Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U FINALU (1:0)

Ludo slavlje Grka u Ateni: Olympiacos golom u 116. minuti stigao do prvog europskog trofeja u povijesti

Foto: REUTERS
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
29.05.2024.
u 23:41

Dugo su nogometaši Olympiacosa čekali na premijernu europsku sreću ovakve razine, a ona se dogodila, ni manje ni više već na stadionu ljutog rivala, atenskog AEK-a

Nogometaši grčkog Olympiacosa pobijedili su Fiorentinu u velikom finalu Konferencijske lige. Pogodak odluke u finalu koji se odigrao na stadionu atenskog AEK-a, ljutog rivala Olympiacosa zabio je Ayoub El Kaabi u 116. minuti. Nakon regularnih 90 minuta nije bilo pobjednika, a jedini gol pao je u kasnoj fazi produžetka. Čak tri minute trajala je VAR-provjera, a onda je sudac Artur Soares Dias iz Portugala pokazao da je pogodak postignut na ispravan način. Ovo je prvi europski trofej u povijesti za Olympiakos.

Olympiakosu je to bilo prvo finale bilo kojeg europskog klupskog natjecanja, dok je Fiorentina doživjela peti poraz u svom šestom finalu te drugi zaredom u Konferencijskoj ligi, s obzirom na to da su "Viole" i prošle godine dogurali do finala najmlađeg Uefinog natjecanja, ali ih je u tom dvoboju nadigrao londonski West Ham United. 

JEDINI POGODAK NA UTAKMICI POGLEDAJTE OVDJE

U osnovnih 90 minuta nije to bila osobito uzbudljiva i prilikama bogata utakmica. Prva je zaprijetila grčka momčad već u 4. minuti, kad je Daniel Podence nakon solo akcije pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Fiorentinin vratar Pietro Terracciano odličnom reakcijom spriječio pogodak. Fiorentina je uspjela u 9. minuti postići pogodak, ali je opravdano poništen zbog zaleđa. Loptu je u mrežu poslao Nikola Milenković, ali je za korak bio ispred zadnjeg obrambenog igrača Olympiakosa.

Ponovno su "Viole" zaprijetili u 21. minuti. Giacomo Bonaventura je bio u odličnoj poziciji, u srcu kaznenog prostora, ali je njegov udarac bio slab pa je vratar pirejske momčadi Konstantinos Tzolakis lakoćom pokupio loptu. U 25. minuti je Podence ponovno pokazao kvalitetu svog udarca. Pokušao je izravno iz kuta poslati loptu u mrežu, ali se Terracciano nije dao iznenaditi.

U drugom poluvremenu je Fiorentina imala najbolju priliku u 69. minuti. Izigrana je obrana Olympiakosa i Cristian Kouame je ostao sam pred golom. No, njegov je šut bio mlak pa je Tzolakis uspio obraniti i sačuvati svoju mrežu. Olympiakos je najbliže pogotku bio u 80. minuti. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca najviši je u skoku bio Vicente Iborra, ali je glavom poslao loptu malo pokraj vratnice.

FOTO: Hrvatska saznala protivnike na Svjetskom prvenstvu! Baby Lasagna rasturio u Lisinskom

1/14

U prvom dijelu produžetka bio je primjetan pad u igri talijanske momčadi. Grci su to umalo uspjeli iskoristiti u 96. minuti. Odllično si je na rubu kaznenog prostora Stevan Jovetić otvorio prostor za udarac. Gađao je donji lijevi kut vrata Fiorentine, ali se odličnom obranom iskazao Terracciano.

Obećavajuću akciju izvela je Fiorentina u 110. minuti, ali završni udarac Jonathana Ikonea iz kaznenog prostora nije bio dovoljno snažan pa je Tzolakis lakoćom došao do još jedne obrane.

Kad se već činilo da će o peharu odlučivati raspucavanje sa 11 metara, Olympiakos je došao do gola za trofej, a junak momčadi iz Pireja postao je Ayoub El Kaabi. Odlično se Marokanac ubacio ispred braniča Fiorentine i u padu glavom poslao loptu u mrežu. Ipak, slavlje je poremetila provjera situacije u VAR sobi, da bi novi delirij među navijačima grčke momčadi nastupio kad je gol potvrđen.

Trener Olympiakosa Jose Luis Mendilibar je u godinu dana osvojio svoj drugi europski trofej. Prošle godine je Sevillu odveo do još jednog naslova u Europskoj ligi, a nakon što je napustio Andaluziju i došao u Pirej, odveo je Olympiakos do prvog trijumfa u europskim natjecanjima. Grci su ovim trofejom zaradili i ulaznicu u grupnu fazu Europske lige za sljedeću sezonu. S druge strane, trener Fiorentine Vincenzo Italiano se oprostio od kluba još jednim tijesnim porazom u finalu Konferencijske lige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije