Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad veći broj

Val slovenskih igrača u hrvatskom rukometu, ima ih po troje u Nexe-u I PPD-u

Nexe PPD Zagreb
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
18.03.2019.
u 17:40

U našičkom Nexeu igraju Saša Barišić Jaman, Aljaž Lavrić i Patrik Leban. Za PPD Zagreb igraju Urh Kastelic, Gregor Potočnik i Aleks Vlah. Naravno, ne treba zaboraviti ni slovenskog trenera na klupi “plinara” Branka Tamšea

Nikad veći broj slovenskih rukometaša nije igrao u Hrvatskoj kao ove sezone. Čak ih je više nego hrvatskih rukometaša u slovenskoj ligi.

Tako u našičkom Nexeu igraju Saša Barišić Jaman, Aljaž Lavrić i Patrik Leban. Za PPD Zagreb igraju Urh Kastelic, Gregor Potočnik i Aleks Vlah. Naravno, ne treba zaboraviti ni slovenskog trenera na klupi “plinara” Branka Tamšea.

Privlače ih uvjeti u Nexeu

– Ja računam da kod nas igraju samo dva Slovenca. Šalim se. Saša Barišić Jaman već je domaći dečko, tu se oženio, ima obitelj i tu će vjerojatno ostati i živjeti. Ipak ima već 36 godina – rekao je Hrvoje Horvat, trener Nexea.

Nexe PPD Zagreb
1/6

Dva metra visoki Jaman dogurao je i do slovenske reprezentacije. U Našice je došao sad već davne 2005. godine. Tri godine igrao je u Austriji (Linz, Leoben) da bi se 2015. vratio u Slavoniju.

– Stvarno sam sretan što se vraćam kući. Možda još nisam potpuno svjestan toga jer se sve odigralo vrlo brzo. Odlučio sam da je to najbolje za mene i moju obitelj i za sadašnjost, ali i budućnost. Još uvijek ne vjerujem da ću ponovno trenirati i igrati u našičkoj dvorani, ponovno susretati ljude s kojima sam proveo najveći dio svoje karijere – rekao je po povratku u Našice Jaman, rođen u Brežicama.

Dobri rezultati i uvjeti privukli su u Nexe još dva Slovenca. Tako su 2017. u klub došli Aljaž Lavrič i Patrik Leban. Prvi je pristigao iz Krke, drugi iz Ribnice.

– U Krki sam proveo sedam godina, postigao 313 pogodaka u 199 utakmica. Ako ništa drugo, nisam promijenio boju dresa. Krka i Nexe igraju u zelenim dresovima. U Nexe me dovela želja za napretkom. Nexe igra SEHA ligu, Europski kup i to su vrhunske prilike za dokazivanje i napredak. Usto, o treneru Horvatu čuo sam sve najbolje. A dobar trener bio mi je najvažniji kriterij kada sam birao novi klub – rekao je Lavrič.

Patrik Leban rođen je u Postojni i do dolaska u Nexe igrao je uglavnom u slovenskim klubovima (Ajdovščina, Sežana, Krka, Postojna).

– Došao sam zbog trenera Horvata. Imao sam ponudu Gorenja i Celja, ali sam se odlučio za Našice. I nisam pogriješio. Želja mi je da s Nexeom osvojim jedan trofej ove sezone – istaknuo je Leban.

Nexe PPD Zagreb
1/8

Od trojice slovenskih “plinara” prvi je došao Brežičanin, vratar Urh Kastelic. On je peti Slovenac koji brani za PPD Zagreb, nakon Pušnika, Lapajnea, Škofa i Skoka.

Vlah posljednjih stigao

– Prošao sam sve slovenske selekcije, bio u sastavu seniora na SP-u u Francuskoj, gdje mi je Veselin Vujović dao povjerenje u četiri utakmice. Tražio sam izlaz, želju da se pokažem, da branim, jer bez toga nitko nije postao golman. I evo našao sam je u Zagrebu – rekao je Kastelic, koji neće dugo ostati u Zagrebu.

Na kraju ove sezone odlazi u Njemačku, gdje će braniti za Göppingen i na vratima zamijeniti svog sunarodnjaka Primoža Prosta. Gregor Potočnik rođen je u Celju, a u Zagreb je došao na početku ove sezone. Lino Červar, trener PPD Zagreba u prvom dijelu sezone, nije mu davao puno prilika za igranje, a nešto više igra sada kod Tamšea. Igrajući za Gorenje, postigao je lani u Ligi prvaka 16 pogodaka.

Posljednji Slovenac koji je došao u Hrvatsku jest Aleks Vlah, na početku drugog dijela ove sezone. Riječ je o 21-godišnjem srednjem vanjskom koji se rukometom počeo baviti s osam godina u rukometnom klubu Koper.

Ovaj 192 centimetra visok i 92 kilograma težak slovenski razigravač uspješno je nastupao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Slovenije, a 2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji s kadetima je osvojio srebrnu medalju.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
BakaMraz
21:44 18.03.2019.

Ako ih ima po "troje" onda znaci da u muskoj rukometnoj ligi ima i zena. Valjda je nepismeni novinar htio napisati da ih ima po trojica, ali pismenost je gadna boljka, ili se opismenis na vrijeme ili postanes novinar u srpskim novinama!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:51 18.03.2019.

Hrvaško mi je všeč zaradi morja ter dobrih in prijaznih fantov 💋😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije