Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ MJERAMA

VIDEO Grčki navijač naoružan nožem upao među rivale. Policija i Talijani tukli se na tribinama

Europa Conference League - Final - Olympiacos v Fiorentina
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
1/9
30.05.2024.
u 09:36

Grčka policija organizirala je izvanredne mjere zaštite u atenskoj četvrti Nova Filadelfija. Na snazi su bile prije, za vrijeme i nakon utakmice, a najveća je prijetnja bila sukob između navijača atenskih klubova među kojima vladaju rivalstva zbog kojih su neki spremni ubiti

Olympiacos je u dramatičnom finalu Konferencijske lige svladao Fiorentinu rezultatom 1:0. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Ayoub El Kaabi u 116. minuti susreta. Zanimljivo je i da se utakmica igrala na OPAP Areni, domaćem stadionu AEK-a, velikog rivala crveno-bijelih. Hrvatskim navijačima dobro je poznat jer je upravo tamo Dinamo ispao iz kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka pogotcima domaćeg kluba u 2. i 11. minuti sudačke nadoknade.

Čitava je epizoda ostala zapamćena i po navijačkim neredima uoči prve utakmice koja je trebala biti igrana u Ateni, a u kojoj je poginuo jedan od navijača grčkog kluba. S druge strane, incident je započeo dug proces istrage tijekom kojeg je više navijača hrvatskog kluba mjesece provelo u zatvoru. Dakako, ovo je više pravilo, nego iznimka kada je riječ o grčkom nogometu koji bilježi čak i ubojstva među navijačkim skupinama najvećih rivala.

VIDEO Nastavak velikog slavlja u Zagrebu: Dinamo izložio sve trofeje osvojene ove sezone

Upravo iz tih razloga policija je za ovu utakmicu odlučila provoditi izvanredne mjere sigurnosti. Kako su grčki mediji opisivali, OPAP Arena izgledala je poput kakve utvrde. Za utakmicu je angažirano čak 5 tisuća policajaca, a cilj je bio da sve prođe u savršenom redu. Kako to već biva, doima se kao da pojedinci ovakve navode razumiju više kao izazov, nego kao cilj. Primjer je  naoružani navijač AEK-a koji je opremljen nožem ušao među navijače Olympiacosa.

Odnosi među navijačkim skupinama grčkih klubova su posebno intenzivni, a nerijetko prerastu u nasilje. Olympiacos je grad iz atenskog predgrađa, a AEK-ovo sjedište je gradska četvrt Nova Filadelfija. Pošto se igralo na na domaćem terenu AEK-a, policija je očekivala sukobe između grčkih navijačkih skupina te su stoga uspjeli brzo reagirati i uhititi navijača. Identifikaciju im je olakšao sam navijač koji je na sebi imao tetovažu i privjesak s grbom kluba. Prilikom pretresa na njemu je pronađen nož.

Uz to, pred kraj prvoga poluvremena na tribinama je izbila tučnjava grčkih i talijanskih navijača. Prema pisanju talijanskih medija, policija je bila osobito gruba prema navijačima Fiorentine, zbog čega su igrači kluba dotrčali do ograde u nastojanju da spriječe eskalaciju sukoba policajaca i njihove navijačke skupine.

GALERIJA Više od 100 tisuća navijača izašlo je na ulice Atene! Slavlje Slavlje je trajalo cijelu noć

Europa Conference League - Final - Olympiacos v Fiorentina
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije