Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČA IZ MAXA!

Veliki pad velesile - kako je propao nizozemski nogomet

Arjen Robben of the Netherlands celebrates after winning their 2014 World Cup round of 16 game against Mexico at the Castelao arena in Fortaleza June 29, 2014.   REUTERS/Eddie Keogh (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP TPX IMAGES OF THE DAY)
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
10.04.2017.
u 00:18

Treća reprezentacija sa SP-a 2014. propustila je lanjski EP, a sada je na najboljem putu da ne vidi ni SP u Rusiji iduće godine, piše Max!

Svijetu su dali totalni nogomet, neke od najuzbudljivijih generacija i najboljih nogometaša u povijesti igre, ali nekadašnja sila danas je na koljenima, u krizi rezultata, kvalitete, struke, identiteta... Na posljednjoj Fifinoj ljestvici Nizozemska je skliznula na 32. mjesto, piše Max. Nikad nije bila niže! Od pobjede u utakmici za treće mjesto na SP-u 2014. (3:0 protiv Brazila) Nizozemska je pobijedila u samo šest od 15 službenih dvoboja!

Treća reprezentacija sa SP-a 2014. propustila je lanjski EP, a sada je na najboljem putu da ne vidi ni SP u Rusiji iduće godine. Nakon polovine kvalifikacija i samo dvije pobjede, dva poraza i jedan neodlučen rezultat u pet utakmica, Nizozemska već nedostižno zaostaje u svojoj kvalifikacijskoj skupini za vodećom Francuskom, a gleda u leđa i Šveđanima pa čak i Bugarima, a iza njih su samo Bjelorusija i Luksemburg.

Ceh je platio izbornik Danny Blind kojeg će povijest pamtiti kao jednog od najgorih u povijesti. Samo je Guus Hiddink u kratkoj avanturi od 2013. do 2014. imao gori učinak od Blinda. Hiddink je u prosjeku osvajao 1,3 boda po utakmici, a Blind tek nešto više (1,4), koliko i Jan Zwartkruis koji je preuzeo Nizozemce nakon poraza u finalu SP-a 1978. i vodio ih do 1981. Pa ipak nakon što je saznao da je završio na burzi rada, Blind je drsko poručio:

– Bili smo na pravom putu.

Robben: Igrači moraju izabrati

Baš na pravom putu, jer Blindov izbornički učinak nije mogao biti porazniji, završio ga je sa samo tri pobjede, i to nad momčadima od kojih je gotovo nemoguće izgubiti (Kazahstan, Bjelorusija, Luksemburg), u devet kvalifikacijskih utakmica, i sa samo 10 bodova (u prosjeku 1,25).

I prije se Nizozemcima događalo da su velika natjecanja propuštali u nizu, ali posljednji put to im se dogodilo prije više od tri desetljeća, početkom 80-ih prošlog stoljeća kada su propustili tri velika natjecanja (SP 1982. i 1986. i EP 1984.).

No to su prebrodili osvajanjem EP-a 1988. A otad pa do EP-a 2014. nije ih bilo samo na SP-u 2002., a u tom su razdoblju bili svjetski doprvaci, dva puta u polufinalima SP-a, europski prvaci i još tri puta igrali su u polufinalima EP-a.

Nizozemski nogomet je pak danas toliko osiromašen da je Danny Blind u svojoj posljednjoj izborničkoj utakmici u vatru ubacio sedamnaestogodišnjeg stopera Ajaxa Matthijsa de Ligta. I naravno da su Bugari iskoristili De Ligtovo neiskustvo i oba pogotka zabili poslije grešaka na terenu izgubljenog dječaka koji će tek od nedavno punoljetan.

– Imali smo naznake da će nam se dogoditi kriza. Svi su na nas gledali kao uzore i napredovali, a mi smo se uspavali – komentirao je stanje u nizozemskom nogometu legendarni Ruud Guulit.

Da odluka o izborniku neće teći glatko, vrlo je brzo postalo jasno. Svlačionica, čiji je glasnogovornik kapetan Arjen Robben, ne želi ostati po strani, već imati pravo glasa u izboru čovjeka koji će ih povesti u nemoguću misiju.

– Želimo biti uključeni u postupak izbora novog izbornika. Wesley Sneijder i ja smo posljednjih 14 godina dali reprezentaciji, nagledali smo se puno igrača i trenera i mislim da imamo dobre ideje tko bi odgovarao ovoj grupi nogometaša – rekao je Robben.

Je li u pitanju demokracija na djelu, pritisak na savez ili dokaz kaosa u svlačionici, procijenite sami.

– Ja sam kapetan momčadi i zato smatram kako bih trebao biti prva osoba s kojom bi čelnici saveza trebali kontaktirati. Ne želim o konkretnim imenima, time neka se bavi savez. Dany Blind dao je sve što je imao. A Louis van Gaal? Odgovara mi i kao čovjek i kao trener, imali smo dobar odnos, odličnu suradnju u Bayernu i u reprezentaciji. On bi bio kvalitetno rješenje – rekao je Robben.

Stam ili Jol?

Van Gaal, međutim, nema takve planove. Prihvatio bi posao u reprezentaciji, ali ne na istaknutoj izborničkoj poziciji, već kao direktor nacionalne selekcije.

Nacija već godinama želi Ronalda Koemana, ali njemu ne pada na pamet ostaviti odlično plaćen posao u Evertonu.

– Svoju ste šansu imali. I propustili je – poručio je Koeman ljutit na čelnike saveza nakon što su ga preskočili prilikom izbora Van Gaalova nasljednika nakon SP-a 2014. i posao dali Guusu Hiddinku koji je zbog katastrofalnih rezultata potjeran usred kvalifikacija za Euro 2016.

Drugog izbora Nizozemci u vlastitim redovima i nemaju – Frank de Boer koji se nije proslavio u Interu, iz kojeg je potjeran poslije samo 14 utakmica, sam se izbacio iz utrke tvrdnjom da ga zanima isključivo klupski nogomet, dok Jaap Stam (koji solidno radi u Readingu) i Martin Jol (koji je sad na klupi egipatskog Al-Ahlyja) ne ulijevaju povjerenje.

Nakon 40 godina će uzeti stranca

Nizozemci sve glasnije počinju zagovarati stranca na klupi reprezentacije, prvog poslije 40 godina i Austrijanca Ernsta Happela.

– Izbornik stranac također je jedna od mogućnosti. Na našoj listi potencijalnih kandidata naći će se svatko tko nizozemski nogomet može povesti naprijed – objasnio je direktor Saveza Decossaux.

A na toj su listi Roberto Mancini, Jürgen Klinsmann, Claudio Ranieri i aktualni sportski direktor RB Leipziga Ralf Rangnick.

Struka je jedan problem, kvaliteta je drugi. Jer jedna generacija nizozemskog nogometa je na zalasku. A nema je tko zamijeniti. Barem ne u dogledno vrijeme. Iz momčadi koja je u polufinalu prošlog svjetskog prvenstva pala od Argentine tek nakon jedanaesteraca čak su šestorica igrača u poznim igračkim godinama s još jednom, eventualno dvije sezone u nogama. A neki su se već i oprostili od reprezentacije, poput Robina van Persieja. 

Iz te momčadi koja je prije samo dvije i pol godine Argentince 120 minuta držala “na vatri” samo su četvorica sudjelovala u kvalifikacijskom porazu od Bugara. Možda nije egzaktan podatak pada kvalitete nizozemskog nogometa, ali je znakovit. Kaže se da su Nizozemci napravili veliku Barcelonu. Johan Cruijff udario je temelje kluba kakav danas znamo, Ronald Koeman zabio je za prvi trofej Lige prvaka na policama Nou Campu, kroz Blaugranu su prodefilirala 22 nizozemska nogometaša (na prijelazu stoljeća u isto vrijeme u svlačionici su bila čak devetorica), dok je danas u svlačionici Nou Campa samo jedan, i to rezervni vratar Jasper Cillessen, prvi Nizozemac nakon pet godina još od neslavne epizode Ibrahima Afellaya. Dokaz je pada kvalitete i Uefina rang-ljestvica na kojoj su nizozemsku ligu preskočili i Turci i Česi i Švicarci. U prijevodu, Eredivisie je od sezone 2018./2019. izgubila sigurno mjesto u Ligi prvaka pa će i prvak morati u kvalifikacije!

I zato, ili će Nizozemci nešto radikalno mijenjati uz jako dobar plan (koji zasad nemaju) ili će “najbolja reprezentacija koja nikada nije osvojila Svjetsko prvenstvo” postati drugorazredna momčad koja će propustiti i Euro 2020. godine. 

Komentara 1

CU
cupus
09:20 10.04.2017.

Selekciju u mladim kategorijama baziraju prvenstveno na brzini. Sanas Ajax , koji daje najvise igraca , ima dvadeset brzih ivrlo osrednjih igraca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije