Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IFAB

VAR bi se trebao koristiti samo za "jasne i očite" pogreške

Sudac pokazuje nabijelu točku (ilustracija)
Foto: DPA/Pixsell
31.12.2019.
u 11:54

"S VAR-om vidimo neke stvari koje idu u smjeru u kojem ćemo možda trebati ponovo prilagoditi", rekao je Brud.

Tehnologiju VAR-a trebalo bi koristiti samo za "jasne i očite" pogreške kod zaleđa, kazao je Lukas Brud, glavni tajnik Međunarodnog odbora za nogometna pravila (IFAB).

Posljednjih mjeseci u engleskom nogometnom prvenstvu bilo je mnoštvo poništenih pogodaka zbog milimetarskih zaleđa zbog čega se VAR ponovo našao na ozbiljnom udaru. Samo u prošlom kolu poništeni su golovi Norwichu, Sheffield Unitedu, Wolverhamptonu, Brightonu i Crystal Palaceu "tijesnim" odlukama VAR-a što je izazvalo bijes trenera, igrača, ali i navijača.

Zbog toga se oglasilo i tijelo koje je ima nadležnost nad pravilima nogometne igre.

"Video tehnologija (VAR) bi se trebala koristiti samo kod očiglednih grešaka tijekom utakmice," naglasio je Brud za BBC, dodavši: "Jasno i očito, to je važan princip. Ukoliko provedete minute da biste utvrdili je li zaleđe ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi se trebala poštovati."

Brud je najavio kako će IFAB objaviti smjernice vezano za VAR na natjecanjima koja ga koriste, vjerojatno nakon godišnjeg sastanka krajem veljače iduće godine, koji će sadržavati i informacije o zaleđima.

"S VAR-om vidimo neke stvari koje idu u smjeru u kojem ćemo možda trebati ponovo prilagoditi", rekao je Brud.

"Ovo je problem. Ljudi se trude biti previše forenzički. Ne tražimo da donesu bolju odluku, već se pokušavamo riješiti jasnih i očiglednih pogrešaka. Ako video dokazi pokazuju da je igrač bio u zaleđu, onda je bio u nedozvoljenoj poziciji. Međutim, ako nije očito, onda se odluka ne može promijeniti, ostajete pri originalnoj odluci," poručio je jedan od vodećih ljudi International Football Association Boarda.

Bivši napadač engleske reprezentacije Gary Lineker izrazio je svoju frustraciju upotrebom VAR-a, napisavši na Twitteru usred vikendaške farse

"Još jednom tehnologija ne može dokazati stroge odluke. Dva ponavljanja je maksimum koji trebate vidjeti da li su sudački pomoćnici pogriješili. Riješite se blesavih linija i točkica. Ako je tako usko, odlučite na terenu," poručio je legendarni napadač "Gordog Albiona".

Ključne riječi
var

Komentara 4

KB
kbr
13:31 31.12.2019.

koja hrpa gluposti. kao, ako ti treba dosta vremena da ustanoviš je li zaleđe, onda bi trebalo ostaviti odluku suca. a koja je to granica kad je zaleđe 10cm, 1cm, 1mm? koji idi oti. ni ja nisam najsretniji s varom, ali ovo je toliko glupo da je prema tome var svemirski program

SL
shooshko.luka
12:51 31.12.2019.

Treba biti ko u tenisu. Ostecena strana ima 3 challengea, pa neka sami odlucuju na koje tri situacije potrositi ih

ME
medvedgrad
12:33 31.12.2019.

E sad, tko ce definirati "jasne i očite pogreške"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije