Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI RASPLETA SP-A

Vukojević: Vida je, uz Luku, naš najbolji igrač

Ognjen Vukojević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
02.10.2017.
u 21:07

– Kad god je u kvalifikacijama bilo “biti ili ne biti”, reprezentativci su skupili glave i nikada nisu podbacili, znam to iz vlastitog iskustva. Uzdam se u našeg najboljeg igrača Modrića, zatim Mandžukića, Perišića i svakako Vidu, uz Luku naše prvo ime u ovom ciklusu.

Ukrajinci su u završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dobili upravo ono što su priželjkivali; meč-loptu, posljednju, odlučujuću utakmicu za plasman u Rusiju na domaćem terenu, tvrdi bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ognjen Vukojević (55 nastupa, 4 pogotka), danas član stručnog stožera kijevskog Dinama.

Ogi radi kao skaut za Kijevljane za područje srednje, istočne Europe i Balkana, snima suparnike, kao na primjer Partizan uoči sraza Europske lige, a usto je na raspolaganju treneru Dinama Aleksandru Hackeviču i za sve druge poslove. Vukojević živi u Zagrebu i jednom mjesečno odlazi u Kijev, a budući da je čak sedam godina bio igrač Dinama, ima savršen uvid u stanje ukrajinske reprezentacije.

– Što se promijenilo kod Ukrajinaca od ožujka kada smo ih pobijedili? Sigurno su bolje uigrani jer izbornik Ševčenko je sedam mjeseci dulje s njima, a stvari im, u smislu rasporeda utakmica, idu naruku. Tako oni računaju kako će sigurno pobijediti Kosovo u gostima, a onda protiv Hrvatske u Kijevu odlučivati o pobjedniku skupine. Priznajem da sam najmanje priželjkivao ovakav rasplet, da im dolazimo u zadnjem kolu, jer znam koliko su opasni kod kuće, kako će ih u Kijevu nositi 70 tisuća navijača – govori Vukojević.

Marlos je strašan igrač

Na nedavnoj utakmici Europske lige Dinamo Kijev – Skenderbeu susreo je svojeg bivšeg suigrača Ševčenka. Što mu je kazao ukrajinski izbornik?

– Ševčenko živi u Londonu, ali redovito je u Kijevu na svim važnijim utakmicama, prati tamošnju ligu, sto posto je ‘unutra’. Kratko smo razgovarali; kazao mi je kako mu je momčad spremna za pobjednički završetak kvalifikacija. Znam koliko je Ukrajincima važno plasirati se na SP upravo zbog političkih odnosa s Rusijom. Sada im je stalo više nego ikada – nastavlja Vukojević.

Proteklog tjedna Ukrajincima se iznenada “dogodio” Marlos Romero Bonfim, 29-godišnji Brazilac koji je ukazom predsjednika Republike Petra Porošenka dobio ukrajinsko državljanstvo.

– U Ukrajini je to bila velika vijest jer zaista se radi o fenomenalnom nogometašu, u ovom trenutku najboljemu igraču Šahtara, koji će biti golemo pojačanje njihovoj reprezentaciji. Baš su u pravo vrijeme tempirali njegov debi, kada im je igrač takvih kvaliteta najpotrebniji. Marlos je nizak, brzonog, prodoran napadač, okomit, sjajan u igri jedan na jedan, i vjerujem da će ga Ševčenko postaviti na poziciju polušpice, a da će na krilima ostati dvojica njihovih najboljih igrača, Jarmolenko i Konopljanka – dodaje Ogi.

Brine li vas forma naše reprezentacije s obzirom na dva uzastopna poraza u gostima?

Treba nam dobro ozračje

– Prate nas pehovi s ozljedama i zato je došlo do pada forme. Nažalost, svi smo svjedoci da oko reprezentacije ne vlada baš pozitivno ozračje, i to se sigurno odražava na njezine izvedbe. Ne bih sada ulazio u razloge tog “crnila”, okrenimo na pozitivu i dajmo potporu reprezentaciji, jer o njezinom plasmanu na SP-u ovisi mnogo toga. Odlazak u Rusiju dao bi snažan poticaj našem nogometu u smislu poboljšanja infrastrukture, terena, cjelokupne lige... Sve bi se dignulo na višu razinu – dodaje Ogi.

Ali reprezentacija onda treba nešto i odigrati?

– Kad god je u kvalifikacijama bilo “biti ili ne biti”, reprezentativci su skupili glave i nikada nisu podbacili, znam to iz vlastitog iskustva. Uzdam se u našeg najboljeg igrača Modrića, zatim Mandžukića, Perišića i svakako Vidu, uz Luku naše prvo ime u ovom ciklusu. To su igrači koji svojom klasom mogu izvući stvar kada je najteže i vjerujem da će tako biti i sada – tvrdi Vukojević.

Hoće li 70 tisuća ljudi na stadionu u Kijevu biti prevelik pritisak za domaćina?

– Moguće je, jer očekivanja od reprezentacije su golema, no opet, teško da bi tako iskusni igrači, i njihov i naši, mogli podleći pritisku tribina jer su naviknuti igrati u takvom ambijentu. Bit će to utakmica 50:50, nikakva nogometna rapsodija, nego meč u kojemu će presuditi pogreška – zaključio je Ognjen Vukojević, koji će 9. listopada biti na tribinama Olimpijskog stadiona u Kijevu.

Komentara 3

DU
Deleted user
21:46 02.10.2017.

slažem se da je vida uz luku ponajbolji zadnje vrijeme

LU
lukathereem
06:57 03.10.2017.

je bolji je od Perišića za klasu haha

BO
bozzika
00:31 03.10.2017.

sta ti Vukojević pričaš,pa dok nas vodi ovaj mamićev lutak naše šanse protiv Ukrajine su trideset posto,čak i za deset možda i petnaest manje!!Ja se kladim da će kivi(Čačić) uterat Ferrarija u kanal,a to će mo i protiv Finske vidit već!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije