Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazilski fenomen

Veni, vidi, Vinicius Júnior - veliki obožavatelj Neymara

13.10.2018.
u 20:31

Trener i vlasnik nogometne škole São Gonçalo, koja usko surađuje s Flamengom, imao je viziju čim ga je upoznao kao petogodišnjaka: razvit će se u svjetsku klasu

Debitirao je u prvoj brazilskoj ligi sa 16 godina i postao najskuplji nogometni tinejdžer u povijesti, da bi na 18. rođendan prešao iz Flamenga u Real Madrid kao svjetska senzacija. Uvjereni da je Vinícius Junior Neymarov duplikat, Madrileni nisu dopustili da im izmakne ispred nosa kao “original” pet godina ranije.

Uočen već s pet godina!

Carlos Eduardo Abrantes Beraldini zvan Cacau, prvi je stručnjak koji je imao posla s Viníciusom. Trener i vlasnik nogometne škole São Gonçalo, koja usko surađuje s Flamengom, imao je viziju čim ga je upoznao kao petogodišnjaka: razvit će se u svjetsku klasu.

– Otpočetka je bilo očito da je najbolji u svom uzrastu. Bio je miran, šutljiv i poslušan, ali goropadan na terenu. Tehnički izrazito nadmoćan vršnjacima, sve bi ih prelazio driblinzima i izbijao sam pred vratara – rekao je trener za madridski dnevnik ABC.

Kako bi mu omogućio nadmetanje sa sebi ravnima, Cacau ga je svih pet godina koje je proveo u školi São Gonçalo držao u dobnoj kategoriji iznad njegove. Tako je Vinícius, kad se 2010. kao desetogodišnjak pridružio mladim kategorijama Flamenga, imao obilje iskustva u igranju protiv starijih momaka. Jednak ga je tretman čekao i u najpopularnijem brazilskom klubu i u reprezentaciji.

S 13 i pol godina pozvan je u selekciju U-15, s kojom je 2015. osvojio Južnoameričko prvenstvo. Godinu kasnije, odnio je kontinentalno zlato i u kategoriji U-17. Iako je bio među najmlađim sudionicima, u oba je navrata pohvaljen kao najbolji igrač, stroj za golove, neuhvatljiv brzanac i vrtoglav dribler. Na prvenstvu U-15 zabio je šest golova u jednako toliko utakmica, završivši natjecanje kao drugi strijelac. Na turniru U-17 postigao je sedam golova, okitivši se lovorikama za najboljeg strijelca i igrača.

Nedugo nakon tog pothvata, tek što je napunio 16 godina, potpisao je prvi profesionalni ugovor s Flamengom u trajanju od tri godine i s otkupninom postavljenom na 30 milijuna eura. Shvativši da je taj iznos lak zalogaj za vodeće europske klubove, čelnici su ga u svibnju prošle godine nagovorili na produženje do 2022. i povišenje otkupnine na 45 milijuna eura.

U proljeće 2017. činilo se da Barcelona ima značajnu prednost u trci za Viníciusom. Njegovi roditelji, oduševljeni La Masijom i drugim klupskim objektima, bili su uvjereni da je za njihova sina najbolja opcija potpisati za blaugrane, no istovremeno je Real obradio Flamengovu upravu.

Samo deset dana nakon što je Vinícius debitirao u prvoj ligi, klub je objavio da je ugovorio prodaju mladog fenomena Realu za 45 milijuna eura. Ugovor je stupio na snagu, s odgodom do njegova 18. rođendana, 12. srpnja 2018.

Iznos transfera drugi je najviši u brazilskoj povijesti, manji samo od Neymarova, koji je koštao Barcelonu 86 milijuna eura. Istovremeno, bio je to najviši transfer u povijesti za nogometaša mlađeg od 18 godina. Idućih je mjeseci Real sa zadovoljstvom pratio napredak fenomena kojeg je rezervirao. Momak je doživio vatreno krštenje u četvrtfinalu Južnoameričkog kupa 2017. u derbiju Rio de Janeira protiv Fluminensea.

Ušavši u drugom poluvremenu kod 1:3, režirao je dva pogotka kojima je Flamengo osigurao proboj u polufinale i naveo reportera Andrea Rizeka da uzvikne: “Njemu je samo 17 godina, to nije normalno! Ako je netko sumnjao da će postati velikan, onim što je sad pokazao odagnao je sve sumnje!”

Momak koji nosi ime po znamenitom rimskom konzulu Marcusu Viniciusu doputovao je ljetos u Madrid u društvu Ronalda Nazárija, jednog od njegovih velikih zagovornika. Prva je dva i pol mjeseca sezone proveo u Realovoj pričuvnoj momčadi Castilli, čime je postavio još jedan rekord: postao je najskuplji nogometaš koji je nastupio u trećeligašu. Prošle je subote u madridskom derbiju zaradio prvih nekoliko minuta među najboljima, ali u kratko vrijeme nije stigao probiti Atleticovu obranu.

Reprezentacija mu je san

Visok 178 cm i težak 62 kg, ima fizikalije vrlo slične Neymaru, Coutinhu i Robinhu, vitkim i žilavim igračima, hitrim i neuhvatljivim u startu. Osjeća se najudobnije igrajući kao lijevo krilo, ali se okušao i na desnom i u sredini napada. Njegova je tipična akcija prodor po lijevoj strani i skretanje udesno radi udarca jačom desnom nogom.

Teško zaustavljiv u situacijama jedan na jedan, u Flamengu je povremeno bio kritiziran zbog zloupotrebe driblinga, no otkad je promaknut u seniore, naučio je koristiti taj element igre.

Raskošan tehnički repertoar i brzina priskrbili su mu usporedbe s brojnim sunarodnjacima, no on sebe vidi sličnim samo jednom.

– Kad bih mogao uzeti ponešto od svakog kojeg spominjete, bilo bi savršeno, ali moja igra nalikuje Neymarovoj. On je moj idol, pratim izbliza sve što se s njim zbiva. Sanjam igrati uz njega, a ako Bog da, bit će to u brazilskoj reprezentaciji.”.

>> Pogledajte video: Nevjerojatan potez Luke Modrića

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije