Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amines u eliti

Više nisu samo grad Julesa Verna i Macrona, sada su i nogometno čudo

23.05.2017.
u 10:22

Vjerujte, takav momčadski duh nigdje niste vidjeli. To zaista nisu najbolji igrači koje si možete zamisliti, ali zajedno su velika, velika momčad. Trener Pelissier je napravio revoluciju – rekao je novinar koji prati Amiens

Posljednje kolo francuske 2. nogometne lige pokazalo je zašto je nogomet najuzbudljiviji i najemotivniji sport na svijetu. Igrala se 6. minuta sudačke nadoknade, nogometašima Amiensa trebala je pobjeda kod Reimsa za ulazak u Ligue 1, no rezultat je bio 1:1. Na drugom kraju Francuske nogometaši Lensa već su polako slavili svoj ulazak u 1. ligu, za što im je trebao baš remi Amiensa.

No, onda se ukazao džoker s klupe Amiensa Emmanuel Bourgaud, koji je u 6. minuti sudačke nadoknade zabio gol i svoj klub uveo u Ligue 1, prvi put u 116 godišnjoj povijesti kluba.

Motivirao ih kozama i jarcima

Apsolutni kaos nastao je tada na stadionu, u prvi trenutak nevjerica, pa potom i oduševljenje. Cijela momčad Amiensa utrčala je na teren, ušli su i navijači, iz lože je dotrčao i predsjednik. Trener Pellissier nije znao kuda bi od veselja, a pola momčadi plakalo od sreće... Bila je to slika koja pokazuje koliko je nogomet lijep.

A dečki su zaslužili, jer pokazali su najviše borbenosti i momčadskog duha tijekom sezone.

– Vjerujte, takav momčadski duh nigdje niste vidjeli. To zaista nisu najbolji igrači koje si možete zamisliti, ali zajedno su velika, velika momčad. Trener Pelissier je napravio revoluciju – rekao je novinar koji prati Amiens.

Do prekjučer je Amiens bio poznat kao grad u kojem je svoj život proveo i u kojem je umro poznati pisac Jules Verne, bio je poznat i kao grad u kojem je rođen novi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Na žalost, bio je Amiens označen i kao grad koji propada, u kojem je nezaposlenost sve veća, a svoje pogone nedavno su zatvorile mega-tvrtke poput Goodyeara, Dunlopa, Whirlpoola. Povijest je pak grad obilježila i po tome što je bio potpuno razrušen za vrijeme 1. i 2. Svjetskog rata. No, od prekjučer su poznati i po tome što su ispisali jednu od najljepših priča u povijesti francuskog nogometa.

Tek jedan trofej u 116 godina

I to unatoč tome što su prije početka sezone bili otpisani i označeni kao najlošiji klub u 2. francuskom rangu nogometa. Naime, u najavi sezone ugledni France Football je Amiens opisao kao najobičnije “koze i jarce” (jarci i koze se nalaze u klupskom grbu) i prognozirao im ispadanje. Trener Christophe Pelissier je to shvatio kao uvredu, izrezao članak iz novina i zalijepio ga na zid svlačionice kao motivaciju.

A taj Pelissier iza sebe već ima jednu čudesnu priču. Godine 2007. došao je u Luzenac, klub iz malenog sela sa 650 stanovnika. Stabilizirao ga je, doveo je na gol legendarnog Fabiena Bartheza i krenuo u veliki uspon sa seoskim klubom. Prije tri godine Luzenac je senzacionalno ušao u Ligue 2, no savez im je odbio izdati licenciju zbog neodgovarajućeg stadiona. Klub se nakon toga raspao, a Pelissier je krenuo dalje, i stigao u Amiens. Prošle je sezone klub jedva uspio spasiti od ispadanja, no u ovoj je posložio momčad i stvorio čudo. A zbog prekjučerašnjeg uspjeha dobit će ulicu u tom gradu te zauvijek biti upisan u povijesne klupske knjige.

Uz Pelissiera, najveći junak je strijelac u 6. minuti nadoknade Emmanuel Bourgaud, koji je rekao:

– Nemam pojma što se dogodilo. Znam samo da sam je opalio pa gdje završi. Ovo je čudo, a svi su nas otpisivali...

Amiens je do petka bio jedan od samo dva grada u Francuskoj s više od 100.000 stanovnika koji nikada nije imao prvoligaša. A do sada najveći uspjeh kluba u 116 godišnjoj povijesti bio je ujedno i jedini trofej kojeg su osvojili, 3. ligu 1978. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije