Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamo, 1969.

Vabecov centaršut, ‘Majekova’ peta – Francuzi na koljenima

Dinamo
Foto: Danijel Bereković/PIXSELL
1/5
09.11.2018.
u 13:14

Plavi su posljednje proljeće osigurali u Kupu pobjednika kupova svladavši Marseille 2:0

Tko je tog 26. studenoga 1969. uopće mogao pomisliti da će Dinamova pobjeda nad velikim Marseilleom u Maksimiru (2:0) donijeti plavima gotovo polustoljetno europsko prokletstvo!

Upravo zbog činjenice da njihovo remek-djelo iz 1969. sve do ove sezone nije nadmašeno, ti beskompromisni momci spadaju u red najvećih momčadi koje su ikada istrčali pred zagrebačkom publikom: Dautbegović, Cvek, Gračanin, Belin, Ramljak, Blašković, Vabec, Pirić, Novak, Gucmirtl, Rora. S klupe ih je vodio legendarni Ivica Horvat, nasljednik karizmatičnoga nogometnog fanatika Branka Zebeca.

>> Pogledajte sjajan navijački video s maksimirskih tribina

– Tukli smo ih 2:0, Vabec mi je namjestio oba pogotka centaršutovima s desne strane. Kod drugoga pogotka lopta mi je išla među noge i reagirao sam instinktivno. Pustio sam je da mi prođe kroz noge i onda petom poslao u mrežu. Takvi se pogoci danas rijetko postižu – kazao nam je danas 71-godišnji Marijan Novak, ljepotan s Trešnjevke, koji bi se, da nije bio nogometaš, mogao proslaviti kao filmski glumac.

Bila je to uzvratna utakmica 2. kola Kupa pobjednika kupova, a moćni Marseille bio je druga žrtva zahuktaloga plavog stroja. U prvom kolu tog natjecanja u Zagrebu je pao branitelj naslova, Slovan iz Bratislave, u prethodnoj sezoni bolji u finalu od – Barcelone.

Bio je to Dinamo pred kojim su padali ponajveći europski klubovi, a njegovi nogometaši bili su tražena roba. Tako je kapetan plavih, pokojni Mladen Ramljak, karijeru bio nastavio u slavnome Feyenoordu i s njim osvojio naslov prvaka Nizozemske i Kup Uefe.

Dinamov kroničar iz tog vremena Milivoj Nikolić i danas tvrdi da je Rudolf Cvek u to doba bio najbolji desni branič ne samo Jugoslavije, već cijele Europe.

– Svjetska klasa, bez premca u međunarodnim razmjerima. Schalkeov trener Rudi Gutendorf nudio je Dinamovu direktoru Ottu Hofmannu bianco-ček, dakle da ispiše svotu koju želi, ali Otto je rekao ne – rekao je Nikolić.

Dinamo
1/12
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije