Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov košarkaš godine

Uvjerljiva pobjeda Bojana Bogdanovića, glasove mu je dalo svih deset eksperata

Bojan Bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
01.01.2016.
u 13:10

Prošlogodišnji laureat Ante Tomić, jedan od najboljih europskih centara i najbolji igrač Barcelone, neočekivano je tek na petom mjestu. Najugodnije iznenađenje izbora je cedevitaš Miro Bilan.

Večernjakov deseteročlani ocjenjivački sud odlučio je da je najbolji hrvatski košarkaš u 2015. godini prvotimac Brooklyn Netsa Bojan Bogdanović. Pobijedio je Babo s deset bodova prednosti ispred efesovca Darija Šarića i 20 više od cedevitaša Mire Bilana kojeg bismo mogli proglasiti i najugodnijim iznenađenjem izbora.

Simon najviše šarmirao

Bogdanovića su iznad svih izdigle četiri desetke koje je dobio od Rađe, Jerkova, Naglića i Rimca, ali i to što ga nijedan od anketiranih nije izostavio iz pet najboljih koji se boduju. Presudilo je očito to što Bojan igra, i ima status, u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta (NBA), ali i to što je za reprezentaciju na Eurobasketu igrao iako je bio ozlijeđen.

Šiši Šarić honoriran je jer je svom Anadolu Efesu donio turski kup, za uvijek prisutnu srčanost, ali i za perspektivu koja bi ga, možda već dogodine, mogla dovesti i na vrh ovog tradicionalnog izbora koji je doživio 38. izdanje.

A u njemu se kao značajan faktor pojavio Miro Bilan, košarkaš koji u prethodnom izboru nije ni spomenut, ali predstavlja igrača koji je u proteklih 365 dana u očima stručne javnosti napravio najveći kvalitativni pomak.

Četvrtoplasirani Kruno Simon igrač je koji je glasače najviše šarmirao, a neki su ga zbog njegove španerske kreativnosti čak proglasili za rijetku vrstu, beka kod kojeg ima ideja i vica. Osim toga, svi su rekli da je Simon bio naš najbolji igrač na Eurobasketu, što svakako nije kompliment za one od kojih se takvo što očekivalo više no od njega.

(Ne)očekivano je loše prošao naš prošlogodišnji laureat i ponajbolji europski centar Ante Tomić kojem neki naši glasači zamjeraju skroman doprinos reprezentaciji koja se na EP-u nije proslavila.

Stižu Bender, Žižić i Zubac

Koliko je košarkaška javnost podijeljena oko ovog centra ćosićevskih igračkih manira vidi se i iz činjenice da su mu dvojica glasača (Petrović, Popović) dala najveći broj bodova (10), a da ga čak četvorica (Jerkov, Baždarić, Sesar, Rađa) nisu stavila ni u pet najboljih.

S obzirom na to da je najbolji igrač velike Barcelone, kod onih koji pozorno prate europsku klupsku scenu Ante Tomić ne bi smio biti izvan pet najboljih, no time ne želimo oduzeti diskrecijsko pravo našim sucima da glasuju po osobnom nahođenju. Uostalom, među njima su i dva sjajna centra iz naše košarkaške prošlosti, olimpijski pobjednik Željko Jerkov i vrlo trofejni Dino Rađa, čovjek s osam reprezentativnih medalja, ljudi s visokim akreditacijama.

Za godinu dana birat ćemo ponovno, a tada slutimo poplavu novih imena na ovoj listi od kojih su se neki stidljivo najavili već i u ovom izboru (Hezonja, Ante Žižić, Arapović, Babić). Na našu radost, igrački nam stižu još i Bender i Zubac, klinci koji će u roku od godinu-dvije zasigurno završiti na NBA draftu.

Najbolja desetorica 

Bojan Bogdanović 66 bodova (Brooklyn Nets)

Dario Šarić 56 (Anadolu Efes)

Miro Bilan 46 (Cedevita)

Kruno Simon 42 (Armani/Lokomotiv)

Ante Tomić 40 (Barcelona)

Mario Hezonja 4 (Barcelona/Orlando)

Ante Žižić 3 (Cibona)

Luka Babić 1 (Cedevita)

Marko Arapović 1 (Cedevita)

Rok Stipčević 1 (Roma/Sassari)

>>Aco: Cibona je bila milimetar do gašenja, jednog dana možda napišem i knjigu

Komentara 1

RI
rikavac
14:36 01.01.2016.

slazem se sa izborom a sto se tice Ante Tomica stoji i to..Mozda jesi medju boljim u Barseloni al nije naj bolji,ali njegove igre za repku su ravne nuli , i toliko igra u repki i do danas nije nista pokazao nece ni pokazat jer godine idu a mladji nadolaze. Bilan svakim danom sve vise i vise napraduje i mislim da bi trebali vise se posvetit njemu i Benderu jer za Antu u repki nema nade da ce pokazat da je naj bolji centar evrope. Dvi godine ga proglasavaju a nije na draftu NBa i nece bit nikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije