Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUJE ČOP ZA VL

'Već 2016. godine trebali smo biti prvaci Europe, tada je počelo sve. Nikad neću prežaliti Portugal'

Pixsell uz Vatrene u pobjedama i porazima
Sanjin Strukic/PIXSELL
29.05.2024.
u 08:00

– Uvijek mi je u glavi kako je nakon tog Eura došao povijesni uspjeh naše reprezentacije. Igrao sam sve kvalifikacijske utakmice prije SP-a u Rusiji, a bio sam i na nekoliko okupljanja iza turnira. Te 2016. osjetio sam da momčad vjeruje kako može ostvariti velike rezultate. Nesretno smo ispali protiv Portugala, no osjećali smo u svlačionici da imamo snage osvojiti taj Euro. Taj klik prvi put osjetili su i ovi naši veći igrači... – prisjeća se bivši napadač Hrvatske.

Duje Čop javio se s odmora nakon sezone u Supersport HNL-u. Zabio je 12 pogodaka, zanimljivo, sve u drugom dijelu sezone. Sada se, kao i većina Hrvata, priprema za uzbuđenja na Europskom nogometnom prvenstvu.

Kakav je osjećaj uoči početka smotre u Njemačkoj?

– Osjećam da je ovo jedinstvena prilika generacije da ostvari rezultat koji nam je nedostajao sve ove godine na europskim prvenstvima... – počeo je Duje Čop.

Imamo skupinu smrti

Duje je igrao u Španjolskoj i Italiji, našim suparnicima u skupini.

– Zaista zvuči kao skupina smrti. Španjolci su zapravo već na ovom Europskom prvenstvu pomladili momčad i vjerujem da će priliku dobiti nekolicina klinaca. Sigurno mladi Yamal, Cubarsi, Williams, Pedri... Sve su to igrači koje ćemo još dugo gledati na najvećoj sceni. Yamal je nevjerojatno dobar igrač, pomalo je nerealno da klinac igra na Euru. Kako igra u Barceloni, čudesno. Oni se ne boje dati priliku mladim snagama. Ta prva utakmica protiv Španjolske pokazat će u kakvom smo stanju. Prava smjena generacije možda tek slijedi u Italiji.

GALERIJA Vatreni se okupljaju na pripremama za Euro

Pixsell uz Vatrene u pobjedama i porazima
1/14

Možda će nam prednost biti činjenica što neki ključni igrači u Španjolskoj možda i nemaju toliko iskustva.

– Naravno da će naše iskustvo igranja važnih utakmica na velikim natjecanjima biti presudno. Jer, iako klinci iz Španjolske igraju u velikim klubovima, igranje u reprezentaciji nešto je drugo.

Trenutačna forma naših reprezentacija kaže da su Kramarić, Petković i Budimir postigli 53 pogotka.

– To podsjeća na najbolje dane naše reprezentacije. Zvuči kao da nam je napad glavni forte, no godinama je ključan bio učinak našeg veznog reda.

Izbornik kaže da će Joško Gvardiol na lijevi bek, kako vam zvuči ta ideja?

– Zvuči mi da Gvardiol na bilo kojoj poziciji može biti najbolji. To je talent koji Hrvatska nikada nije imala. Svi smo mislili da se nakon svih naših asova, predvođenih Lukom Modrićem, neće tako brzo pojaviti igrač svjetske klase. Gvardiolu odgovara svaka pozicija i može igrati bilo što. Izbornik zna kamo će ga staviti...

Možda protiv Španjolske ima logike da ga stavi na bočnu poziciju, na kojoj bi svojom kvalitetom zaustavljao njihova krila?

– Pa i zbog činjenice da smo deficitarni na toj poziciji. Šteta što Perišić nije zdrav, kakav bi to bio tandem na lijevoj strani. Izbornik je također koristio Perišića na lijevom beku. Jedini igrač za kojega bih garantirao da će se, nakon takve ozljede, vratiti isti ili bolji je Ivan Perišić. Nažalost, mislim da... Ma neću to ni izgovoriti. Vidjet ćemo sada koliko je spreman u ovim prijateljskim utakmicama. Jer, ipak ovo u HNL-u nije taj njemu potrebni svjetski podražaj. Nadam se da je na pravom putu oporavka.

Albanija bi zapravo mogla biti naša ključna utakmica, to jednostavno moramo pobijediti.

– Lakše je to kazati nego ostvariti. Koliko puta smo imali takve utakmice u kojima ne krene prema planu. Pa na SP-u smo imali Maroko, za koji smo mislili da ćemo lagano. Nijedna reprezentacija tu nije slučajno, u svakoj utakmici moramo ići punim gasom.

VEZANI ČLANCI:

Talijani su nam odgovarali puno puta u povijesti?

– Vjerujem da oni više razmišljaju o nama nego mi o njima. No to opet ništa ne znači, bez obzira na iskustva iz povijesti.

Čop je 2016. godine igrao na Europskom prvenstvu.

– Uvijek mi je u glavi kako je nakon tog Eura došao povijesni uspjeh naše reprezentacije. Igrao sam sve kvalifikacijske utakmice prije SP-a u Rusiji, a bio sam i na nekoliko okupljanja iza turnira. Te 2016. osjetio sam da momčad vjeruje kako može ostvariti velike rezultate. Nesretno smo ispali protiv Portugala, no osjećali smo u svlačionici da imamo snage osvojiti taj Euro. Taj klik prvi put osjetili su i ovi naši veći igrači... – prisjeća se Čop.

Portugal neću zaboraviti

Te godine napadači su, uz Čopa, bili Mario Mandžukić, Nikola Kalinić, Ivan Perišić, Marko Pjaca i Andrej Kramarić. Uoči turnira 2016. svi skupa postigli ste 52 pogotka.

– Koliko su ovi dečki sada zabili?

Jedan više.

– Onda bi po toj logici idealno bilo da ove godine u Njemačkoj odu korak-dva dalje. Od srca im to želim.

Mandžukić je u stožeru, a Kalinić je postao direktor.

– Oni su među našim najboljim napadačima u povijesti. Uvijek sam ih uživao gledati i igrati s njima.

I te 2016. Hrvatska je igrala protiv Španjolske.

– Dobro se sjećam te utakmice. Tada sam debitirao, upisao nekoliko minuta. Već smo bili osigurali prolazak, a tada su mislili da nemamo što tražiti protiv Španjolske s pomlađenom momčadi. No slavili smo 2:1. Nažalost, neprežaljena mi je utakmica taj poraz od Portugala kada smo primili pogodak u 117. minuti. Oni su postali europski prvaci, a mi smo bili bolji cijelu utakmicu. Ovaj put želim da se protiv Španjolske ponovi rezultat, ne bi bilo loše za početak.

VEZANI ČLANCI:

Jeste li nakon Španjolske uzeli neki rekvizit za uspomenu?

– Da, svoj dres jer sam debitirao na toj utakmici.

Duje Čop također će na Euro.

– Ludnica je oko ulaznica. Ja ću na utakmice sa Španjolskom i Albanijom.

Hoćete li nositi svoj dres iz 2016.?

– Ma ne, nosit ću onaj Davora Šukera iz 1998. godine – zaključio je Čop. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije