Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.09.2022. u 21:45
Minutu i 14 sekundi prije kraja Bijač je fantastičnom obranom zaustavio Presciuttija, a pokazalo se kako je to bila posljednja prava prilika Italije.

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva u Splitu nakon što je u punoj Spaladium Areni svladala Italiju sa 11-10 (3-2, 3-3, 3-3, 2-2) u polufinalu.

Jerko Marinić Kragić postigao je četiri gola za Hrvatsku, tri je dodao Andrija Bašić, dva Konstantin Harkov, a po jedan Marko Žuvela i Rino Burić, dok je Francesco Di Fulvio postigao tri gola za Italiju.

Hrvatska je u zaostatku bila samo na početku utakmice, Talijani su vodili sa 1:0 i 2:1, da bi golom Marinića Kragića minutu prije kraja prve četvrtine povela sa 3:2. Sa sjajne dvije obrane u završnici te prve dionice istaknuo se vratar Marko Bijač

U drugoj četvrtini Hrvatska je održala pogodak prednosti ponovno prvenstveno zahvaljujući golovima Marinića Kragića i obranama Bijača. 

Pogotkom Žuvele Hrvatska je na početku treće četvrtine prvi put stigla do dva gola prednosti, Dolce i Di Fulvio su preciznim šutovima vratili Italiju u egal, ali uzvratili su Burić i Marinić Kragić.

Italija je u četvrtoj četvrtini još dva puta uspijevala poravnati, u posljednje dvije minute ušlo se s rezultatom 10:10. Tada se Marinić Kragić istaknuo i u obrani blokiravši udarac Damontea, da bi se ključni trenutak dogodio 1:35 minuta prije kraja. Tada je Hrvatska izgubila loptu zbog prekršaja u napadu, ali neoprezan je bio talijanski vratar Nicosia kojemu se prikrao Fatović pa je zbog potopljene lopte Hrvatska dobila peterac. Siguran izvođač bio je Harkov.

Minutu i 14 sekundi prije kraja Bijač je fantastičnom obranom zaustavio Presciuttija, a pokazalo se kako je to bila posljednja prava prilika Italije.

Hrvatska će tako po četvrti put zaigrati u finalu europskog prvenstva, jedini dosadašnji naslov osvojila je 2010. na domaćem terenu u Zagrebu.

U finalu u subotu Hrvatska će igrati protiv Mađarske koja je u drugom polufinalu svladala Španjolsku sa 10-8.

HRVATSKA
11-10
ITALIJA
polufinale Europskog prvenstva, 20.30, Split, Spaladium Arena
Kraj
KRAJ (Kraj)

KRAAAAJ!! Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva! Slavili smo protiv Italije 11:10.

Hrvatska se obranila s igračem manje!

 

Do kraja susreta je 5 sekundi i Hrvatska ima loptu, pred plasmanom smo u finale EP-a!

Isključenje za Hrvatsku 44 sekunde prije kraja susreta. Talijani zvovu minutu odmora kako bi organizirali napad za izjednačenje...

 

Može li se Hrvatska obraniti?

MARKOOOO BIJAČČČČ! Obranio je zicer i na ulazu u zadnju minutu imamo jedan gol prednosti.

KONSTANTIN KHARKOV je zabio iz peterca za 11:10 za Hrvatsku!

 

Minuta i pol do kraja susreta!

Peterac za Hrvatsku! 

Jako teška situacija iz koje se Hrvatska izvukla! Imali smo isključenje koje smo pokretljivom obranom obranili i ostaje 10:10.

Vratnica spašava Italiju! Lazić je pucao u prvi kut, ali vratnica se ispriječila.

 

Dvije minute do kraja susreta

Talijani koriste igrača više i zabijaju za 10:10! Drama se nastavlja....

Fantastična akcija Hrvatske! Andrija Bašić je zabio za vodstvo 10:9, 3 i pol minute do kraja

Jedanaesta obrana Marka Bijača koji ne dozvoljava Talijanima da prijeđu u vodstvo.

Greda spašava Talijane novog zaostatka. Fatović je malo presnažno pucao.

Nitko ne zna kako, ali ovo je ušlo... Bijač je već gotovo obranio udarac i onda je lopta nekako ušla u mrežu. Damonte je strijelac.

ČETVRTA ČETVRTINA

Sva četiri sprinta za loptu osvojili su Talijani večeras. Oni će imati prvi napad.

Završena je treća četvrtina i drama se nastavlja. Hrvatska prije posljednjih 8 minuta vodi jedan razlike - 9:8.

Zabili su Talijani za izjednačenje, ali je pogodak poništen zbog ranije dosuđenog prekršaja u napadu.

Zabili su Talijani za smanjenje našeg vodstva na jedan razlike.

GOOOL! Četvrti gol Jerka Marinića Kragića koji diže dvoranu na noge svojom bombom za 9:7!

Zaradili smo igrača više nešto manje od 3 minute prije kraja treće četvrtine. Izbornik Tucak je odlučio pozvati minutu odmora kako bi naši dogovorili kako će organizirati ovaj napad za dva gola prednosti.

Biljaka je također zaradio treće isključenje. Srećom, Bijač je upisao jubilarnu desetu obranu i nismo primili gol.  

Rino Burić!!! Hrvatska je zabila za 8:7. Nisu se nadali Talijani da će Burić potegnuti u bliži kut u ranoj fazi napada, ali srećom da jest jer je odlično zabio za novo vodstvo Hrvatske.

Vratnicu je pogodio Bukić na drugoj strani bazena i nismo uspjeli zabiti, a da sve bude lošije po nas, Bukić je zaradio i treće isključenje te je za njega susret gotov.

Strašan pogodak Di Fulvija! Kroz blok, kroz Bijača, ovo je bilo neobranjivo! Imamo novo izjednačenje na utakmici.

Griješimo sada u napadu i ne možemo zabiti gol. Još je 4 i pol minuta do kraja treće četvrtine.

Brza i odlična akcija Italije. Vincenzo Dolce je zabio uz samu vratnicu za povratak na jedan pogodak zaostatka.

Marko Bijač je sada zaključao svoja vrata! Hrvatska se još jednom obranila s igračem manje zahvaljujući sjajnoj obrani Bijača.

Hrvatska prvi puta ima dva razlike! Sjajni Žuvela dobio je loptu na poziciji sidruna i iz okreta zabio za 7:5. Prije toga imao je sjajnu obrambenu reakciju kojom smo uzeli loptu. Zaista sjajnu utakmicu igra naš najmlađi igrač na turniru Marko Žuvela.

Hrvatskoj bi svakako u prilog trebalo ići ovo isključenje talijanskog centra Marzialija. Talijanima je sada rotacija smanjena na samo tri igrača koji mogu ući s klupe, ne računajući rezervnog golmana.

TREĆA ČETVRTINA

Prvi napad imat će Italija.

Talijanski centar Luca Marziali je napravio glupost na završetku prvog dijela. Udario je Marka Žuvelu i dobio je crveni karton, za njega je susret završen. 

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Hrvatska na veliki odmor ide s prednošću 6:5!

Strašna obrana Marka Bijača! Poput hobotnice hvata sve!

Posljednja minuta druge četvrtine...

Marinić Kragić po treći put! Bomba pod prečku s igračem više za 6:5 vodstvo Hrvatske!

Ekspresni odgovor Hrvatske! Andrija Bašić uz dosta sreće zabija za 5:5. Njihov je vratar bio na lopti, ali mu se od ruke odbila u gol.

Preokret Talijana! U manje od minute su s -1 stigli na +1. Di Fulviju je ostavljeno previše prostora i takav šuter to ne prašta. Italija vodi 5:4.

Marziali zabija za izjednačenje. Talijani su pucali izvana, Bijač je sjajno obranio, ali se lopta odbila ravno na ruku talijanskog centra koji nije imao težak zadatak i zabio je za 4:4.

Sjajna pokretljiva obrana i još bolji Bijač na golu koji je upisao već petu obranu! Hrvatska se ponovno obranila s igračem manje.

Marinić Kragić od bloka zabija za 4:3! Još jednom iskorišten igrač više i Hrvatska ponovno vodi.

Zakazao je malo obrambeni blok i Talijani su na početku druge četvrtine zabili za izjednačenje 3:3.

DRUGA ČETVRTINA

Sjajna obrana Hrvatske! Imali smo dvostruko isključenje, ali Bijač je skinuo zicer.

Pogodak Jerka Marinića Kragića za prvo hrvatsko vodstvo! 3:2 je rezultat minutu prije kraja prve dionice. Hrvatska je ovaj gol zabila s dva izborena igrača više.

Dvije odlične obrane Hrvatske. Nismo dozvolili Talijanima ni da upute udarac prema našem golu. Tri minute do kraja prve četvrtine rezultat je 2:2.

Bomba Andrije Bašića za 2:2! Hrvatska je iskoristila i drugog igrača više večeras. Iako je napad bio na samom isteku uspjeli smo smireno odigrati i zabiti.

Italija koristi prvog igrača više. Di Somma je zabio svoj prvi gol večeras za 2:1 vodstvo Italije.

Odmah odgovor Hrvatske! Za 1:1 je zabio Konstantin Kharkov, njegov deveti gol na prvenstvu.

PRVA ČETVRTINA

Talijani su poveli iz prvog napada na utakmici. Di Fulvio je zabio.

Početak
POČETAK (Početak)

Počelo je drugo polufinale između Hrvatske i Italije u Splitu. Sretno Hrvatskoj u borbi za domaće veliko finale! 

Intonirane su himne Italije i Hrvatske i sve je spremno za početak dvoboja.

- Naša prednost, naša motivacija je tih 9.000 ljudi iza nas. Oni će nas sigurno bodriti kao i dosad, te tu ja vidim našu šansu - kratak i jasan bio je sjajni centar Josip Vrlić.

 

Spaladium Arena je ponovno rasprodana, odnosno maksimalan dopušteni kapacitet od 9000 gledatelja je popunjen i Hrvatska će se u sjajnoj atmosferi boriti za finale EP-a. 

IVICA TUCAK

- Prvi i osnovni cilj je ostvaren, borba za medalju. Ono što sam se da tako kažem zavjetovao, da Hrvatska ostane u vrhu, u borbi za medalju, na svakom natjecanju unatoč svim promjenama, to je ostvareno. Sad počinje ono pravo. Pokušati, ali i ne samo pokušati nego učiniti sve što je u našoj moći kako bi osvojili medalju i to po mogućnosti što većeg, jačeg sjaja. Jako cijenim Italiju, kolegu Campagnu s kojim sam također i vrlo dobar, ali mislim da Italija u Splitu nije i ne može biti favorit - rekao je u najavi susreta izbornik Hrvatske Ivica Tucak.

OMJER

Omjer Hrvatske i Italije na dosadašnjim prvenstvima Europe: 

- 11 odigranih susreta   

- 6 pobjeda je ostvarila Hrvatska, a 4 Italija; jedan susret završio je neriješeno

 

Hrvatska i Italija su se u svim natjecanjima susrele 95 puta, a Hrvatska je do sada bila uspješnija. Slavili smo 48 puta, dok su Talijani pobjedu odnijeli u 37 susreta. Deset susreta završilo je neriješeno.

Italija ulazi u ovaj dvoboj djelomično oštećena jer je Vincenzo Renzuto dobio dvije utakmice suspenzije zbog namjernog udaranja igrača Crne Gore na utakmici 3. kola. Dakle, umejsto 13 igrača na raspolaganju, Talijani će ih imati 12.

FINALE

Onaj tko pobjedi u ovom susretu u velikom finalu Europskog prvenstva igrat će protiv Mađarske koja je svladala Španjolsku 10:8 u prvom polufinalnom dvoboju. 

 

Gubitnik će u borbu za treće mjesto protiv Španjolske.

NAJAVA

Hrvatska je na putu do polufinala prvenstva u skupini nadigrala Francusku (13:7) i Maltu (19:5), a jedinu slabost je pokazala u susretu s Grčkom u kojem je remizirala 5:5. U četvrtfinalu je Hrvatska vrlo uvjerljivo nadigrala Gruziju (15:5). 

 

Italija je slavila u sve četiri utakmice na ovom prvenstvu. Skupinom su se prošetali slavljima protiv Slovačke (21:9), Gruzije (18:8) i Crne Gore (13:8), a u četvrtfinalu nisu imali problema protiv Francuske koju su nadigrali sa 16:8.

 

Prema prikazanoj igri i dosadašnjim rezultatima, čeka nas pravi vaterpolski klasik koji možete pratiti od 20.30 sati.

Komentara 11

CR
Croissant
21:50 08.09.2022.

Bravo Hrvatska! Usput, trenutno je 11 clanaka na naslovnici Vecernjeg o smrti stare babe, a jedva jedan o nasoj reprezentaciji i prolasku u finale europskog prvenstva kojem smo uzgred domacini.

DU
Deleted user
21:46 08.09.2022.

Bravo Barakude!

Avatar Hr221vat
Hr221vat
21:52 08.09.2022.

Napokon članak! Hvala..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije