Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEHA se vraća

Više nema Vezsprema, ali tu je europski prvak Vardar

29.08.2017.
u 19:40

Mislim da će ove godine liga biti puno neizvjesnija nego lani jer za četiri mjesta na završnom turniru konkurirat će sedam-osam klubova – rekao je Siniša Ostoić, direktor lige

U srijedu, 30. kolovoza počinje nova sezona rukometne SEHA Gazprom lige. Isti je broj klubova kao lani – deset, ali nije i isti sastav lige. Nema više mađarskog Veszprema koji je u protekle tri sezone dvaput osvajao ligu i jednom bio drugi. Nema ni predstavnika iz Bosne i Hercegovine, a nakon godinu dana stanke u ligu su se vratili srpski klubovi, novosadska Vojvodina i Dinamo iz Pančeva.

Sezona puna neizvjesnosti

– Mislim da će ove godine liga biti puno neizvjesnija nego lani jer za četiri mjesta na završnom turniru konkurirat će sedam-osam klubova – rekao je Siniša Ostoić, direktor lige.

SEHA Gazprom liga ima najviše klubova u Ligi prvaka. U dvije elitne skupine Lige prvaka igraju Vardar, PPD Zagreb, Meškov i Celje, a u dvije kvalitetno slabije skupine igraju Gorenje i Metalurg. Zanimljivo je da će tri hrvatska posljednja izbornika voditi tri različita kluba u SEHA Gazprom ligi. Bivši izbornici Slavko Goluža i Željko Babić vode Tatran odnosno Gorenje, Lino Červar, hrvatski izbornik, i dalje je na klupi Metalurga. Rukometaši PPD Zagreba igrat će u dvorani Sutinska vrela budući da Kutija šibica ne zadovoljava kriterij da ima tribine s obje strane. Ponovo se postavlja pitanje zašto tako trofejni rukometni klub nema svoju dvoranu.

Jasno, još je rano govoriti o tome gdje će biti završni turnir, no logično je zaključiti da bi sljedeći domaćin mogla biti Slovenija odnosno Celje. Do sada su domaćini završnog turnira bili Zagreb, Skoplje, Novi Sad, Veszprem, Varaždin i Brest.

– Ove godine uspjeli smo dobro složiti kalendar natjecanja pa će se svako kolo igrati u terminu od utorka do nedjelje. Utorak i srijeda bit će udarni termini a svih 90 utakmica bit će prenošeno na TV-u, i to u HD kvaliteti. Novost je što smo uveli utakmicu kola. Naime, u svakom kolu izabrat će se jedna utakmica koja će biti obrađena iz svih kutova. I dalje ćemo imati specijalnu emisiju “SEHA magazin” na Arena sportu – dodao je Tomislav Madjerčić, pomoćnik direktora SEHA Gazprom lige.

Sve utakmice prenosit će i EHF TV s tim da se na tom portalu neće moći gledati utakmice u zemljama u kojima je netko drugi otkupio TV prava.

Seha kroz šest sezona

U proteklih šest sezona u ligi su igrala 22 kluba. Svih šest sezona igrali su Vardar, PPD Zagreb, Tatran i Nexe. Osnivanje regionalne rukometne lige predložio je Rukometni savez Bosne i Hercegovine. U veljači 2011. u Beogradu je održan sastanak na kojemu je dogovoreno stvaranje SEHA lige, a 25. svibnja 2011. u Zagrebu je potpisan Sporazum o kreiranju regionalne rukometne lige. Na sastanku istom prigodom odlučeno je da će sjedište lige biti Zagreb. Dogovoreno je da najmanji proračun svakog kluba mora biti milijun eura te da svaka dvorana mora imati površinu vrste Gerflor, poput one koja se koristi u EHF-ovoj Ligi prvaka.

Samo je pet klubova bilo na postolju SEHA Gazprom lige. Najuspješniji je Vardar s tri zlata i dva srebra. Potom slijede Veszprem (dva zlata i srebro), PPD Zagreb (zlato i četiri bronce), Meškov (dva srebra i bronca) i Metalurg (srebro i bronca). Tijekom proteklih sezona bilo je zainteresiranih klubova iz Austrije (Alpha Hard) i Poljske (Wisla), no čelni ljudi SEHA Gazprom lige nisu željeli uopće ni razmišljati o proširenju lige na više od deset klubova. Jer, liga s 12 ili 14 klubova izazvala bi puno veće organizacijske zahvate, ali i znatno bi poremetila ionako gust kalendar natjecanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije