Naslovnica Sport Vaterpolo

Vlado Kobešćak umro nakon duge bolesti

Kobešćak je s Mladosti osvojio dva uzastopna naslova prvaka Europe (1989 i 1990) uz europski Superkup (1989).
29. travnja 2017. u 16:08 2 komentara 6130 prikaza
Vaterpolo
Foto: Grgur Zucko/Pixsell

U subotu je nakon duge bolesti u Zagrebu  u 71. godini umro  prvi predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i dugogodišnji čelnik Mladosti Vlado Kobešćak.

Vlado Kobešćak rođen je 19. lipnja 1946. u Zagrebu. Sredinom '80-tih godina , točnije 1985. zajedno s Celestinom Sardelićem dolazi u  VK Mladost gdje  počinju stvarati novi  trijumfalni dio povijesti Mladosti kojoj je Sardelić  bio predsjednik, a Kobešćak  direktor.

Ovaj je  tandem stvorio snažnu Mladost koja je 1988. godine osvojila Mediteranski kup nakon što su uz Savu dovedeni veliki talent iz Šibenika Perica Bukić koji se priključio momčadi u kojoj su igrali Josip Vezjak uz već prisutne Šimenca, Paškvalina, Vinceka, Miškulina, Damjanića, Vlašića... Ta će momčad kasnije i dodatno ojačana osvojiti dva uzastopna naslova prvaka Europe (1989 i 1990) uz europski Superkup (1989), pa još jedan Mediteranski kup (1991).

Mladost POLUFINALE KUPA Rekordna pobjeda u hrvatskom vaterpolu: Mladost slavila s nevjerojatnih 45:0!

Početkom '90-tih godina Vlado Kobešćak je bio i predsjednikom Mladosti i na toj dužnosti ostao do 1995.

Na nacionalnoj je razini bio prvim predsjednikom Hrvatskog vaterpolskog saveza. Na ovu je dužnost izabran još 1985, da bi mu mandat bio potvrđen i produžen 28. prosinca 1991. u trenucima stjecanja hrvatske samostalnosti.

U siječnju 1992. odveo je na turneju po Kaliforniji momčad Mladosti ojačanu s nekolicinom igrača iz drugih naših klubova, te stoga tretiranu kao juniorsku hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju. Tada se prvi put na nekom sportskom nadmetanju u SAD intonirala hrvatska himna, podigao naš stijeg iako država još službeno nije ni bila međunarodno priznata.

Kobešćak REKORDNI JUG Kobešćak: Šesti u nizu! Nećemo se više baviti brojkama, idemo dalje

Mladosti i hrvatskom vaterpolu, Vlado Kobešćak je podario i sinove, hrvatske reprezentativce Darija i Vjekoslava, jednih od najtrofejnijih igrača u povijesti Mladosti, dok je Vjekoslav danas jedan od najboljih trenera na svijetu. 

Vrijeme i mjesto posljednjeg ispračaja Vlade Kobešćaka bit će naknadno obzanjeni. 

Felipe Perrone UGOVOR NA DVIJE GODINE Neke se stvari ne mogu kupiti novcem: Odbio bogataše jer želi ostati u Hrvatskoj! Mladost - Jug CO Izbjegli Jug Mladostaši poraženi od Partizana, ali osigurali su najmanje treće mjesto

VIP izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Hvala na svemu. RIP.

  • Lejon:

    Znam da nije lijepo pokojnog blatit ali smeće i veliki lopov. Posudio novce za sinove i nikad nije vratio, a sinovi se prave glupi.