Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije za EP

Urnebesno slavlje na sjeveru! Finci se prvi put u povijesti plasirali na Euro

Finska
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
16.11.2019.
u 09:31

Finska i Švedska tako su se pridružile reprezentacijama koje su osigurale Euro, a to su Belgija, Češka, Engleska, Francuska, Italija, Poljska, Rusija, Španjolska, Turska i Ukrajina

Nogometaši Finske i Švedske osigurali su nastup na Europskom prvenstvo 2020. godine, dosad je poznato 12 reprezentacija koje će se idućeg ljeta boriti za europski tron.

Fincima će to biti prvi nastup na nekom velikim natjecanjima, dok je Švedska izborila svoje sedmo europsko prvenstvo.

Finska
1/11

Finska i Švedska tako su se pridružile reprezentacijama koje su osigurale Euro, a to su Belgija, Češka, Engleska, Francuska, Italija, Poljska, Rusija, Španjolska, Turska i Ukrajina.

Nadamo se kako će u ovom društvu u subotu naći i Hrvatska kojoj treba barem bod protiv Slovačke na Rujevici (20.45).

U skupini F Rumunjska i Švedska su u izravnom okršaju u Bukureštu odlučivale tko će se iz ove skupine pridružiti Španjolcima na EP-u. Šveđani su uoči utakmice imali bod više, a pobjedom u Bukureštu s 2-0 razriješili su sve dvojbe uoči zadnjeg kola.

Gosti su poveli u 18. minuti golom Marcusa Berga koji je zabio glavom nakon odličnog ubačaja Emila Forsberga. Korak bliže karti za EP Šveđani su došli u 34. minuti kada je Robin Quaison zabio za 2-0.

Bila je to još ljepša akcija, a napadaču Mainza za pogodak je asistirao Berg. U drugom dijelu gosti su mirno obranili prednost i zasluženo slavili.

U drugom susretu Španjolska je bez većih problema pobijedila Maltu sa 7-0 potvrdivši prvo mjesto. Među strijelce se u svom premijernom nastupu za seniorsku vrstu Španjolke upisao i Dani Olmo.

Vezni igrač zagrebačkog Dinama ušao je u igru u 66. minuti, a samo tri minute zabio je pogodak. Strijelci za 'furiju' bili su i Alvaro Morata (23), Santi Cazorla (41), Pau Torres (62), Pablo Sarabia (63) i Gerard Moreno (71)

Španjolska vodi na ljestvici s 23 voda, Švedska je druga s 18 bodova, dok Rumunjska i Norveška imaju po 14 bodova.

>> Pogledajte kako su u Dinamu proslavili Olmov poziv u španjolsku reprezentaciju

U skupini J Italija se i prije ovog kola plasirala, a Azzurrima se pridružila i Finska pobjedom protiv Lihtenštajna s 3-0.

Finska reprezentacija će tako prvi put u povijesti nastupiti na nekom velikom natjecanju. Finci do sada nisu nastupili niti na jednom od 21 svjetskog prvenstva, niti na jednom od 15 odigranih europskih prvenstava.

U kvalifikacijama za EURO 2020. su napokon uspjeli premda nisu imali laganu skupinu. Pobjedom protiv Lihtenštajna s 3-0, kolo prije kraja natjecanja u skupini J osigurali su drugo mjesto iza pobjednika skupine Italije koja je u Zenici pobijedila Bosnu i Hercegovinu s 3-0.

Pobjedu Fincima donijeli su Jasse Tuominen (21) i Teemu Pukki s dva nova gola (64-11m, 75), ukupno devet u kvalifikacija.

Utakmica između Bosne i Hercegovine i Italije nije imala rezultatsku važnost jer su Finci ranije obavili posao, no Talijani su u Zenici lovili rekord i uspjeli su. Prvi put u povijesti nanizali su deset pobjeda. Do sada su imali devet pobjeda u nizu čime su izjednačili rekord iz 1939. godine.

Italija je nakon prvog poluvremena vodila 2-0 golovima Francesca Acerbija (21) i Lorenza Incignea (37), a u drugom dijelu među strijelce se upisao i Andrea Belotti (52)

Italija vodi na ljestvici s 27 bodova, Finska ima 18 bodova, Grčka 11, a BiH, koju vodi Robert Prosinečki i Armenija po 10 bodova.

U skupini D još ništa nije poznato. Danska je pobijedila Gibraltar sa 6-0, dok je Švicarska bila bolja od Gruzije s 1-0. Uoči zadnjeg kola Danska Švicarska i Irska su u igri za prolaz.

Na ljestvici vodi Danska s 15 bodova, Švicarska ima 14, a Irska 12 bodova. U zadnjem kolu Švicarci imaju najlakši posao, gostuju kod Gibraltara, dok će Irska i Danska u Dublinu loviti drugu kartu.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Ključne riječi

Komentara 3

DE
deziderio
10:40 16.11.2019.

Malrez, kaj si ti htel upce reci.??

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
13:33 16.11.2019.

Di će sletit sad im moraju skakaonicu radit ?

MA
MALTEZ
10:09 16.11.2019.

Sa tako lošim, ustvari nikakvim rezultatima u nogometu, nemaju šanse da budu privredno, kulturno i bilo kako drugačije uspješna zemlja. Sigurno su odavno bankrotirali i prezadužili se u inozemstvu.Tko je uopće ikada čuo za njih? Pa oni nemaju nikakvu "promociju" u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije