Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je Čačić dobio prvi posao

Već u TPK znao je kako 
s neposlušnima: Nećeš 
u igru? Ne trebaš mi više

22.05.2016., Sveti Martin na Muri - Treningu hrvatske nogometne reprezentacije prisustvovalo je nekoliko tisuca navijaca. Izbornik Ante Cacic.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/8
02.06.2016.
u 22:29

Antina sezona u TPK bila je obilježena padovima i usponima. Nije sve išlo glatko

Simpatičan je podsjetnik na prve trenerske korake našega izbornika Ante Čačića (62). Posrijedi je događaj iz 1988. godine, jedan hakl u popularnoj ‘dvojci’ zagrebačkog Doma sportova i iznenadna ponuda s – Peščenice.

Čovjek koji je Čačiću dao prvi trenerski posao, u tadašnjem NK Tvornica parnih kotlova, bio je poznati zagrebački poduzetnik i igračka legenda kluba s Peščenice Ivica Papeš.

– Ja sam te 1988. godine prestao igrati i bila mi je ponuđena klupa TPK. Kako zbog svojih poslovnih obveza nisam mogao prihvatiti i tu obvezu, predsjednik Bučar ovlastio me da nađem novoga trenera – prisjeća se Ivica Papeš.

Kako ste uopće došli do Ante Čačića?

– Susreli smo se negdje, mislim čak na malom nogometu, i izravno sam ga pitao: “Želiš li biti trener TPK?” Ante je bio iznenađen mojom ponudom i pomalo neodlučan jer do tada nikoga nije vodio kao trener. No inzistirao sam: “Dođi i probaj pa ćemo vidjeti kako će ti ići.” I, znate, Ante je to sasvim korektno posložio, svi smo bili zadovoljni. Tu sezonu završili smo u sredini ljestvice zagrebačke zone, a Ante je odmah potom dobio novi angažman u Zadru. Mi smo ga na neki način lansirali kao trenera – dodaje Papeš.

Ali kako ste se od svih zagrebačkih trenera odlučili za neiskusnoga Antu Čačića?

– Do tada je Ante bio tehniko u Zagrebu, radio je s Ilijom Lončarevićem i od njega učio. Kako iznimno cijenim Iliju, to je Anti bila značajna preporuka za posao kod nas. Svidjelo mi se kod Čačića što je, unatoč trenerskom neiskustvu, nastupio samouvjereno i odvažno. Nije se nimalo prepao tog izazova – naglašava Papeš i zaključuje:

– Kad smo se nedavno sreli, zezao sam ga: “Moraš mi odati priznanje što sam prepoznao tvoj trenerski potencijal. Međutim, nisam mislio da ćeš tako daleko dogurati.” Naravno da mi je drago što je Ante danas na izborničkoj poziciji jer on je zaista trener koji je u karijeri prošao sve.

Klub koji je dao Bračuna

NK TPK bio je preteča današnjega trećeligaša HAŠK-a, a najpoznatiji nogometaš kojega je lansirao taj klub legendarni je Dinamov branič Milivoj Bračun.

U Čačićevo pak vrijeme za TPK su među ostalim igrali Močilar, Varžić, Vrbanc, Stančić, Hriberski, Košutić, Tokić, Šantek, Brus, Bučar..., a suparnici u tadašnjoj zagrebačkoj regionalnoj ligi jug bili su im Vrapče, Chromos, Jaska, Trnje, Novi Zagreb, Končar, Špansko, Ilovac...

Jedan od Čačićevih igrača u TPK bio je Nenad Bučar, danas 49-godišnjak, djelatnik Zagrebparkinga. Izbornika se sjeća po čvrstoj ruci.

– Imao sam 21 godinu kada je Čačić postao naš trener i za mene je on bio autoritet. Malo je teže možda takav odnos uspostavljao sa starijim igračima – kaže nam Bučar.

Antina sezona u TPK bila je obilježena padovima i usponima. Nije sve išlo glatko.

– Nakon prvih 6-7 kola bili smo uvjerljivo posljednjeplasirani i nešto je hitno trebalo poduzeti. Tada se Čačić odlučio na odlučan rez. Iz momčadi je maknuo nekolicinu starijih igrača poput Varžića, Vrbanca..., ostavio Močilara, Ormoža i Stančića i, iako je to izazvalo šok za sve u klubu, uslijedio je uzlet. Nanizali smo deset utakmica bez poraza i jesen okončali na šestom mjestu. Trebalo je imati hrabrosti povući takav potez, osobito s Miroslavom Varžićem koji je bio strašno moćan igrač – naglašava Nenad Bučar.

Počeo je u Samoboru

Njegov pak otac Zlatko, tadašnji predsjednik, sjeća se kako su neki stariji igrači, među njima i Varžić, sami izazvali Antinu reakciju. Na jednoj utakmici ostavio ih je na klupi, a kada ih je htio uvesti u igru, oni su to uvrijeđeno odbili pa je Čačić imao dobar povod za eliminaciju. Nešto slično kao u slučaju Ivice Olića u prijateljskoj utakmici s Rusima u Rostovu na Donu.

– Ante je prvu utakmicu, prijateljsku, vodio u Samoboru. Čim je preuzeo momčad, promijenio je filozofiju igre inzistirajući na igri preko krila. To mi se odmah svidjelo – kazao je Zlatko Bučar.

Jeste li i danas u kontaktu s bivšim šefom, pitamo Nenada Bučara.

– Prije koju godinu posjetio sam ga u njegovu kafiću Bagatela. Sjetio me se, bio je vrlo srdačan. A nakon pobjede nad Bugarima poslao sam mu čestitku SMS-om i na nju mi je odgovorio. Ante Čačić uvijek je bio gospodin – istaknuo je Bučar.

Zanimljivom se čini usporedba trenerskih puteva Ante Čačića i njegovih suparnika na Euru. Te 1988. godine, kada je Čačić vodio TPK u zagrebačkoj zoni, Fatih Terim već je vodio turskoga prvoligaša Ankaragücü, Španjolac Vicente del Bosque sjedio je na klupi druge momčadi Real Madrida, a izbornik Čeha Pavel Vrba još je bio nogometaš, u Baniku iz Havirova.

Komentara 15

BL
Blender
09:45 03.06.2016.

Ajmo, ocrniti Cacica i pustiti milanovica, karamarka i sve ostale lopove u Hrvatskoj! Ljudi moji, vecina vas ima mozak samo za shampon!

KE
kentie
12:21 03.06.2016.

Blender podržavam. Što god vi i mi mislili o Anti Čačiću, ovo ili ono, te vamte te tamte, njegov izbor za izbornika nogometne repke je jedini ispravni i pravi put. I to zahvaljujući Davoru kao predsedniku Saveza i dr. Jozaku kao koordinatoru svih trenera u Savezu. Elem dakle, izbor za najčasniju funkciju u nogometu nije napravljen na osnovu nekakvog igračkog pedigrea i simpatija i antipatija, već isključivo na osnovu struke i iskustva u trenerskom pozivu. Glede iskustva, Čačić je arhetip trenera koji je doslovce iz podruma došao na krov kuće nogometa. Pri tome, njegovi kritičari su se posprdno i prostački izrugivali o njegovom fromalnom obrazovanju nazivajući ga radio tehničarem slučajno zaalutalom u nogometu (btw. valjda je u početku karijere po kritičarima, servisirao razglas na dinamovom stadionou, ko zna?? hahahaha) i to već staromodnih i zaboravljenih tehnologija u IT sektoru, a pri tome nisu dodali da je čovjek završio kineziološki fakultet i da ima stupanj obrazovanja VSS. Kritičare i dalje nervira, što Ante smireno i staloženo vodi ovakvu ekipu visoko vrijednih nogometnih kapitalaca, a da s njima nije ni u najmanjem sukobu (za razliku recimo Štimca i Kovača), a bez pardona iz ekipe miče napuhanog, prepotentnog i na momente jako neugodnog klinca iz poznate nogometne dinastije Halilović. Vidi se da ekipa odiše sjajnom atmosferom onog pravog nogometnog šmeka, da su prava klapa, spremni poginuti jedan za drugog na terenu ako zatreba i ustreba, da guštaju što igraju u repki i zato možemo očekivati samo dobre vijesti i lijepe rezultate iz Francije. S obzirom na to, Ante je već sada napravio velike stvari i želim svima puno sreće, dobrog vjetra u leđa i dobar raspored zvijezda na nebu. Ukoliko se s Francijom najdemo u okršaju u drugom krugu, ufam se i nadam da Ante neće perfidno "pustiti" tekmu poput Ćire ispod kojeg tri Mire vire, već će se potpući do kraja i beskraja, pa kom obojci, a kom opanci.

TH
than
02:16 03.06.2016.

Nazalost, ti nista nisi uspio do sada, tako da ne znam sto vodis ovu reprezentaciju. Nazalost, bojim se teskog razocarenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije