Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠESTI SREBRNI SE OPRAŠTA

Vatreni heroj iz Rusije završava igračku karijeru, vodio je Hrvatsku do finala

Zadrani priredili spektakularan doček za hrvatske nogometne reprezentativce
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
26.05.2023.
u 09:16

Subašić je svoje postigao, a pamtit ćemo ga po sjajnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. gdje ima goleme zasluge što su vatreni stigli do finala.

Danijel Subašić (38) odlučio je da je dosta. Vratar Hajduka u nedjeljnoj utakmici protiv Šibenika oprostit će se od nogometa. Iza Subašića je velika karijera, posljednje tri godine je u Hajduku, gdje je kao treći vratar više bio mentor mlađima nego što je branio. Vidjet ćemo hoće li mu trener Hajduka Ivan Leko dati priliku u nedjelju.

Subašić je svoje postigao, a pamtit ćemo ga po sjajnim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. gdje ima goleme zasluge što su vatreni stigli do finala.

Kao mladi vratar iz Zadra, u kojem je i počeo karijeru, još 2008. godine otišao je put Hajduka, s vremenom postao reprezentativac i nakon tri i pol sezone potpisao za jedan od najvećih klubova svijeta, francuski Monaco.

I dok je u klubu bio standardan, priliku u reprezentaciji čekao je strpljivo. Je li prvi izbor Nike Kovača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu trebao biti Subašić ili prekaljeni Stipe Pletikosa, tema je o kojoj i danas možemo raspravljati. U svakom slučaju, znamo kako je završilo, Hrvatska je ispala u grupnoj fazi.

A popularni Suba među vratnicama završio je dvije godine kasnije, na Euru 2016. Reprezentacija je tada, pod Antom Čačićem, dogurala do osmine finala i doživjela minimalan poraz protiv Portugalaca, koji su na kraju otišli do kraja i uzeli naslov.

Ostao je gorak okus nakon ispadanja, znali su da mogu više. To su i pokazali. Ponovno su se našli bili u krizi, no onda je stigao Zlatko Dalić i Subašića, Modrića i ekipu odveo do finala u Rusiji.

Možda je Subašić bio i ključan akter vatrenih u eliminacijskoj fazi turnira. U svakoj smo utakmici nakon skupine, naime, odlazili u produžetke, a jedanaesterce pucali protiv Rusije i Danske.

Istaknuo se rođeni Zadranin, branio u ključnim trenucima, hladne glave ostao je i u polufinalu protiv Engleza. Na kraju, srebro zlatnog sjaja i kruna karijere, srebro veće i od naslova prvaka Francuske koje je osvojio 2017. ispred dominantnog PSG-a.

Subašić je odigrao 50 utakmica za Hrvatsku, a posljednji put je branio baš u finalu protiv Francuske. Imao je tada problema s ozljedom, ali je zbog važnosti utakmice odlučio da će stisnuti zube i stati među vratnice.

Subašića ćemo pamtiti i po tome što je uvijek ispod dresa nosio majicu s likom pokojnog Hrvoja Ćustića s kojim je bio veliki prijatelj. Tako je bilo i u srijedu na Rujevici kada je Hajduk osvojio Kup.

Subašić je inače šesti srebrni igrač s Mundijala 2018. koji je završio profesionalnu igračku karijeru nakon Marija Mandžukića, Vedrana Ćorluke, Ivana Strinića, Šime Vrsaljka i Josip Pivarića koji se danas oprašta od nogometa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije