Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksperti o suđenju

Veselko Bebek: Zebec ne bi pogriješio da je sudio jedanaesterac za Rijeku

08.04.2017., stadion HNK Rijeka, Rijeka - MAXtv 1. HNL, 27. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
10.04.2017.
u 11:55

Gledao sam baš u subotu i utakmice u Madridu i Malagi, pa tamo vidite puno veće pogreške nego kod nas. Sudac je čovjek, “živa materija”, nema on na raspolaganju 15-20 snimaka kao mi – rekao je Širić

Nakon neizravne rasprave riječkog strijelca Franka Andrijaševića i njegova čuvara, dinamovca Marka Leškovića u mix-zoni poslije derbija, koji je u svakom pogledu bio spektakularan, u prvi je plan došla sporna situacija iz same završnice utakmice u kojoj je Andrijašević pao u šesnaestercu gostiju. S tribine je izgledalo vrlo sumnjivo, no sudac Mario Zebec pokazao je da se igra nastavi. U takvim situacijama obično počne ono seciranje spornog trenutka do iznemoglosti, iz više kutova, uz stručne komentare. Iz jednog se čini da je Andrijašević olako pao, da je možda i požurio pasti, iz drugog da ga je Lešković poprilično neoprezno, objema rukama, u trenutku dok je bio u raskoraku složio na pod, što bi vjerojatno u nekom europskom kupu suci kaznili čak i u dvobojima protiv Fole Esch, a kamoli ne protiv nekog jačeg. A Zebecovo je bilo da u tom trenutku prelomi i izazove bijes, jednih ili drugih. Recimo da je svakako bio lukaviji od Batinića u Vinkovcima jer pružiti nekome šansu da izravno poentira u samoj završnici s bijele točke, izazove puno više polemike od onoga kad ne dosudiš ništa.

Ničim nije pokvario derbi

A što kažu naši sudački veterani? Oni koji su bili u sličnim situacijama u godinama dok su bili aktivni. Željko Širić iz Osijeka i Veselko Bebek iz Rijeke slažu se da je Mario Zebec, taj dragi dečko iz Cestice kojeg još proganja lik zakrabuljenog “majstora” s Poljuda koji ga je šipkom na prošlom derbiju naganjao po terenu, jako dobro odradio posao na Rujevici i da ničim nije pokvario jedan od najljepših derbija u povijesti hrvatskog nogometa.

– Gledajte, Zebec je bio najbliže i realno je samo on mogao ocijeniti je li intenzitet kontakta bio takav da se dosudi jedanaesterac. Kad pratimo snimku, vidimo da se lopta upućena Andrijaševiću kretala prema prostoru izvan šesnaesterca, a ne prema golu i nije izgledala obećavajuće. Takvih situacija ima puno u svakoj utakmici. Gledao sam baš u subotu i utakmice u Madridu i Malagi, pa tamo vidite puno veće pogreške nego kod nas. Sudac je čovjek, “živa materija”, nema on na raspolaganju 15-20 snimaka kao mi – rekao je Širić dodavši da je Zebec inače odlično odradio posao.

Ima pravo na procjenu

Ni Riječanin Bebek nije tražio zamjerke.

– Njegova je sreća bila da su igrači bili jako korektni i disciplinirani. E, sad, što se tiče situacije s Andrijaševićem... Svugdje u svijetu to je stvar procjene suca. Kontakta je očito bilo, ali svatko tko je dobronamjeran mora procjenu prepustiti sucu. Ne može se negirati da nije bilo kontakta, ali pitanje je kakvog je intenziteta bio. Ja sam već osam puta odvrtio tu snimku i, kad biste me sad pitali, ni nakon tog osmog puta nemam decidirani stav. Stoga, samo netko zlonamjeran može to Zebecu jako zamjeriti. Inače je korektno sudio – rekao je Bebek uz zaključak: – Da je dosudio jedanaesterac, nitko mu ne bi mogao ništa prigovoriti. Ali nije baš ni da je ovo za neko razapinjanje.

Kakav je dojam nakon svega? Bi li Zebec napravio pogrešku da je pokazao na bijelu točku? Ne bi. Je li na nju lako pokazati u samom finišu derbija, kad to poprilično izvjesno znači i da se time prvenstvo rješava? Nije. Ali sudac o tome i ne treba razmišljati. Riječani su nakon utakmice bili tužni i ljutiti. Trener Kek nije izdržao. Ah, Matjaž... Pa ne očekujete valjda da jedan Zebec odlučuje prvenstvo? A i bio je bolji od Vučemilovića u zadnjem derbiju.

>>Je li Rijeka teško oštećena u velikom derbiju s Dinamom? 'Treba imati hrabrosti to dosuditi...'

Komentara 4

VL
vladek
12:18 10.04.2017.

Andrijašević je morao dobiti najmanje žuti karton.On je to i čekao da bude nekakav simljivi prekršaj.

DU
Deleted user
15:01 10.04.2017.

A ne bi pogrešil ni da je pojel sladoled nakon utakmice. (naravno ak podnosi sladoled)

SV
sven222
14:09 10.04.2017.

pa zar još netko pita Širića za mišljenje...alooooo,čovjek reketario klubove i da on govori....jel on bio u Areni2 ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije