Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DALIĆ UVEO PROMJENE

Više nema tajni: Ovo su sastavi Hrvatske i Argentine koji će večeras istrčati!

Hrvatska Nigerija Kalinjingrad
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/9
21.06.2018.
u 11:26

Ključeve prve hrvatske pobjede nad južnoameričkom selekcijom na SP-u (gubili smo po jednom od Argentine i Ekvadora te od Meksika i Brazila po dvaput) drže Luka Modrić i Ivan Rakitić, kao motori i kreatori igre, te Mario Mandžukić kao Šuker našega doba

Sudbina je Zlatku Daliću, kao prvom hrvatskom izborniku s tom povlasticom, dodijelila da se u samo tri tjedna sastaje s dvije možda najveće svjetske reprezentacije, Brazilom i Argentinom, selekcijama s ukupno sedam svjetskih naslova!

Sudar s gaučima u Nižnjem Novgorodu bit će najveći ispit zrelosti, snage, kvalitete i psihološke pripravnosti naših reprezentativaca; koliko je na njih negativno utjecao skandalozni slučaj Kalinić, pa onda i jesu li naše zvijezde Reala, Barce, Juvea i Liverpoola doista toliko moćne da mogu parirati najvećim svjetskim momčadima. Kao što su to primjerice demonstrirali prije dvije godina u Francuskoj deklasiravši svjetske i europske prvake Španjolce.

>> Čitava Hrvatska bit će večeras uz utakmicu pa vas pozivamo da nam pošaljete svoje navijačke fotografije i videosnimke na javi@vecernji.net

Hrvatska Nigerija Kalinjingrad
1/5

Ključeve prve hrvatske pobjede nad južnoameričkom selekcijom na SP-u (gubili smo po jednom od Argentine i Ekvadora, te od Meksika i Brazila po dvaput) drže Luka Modrić i Ivan Rakitić, kao motori i kreatori igre, te Mario Mandžukić kao Šuker našega doba, strijelac od kojega se očekuje da realizira i pola šanse jer nam žestoki Argentinci neće puno toga pokloniti. U isto vrijeme, to je za Mandžu i utakmica visokog rizika jer takav, vječno bespoštedan i žustar, puno toga stavlja na kocku. Nažalost, ostali smo samo na jednom rasnom centarforu i Mandžukić je jedini u  reprezentaciji trenutačno – nezamjenjiv.

Dalićeva naoko zatvorenija formacija nameće se kao jedini logičan izbor, s obzirom na suparnika, ali i na neumoljivu činjenicu da samo jedan argentinski igrač može uzeti stvar u svoje ruke i svojom genijalnošću odlučiti o pobjedniku. Protiv Messija jednostavno nema obrane i možemo se samo nadati da će maestro u četvrtak ustati na lijevu nogu. Kockasti u igri protiv gauča neće biti ni pod kakvim pritiskom i to im olakšava situaciju, jer mogu napokon, lišeni svih imperativa i okova, iskazati svu svoju raskoš, darovitost, silinu i moć. Pa neka ih Messi i Argentinci zapamte za sva vremena! Naprijed, kockasti, vi to možete!

Hrvatska (4-2-3-1)

Vratar

Danijel Subašić 
Najbolji vratar francuske lige 2017. godine sigurna je jedinica kockastih.  Njegov turnir života nužan je za veliki rezultat u Rusiji.

Obrana

Šime Vrsaljko  
Kockasti desni bek ove je sezone u Atleticu potvrdio klasu, a na SP-u će imati i motiv više zbog nedavnog rođenja sina Brune. 

Domagoj Vida 
Bio je naš najkonstantniji stoper u kvalifikacijama, na SP-u će osim stoperske pokrivati i poziciju lijevog, vjerojatno protiv Argentine.

Dejan Lovren 
Sjajnom sezonom u Liverpoolu izborio se za prvih 11 Hrvatske. Dalić u njega ima veliko povjerenje. Želi na SP-u zaboraviti na poraz u finalu LP-a.

Ivan Strinić 
Naša je najproblematičnija pozicija već dulje vrijeme lijevi bek, no Strinić je u prvoj utakmici sjajno odradio protiv Nigerijca Mosesa.

Sredina terena

Ivan Rakitić 
Naš najvredniji igrač, njegova je cijena čak 50 milijuna eura. Tek mu je 30, a najavio je da mu je ovo možda posljednji veliki turnir.

Milan Badelj 
Iza njega je vrlo dobra sezona u Fiorentini, u reprezentaciji je malo kada razočarao, trebao bi biti veliki adut danas protiv Argentine.

Luka Modrić 
Motor igre Reala, najbolji igrač na svojoj poziciji u svijetu. Naša igra vrti se oko Luke, a protiv Nigerije je zabio i odlučujući gol za konačnih 2:0 iz 11-erca.

Ante Rebić 
Sjajnim igrama u Eintrachtu te rušenjem Bayerna u finalu kupa nametnuo se u prvih 11 kockastih. Ima iskustva, bio je već na SP-u 2014.

Ivan Perišić 
Bio je naš najbolji igrač na Euru, takva njegova forma treba nam i u Rusiji. Protiv Nigerije naznačio je da se vraća u formu.

Napad

Mario Mandžukić  
Jako važan kotačić kockastih čak i kada nije u golgeterskoj formi. Protiv Nigerije nije zabio, ali bio je igrač koji je donio pobjedu.

Klupa

Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Duje Ćaleta-Car, Tin Jedvaj, Josip Pivarić, Filip Bradarić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Marko Pjaca, Andrej Kramarić

Formacija

Dalić će na Argentinu, kao i u prvoj utakmici skupine protiv Nigerije, krenuti u sistemu 4-2-3-1. No u opreznijoj varijanti: umjesto Kramarića na poziciji ofenzivnog veznog igrat će Modrić, a u paru s Raketom u srcu veze igrat će Milan Badelj.

Argentina (3-4-3)

Vratar 

Willy Caballero
U prvih 11 upao poslije ozljede Romera. Iako mu je 36 godina, Willy ima svega četiri nastupa za A-reprezentaciju.

Obrana 

Nicolas Tagliafico
Uspoređuju ga s Javierom Zanettijem, što pokazuje koliko je dobar. Trenutačno je član Ajaxa.

Nicolas Otamendi 
Jako pouzdan stoper, ove je sezone briljirao kod Guardiole u Manchester Cityju. Među gauče prvi ga je zvao Maradona.

Gabriel Mercado 
Ovaj pouzdani stoper Seville rođen je u Argentini, no po majčinoj strani je Indijac.

Sredina terena

Marcos Acuna  
Suigrač našeg Josipa Mišića u Sportingu, prije puta na SP u Rusiju dobio po glavi u napadu navijača Sportinga.

Enzo Perez  
Defenzivni veznjak, vrijedan za momčad, ali slabiji u ofenzivi. Dugo je igrao u Benfici i Valenciji, a prošle godine vratio se u River Plate.

Javier Mascherano 
Legenda argentinskog nogometa, za gauče zaigrao rekordna 144 puta. Dugo bio u Barceloni, sad igra u Kini.

Eduardo Salvio  
U prvih 11 upao je nakon ozljede Lanzinija. Nije ekstra klasa, no u Benfici posljednjih sezona pokazuje da je solidno krilo.

Napad

Cristian Pavon  
Sampaoli ga je označio kao džokera kojim će iznenaditi Hrvatsku. Ovo krilo jedan je od najnižih igrača SP-a, visok je svega 167 cm. 

Sergio Agüero  
Sampaoli mu daje prednost nad Higuainom, što je i razumljivo jer je bio najbolji strijelac gauča u kvalifikacijama. Protiv Islanda bio je strijelac.

Lionel Messi  
Da bude najveći u povijesti, nedostaje mu uspjeh s Argentinom, s kojom nije osvojio ni Copa Americu ni SP. Može li biti heroj u Rusiji?

Klupa

Nahuel Guzman, Franco Armani, Cristian Ansaldi, Federico Fazio, Marcos Rojo, Lucas Biglia, Ever Benega, Angel Di Maria, Maximiliano Meza, Giovani Lo Celso, Gonzalo Higuain 

Formacija

U prvom kolu protiv Islanda Argentina je igrala u sistemu 4-2-3-1, no to baš nije funkcioniralo pa će Sampaoli večeras zaigrati sa sustavom 3-4-3 ili 3-5-2, ovisno o tome kakvu će ulogu dati 22-godišnjem krilu Boce Pavonu. Osim Pavona, u prvih 11 upadaju i Perez te Acuna.

>> Pogledajte Večernji pressing s Igorom Štimcem i Robertom Prosinečkim

Komentara 19

Avatar southman
southman
11:49 21.06.2018.

Perišić i igra prije Krame radi Strinića ! Naš najkompletniji igrač za igru u dva pravca uz Mandžukića, a to nam u ovoj utakmici i jeste najpotrebnije !

Avatar siva_sova
siva_sova
11:43 21.06.2018.

dalić nadam se da nisi ubio samopouzdanje kramariću, našem najboljem igraču iz prve utakmice, a perišić ti se nek i dalje šlepa...

Avatar hrkn
hrkn
11:46 21.06.2018.

ne znam zašto krama na klupi? argentina će igrat kao i nigerija, probijat na boju strinića gdje smo najtanji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije