELL
18.10.2013.
u 08:00

Jürgen Klinsmann 2004. godine prvi je put sjeo na klupu, i to odmah Njemačke, a Elf je na SP-u 2006. doveo do bronce.

U nogometnoj povijesti brojni su primjeri da su bivši reprezentativci bez puno trenerskog iskustva sjedali na izborničku klupu. Neki su se pokazali dobrima, no više je bilo loših.

Vjerojatno najgori izbornik bio je Michel Platini. Francuzi su svojoj legendi dali da vodi reprezentaciju odmah nakon završetka igračke karijere, a sadašnji predsjednik Uefe nije se snašao u toj ulozi. Na SP 1990. godine u Italiji Francuska se uopće nije plasirala, a na EP-u 1992. bila je šesta u konkurenciji osam momčadi. Nakon toga je Platini otišao i zaključio: \"Nikad više neću biti trener\".

Dejan Savićević najgori

Još jedan vrhunski nogometaš, možda i najbolji svih vremena, Diego Armando Maradona, loše se snašao na izborničkoj klupi svoje zemlje. Iako je bio bez ozbiljnijeg trenerskog iskustva, Argentinci su ga jednoglasno prihvatili za izbornika, no smijenjen je samo 18 mjeseci zatim, nakon što je Argentinu u četvrtfinalu SP-a 2010. Njemačka nokautirala sa 4:0.

Nizozemci su pak Franka Rijkaarda za izbornika postavili kad je imao svega 35 godina, a to mu je bio prvi trenerski posao sa seniorima (kao i sada Kovaču). Nizozemci su imali sjajnu reprezentaciju (Van der Sar, Kluivert, Overmars, Bergkamp, Cocu, Stam, Davids, Seedorf...), bili su domaćini Eura 2000., no ispali su u polufinalu od Talijana, što je označeno kao neuspjeh pa je Rijkaard dobio otkaz.

Neuspješan primjer kada neiskusan trener preuzme reprezentaciju sigurno je onaj Dejana Savićevića. Za izbornika tadašnje Srbije i Crne Gore izabran je 2001., no nije uspio dovesti vrstu do SP-a 2002. I iduće kvalifikacije za EP loše je počeo, a presudio mu je poraz od Azerbajdžana. U te dvije godine imao je katastrofalan skor: četiri pobjede, dva remija i čak 11 poraza.

Katanec pozitivan primjer

No ima i brojnih primjera kada su izbornici bez iskustva ostvarili odlične rezultate.

Primjerice, Jürgen Klinsmann 2004. godine prvi je put sjeo na klupu, i to odmah Njemačke, a Elf je na SP-u 2006. doveo do bronce.

Srečko Katanec također je kao neiskusan trener preuzeo Sloveniju 1998. godine te je odveo na dva uzastopna velika natjecanja.

Pozitivan primjer sigurno je i Mark Wilmots koji je preuzeo Belgiju sa svega 30 utakmica kao trener (osam u Schalkeu, 22 u St. Truidenu), a onda u ovim kvalifikacijama očitao lekciju Štimcu i Mihajloviću. Nadamo se da će i Kovač njegovim tragom.

>> Kovač: Računam na sve Štimčeve igrače pa i na Strinića i Lovrena

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije