Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmodernije metode

Vatrenima vadili krv na svakom treningu, ali to je psihološki pogrešno

Trening
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
30.06.2014.
u 10:00

– To nije psihološki dobro, igrači ne vole ta vađenja krvi za vrijeme treninga, a ona ne moraju puno toga pokazati. Može to biti dio cijelog sustava, ali ako je to bio ključni detalj, onda to nije dobro zamišljeno

Kada smo počeli kaskati za Brazilcima, negdje oko 60. minute onog dvoboja u Sao Paulu, pa kada smo se ugasili od 60. minute utakmice života protiv Meksika, počeli su nam se vrtjeti fragmenti s priprema u Bad Tatzmmansdorfu. Brojna svita u stožeru Nike Kovača, brigu o fizičkoj pripremi vodili su profesori s Kineziološkog fakulteta Igor Jukić i Luka Milanović, sve što se događa na treningu najmodernijim GPS sustavom nadzirao je Irac Barry Hamilton, dok je svaki detalj kamerom bilježio videoanalitičar iz francuskog Montpelliera Nicolas Iover.

Laboratorij uz teren

Na stolu uza sam teren pravi mali laboratorij. Igrači su za vrijeme treninga išli na vađenje krvi. A svaki dan na analizu je išla mokraća igrača. U hotelu "Avita" napravljena je sauna u kojoj su trebali biti isti klimatski uvjeti u kakvima su naši igrači igrali u Manausu. Dakle, Niko Kovač imao je na raspolaganju sva čuda moderne tehnologije. Taj GPS sustav, koji je HNS platio 50-60 tisuća eura, oni popularni "grudnjaci" koje su igrači nosili na svakom treningu, izbacuje sto parametara u sekundi. Izračunali smo da je taj sustav davao oko 700 tisuća podataka o našim igračima po minuti treninga. A taj mini laboratorij privlačio je posebnu pozornost. Svakodnevno vađenje krvi usred treninga, uz milijune podataka iz "grudnjaka" i snimku svakog detalja, trebalo je Kovaču i sviti signalizirati u kakvom su stanju igrači. Struka se ne želi puno miješati u sve što je napravljeno na pripremama, ali grozi se od tog vađenja krvi usred treninga.

– To nije psihološki dobro, igrači ne vole ta vađenja krvi za vrijeme treninga, a ona ne moraju puno toga pokazati. Može to biti dio cijelog sustava, ali ako je to bio ključni detalj onda to nije dobro zamišljeno. Vađenje laktata usred treninga samo po sebi ništa ne znači, nije svaki organizam isti. Važnije je kako se igrači regeneriraju, nekome laktati mogu usred treninga biti debelo u crvenom, a već ujutro spreman je na najveće napore –  kaže nam liječnik koji je želio ostati anoniman jer nije želio upuštanje u rasprave, ali nije mu se baš svidjelo ono što je vidio.

Previše aparature

Struka, kako trenerska, tako i liječnička, puno govori o iskustvu. Postoje i neke stvari, onako iskustvene, po kojima se može vidjeti stanje igrača, procjena jesu li umorni.

– Razdražljivost, ponašanje nakon treninga, boja mokraće, brzina regeneracije... Za puno tih stvari ne treba čudesna aparatura, već samo iskustvo – kaže naš sugovornik.

Niko Kovač je i prije priprema i objave popisa stalno testirao kandidate za Brazil. Dvaput su obavljena testiranja, koja su, kako je kazao prof. Jukić, trebala pokazati potencijalne rezerve i deficite igrača i na temelju toga izrađeni su individualni programi priprema, koje su igrači trebali obaviti do priprema.

Sve uoči Brazila napravljeno je po knjigama, prema raznim programima. Kako je to lijepo uoči priprema objasnio prof. Jukić:

– U dizajniranje kondicijskog dijela priprema uključeno je puno mojih suradnika, kolega, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Svi oni dijele znanja i iskustva koja ću pokušati uklopiti u jedinstvenu cjelinu s izbornikom i stručnim stožerom – početkom svibnja kazao je Jukić. Potkraj lipnja puno se govori o slaboj tjelesnoj pripremljenosti igrača. Tko zna, možda nije sve u programima, modernoj tehnologiji i laboratoriju uz travnjak. Kada je vidio sve te nove trenere koji znanje crpe iz tableta i računala, jedan stari trenerski vuk rekao je:

–Vidi ih, nestane li baterija ili struje, morat će prekinuti trening.

>> Niko Kovač ima najzelenije pomoćnike u povijesti

Komentara 19

KA
kara2507
11:15 30.06.2014.

ma daj više sjaši majstore... nemaš pojma... da to nije koristio, opet bi ispali, pa bi pisao da nam je repka nazadna i da ne prati moderne trendove... ovo su mi najbolje fore sto se sad vi novinarčići zovete na stare trenere i iskustvo a vidimo kako su prošli capello, prandelli, hodgson... daj napiši sad 10 tekstova i objasni koje je igrače jučer van gaal krivo postavio pa je nizozemska visila do 88. min protiv ''poluigrača'' iz Meksika kako ih vi volite oslovljavati... Hrvatski novinari dno dna... NESTRUČNI, POKVARENI, LICEMJERNI, NEREALNI itd...

R2
r2d2xyz
11:19 30.06.2014.

Ovaj MARŠić stvarno pretjeruje,Od kada su naši ispali svaki dan razapinje Kovača i stožer a uzvisuje Poklepovića i ine stručnjake tj generale poslije bitke.Bilo bi zanimljivo njemu staviti onaj grudnjak sa treninga repke ali na glavu pa da očitamo parametree vrhunskog novinara.

Avatar Semper_Fi
Semper_Fi
10:37 30.06.2014.

Dečki,pustite prazne filozofije,istraživanja,znanost,jednostavno našim riječnikom kazano-nismo imali jaja i točka.Nemamo jaja već dugo godina.Fali nam mentalne čvrstine,samouvjerenosti i jedinstva.Nema uspjeha tamo gdje se reprezentaciji fućka,gdje se priča o mafiji,pederima itd.Štetimo sami sebi!Rješenje je zajednistvo,sloga,samo organizirana, i u sebi jedinstvena vojska, korača naprijed i gazi sve pred sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije