Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa kup

Vaterpolska krema stiže na Savu, a Tucak otkrio tko nam je najozbiljniji suparnik

Ivica Tucak
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
04.04.2019.
u 20:03

Vaterpolske reprezentacije Crne Gore, Grčke, Italije, Mađarske, Rusije, Srbije, Španjolske i Hrvatske borit će od 5. do 7. travnja na bazenu Mladosti na Savi za  titulu pobjednika Europa kupa.

- Mi želimo obraniti naslov pobjednika ovog natjecanja kojeg smo lani osvojili u Rijeci, a da bi to ostvarili prvo moramo sutra pobijediti reprezentaciju Grčke jer ako to ne uspijemo morat ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta i  time izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige koja će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu - rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

>> Pogledajte kako vaterpolisti pjevaju Moja domovina

Po njegovim riječima svi su igrači spremni i maksimalno fokusirani na utakmicu s Grčkom.

- Naš prvi vratar Marko Bijač imao je posljednjih dana temperaturu, ali će se i on i Loren Fatović, koji je zadobio ozljedu oka na posljednjem  sparing treningu s reprezentacijom Crne Gore, sigurno naći na popisu 13 igrača koji će biti u zapisniku utakmice protiv Grčke, a koja će dvojica ispasti dozvolite da to prvo priopćim reprezentativcima - kazao je Tucak. 

Grčke reprezentativce dobro poznaje kapetan hrvatske reprezentacije Andro Bušlje koji posljednjih godina nastupa u kapici aktualnog prvaka Europe grčkog Olympiacosa. 

- Najveća prednost Grčke je njihova uigranost jer većinu reprezentacije sačinjavaju moji suigrači iz Olympiacosa, ali ako mi ozbiljno uđemo u utakmicu mislim da možemo pobijediti jer smo objektivno kvalitetnija reprezentacija - rekao je Bušlje koji smatra da nova pravila koja će se po prvi put primijeniti na turniru u Zagrebu ne bi trebala biti presudna.

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb biti domaćim osam ponajboljih europskih, a to znači i svjetskih vaterpolskih reprezentacija.

- Posljednji put smo bili domaćini velikog vaterpolskog događaja u Zagrebu 2010. godine kada smo osvojili titulu prvaka Europe, a uvjeren sam da ćemo uz podršku navijača po drugi put možemo osvojiti i naslov pobjednika Europa kupa - kazao je Bukić koji je najavio da će se u sklopu ovog natjecanja u nedjelju,7. travnja, u 12 sati u hotelu Westin održati i ždrijeb za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati  u Južnoj Koreji.  

Ivica Tucak
1/4

Na utakmicama Europa kupa u Zagrebu po prvi put će se primijeniti nova pravila na koje će se morati navići najprije igrači i suci, a onda i gledatelji. Najveće novine su da drugi napad nakon isključenja i kornera neće više trajati 30 nego 20 sekundi te da izvođač kornera više ne mora dodavati loptu suigraču nego može krenuti u akciju ili tući na gol. Isto tako odsad će se izvan šest metara iz slobodnog udarca moći izravno tući na gol, izmjene će s moći obaviti na bilo kojem dijelu terena, a glavna intencija novih pravila je veće zaštita napadača kako bi se štitila dinamika i ljepota igre.

Njegov kolega po funkciji iz LENA-e Gianni Lonzi iz Italije ne vidi velikih problema u činjenici da će vaterpolisti završnicu Europa kupa igrati po jednim pravilima, a onda nastaviti natjecanje u Ligi prvaka po starim pravilima. 

- Ovo je prijelazno razdoblje i mi sigurno idemo u primjenu novih pravila ali smo mi u europskom udruženju odlučili da sva natjecanja koja smo započeli po starim pravilima po njima i završimo, a da nova pravila primjenjujemo od početka budućih natjecanja - kazao je Lonzi koji je uvjeren da će nova pravila u mnogome pridonijeti dinamičnosti vaterpola. 

 U četvrtfinalu u petak igrat će Mađarska - Crna Gora (15 sati), Španjolska - Srbija (16.45), Italija - Rusija (18.30) i Hrvatska - Grčka (20.15). Polufinala i utakmice za razigravanje poraženih na rasporedu su u subotu, a finale te utakmice za poredak u nedjelju. Ako u prvom nastupu svladaju Grčku, suparnik izabranicima Ivica Tucaka u borbi za finale bit će bolji iz ogleda Španjolske i Srbije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije