Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale Lige prvaka

Upitan status Kanea zapravo je najveća taktička zamka za Kloppa i Liverpool

01.06.2019.
u 17:04

Sedmi finale u kojem će se suočiti momčadi iz istih država te drugi u kojem je riječ o engleskim momčadima, moramo priznati, ne ulijeva ni približno puno uzbuđenja koliko nam je nudila sezona europskih nadmetanja

Ovo je bila najluđa sezone Lige prvaka dosad – riječi su jednog od najboljih igrača ovosezonskog izdanja natjecanja Jana Vertonghena s kojima vrijedi započeti.

Eto nas, što bi se reklo, u samoj ciljnoj ravnini. Konačno smo nakon 124 utakmice na kojima smo vidjeli 364 pogotka (2,94 po utakmici) dočekali finale najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na planetu.

>> Mladen Petrić uoči finala nasmijavao Lovrena i Kloppa

1/10

Svjedočili smo nevjerojatnim podvizima, povratcima i potezima, više nego li u bilo kojoj drugoj sezoni, ponajviše u režiji dva kluba koja su došla do samog kraja – Liverpoola i Tottenhama.

Konačno nema Španjolaca

Sjetimo se samo polufinala obiju momčadi u kojima je Liverpool na Anfieldu s četiri pogotka okrenuo 0:3 deficit protiv do tada nezaustavljive Barcelone, dok je Tottenham nakon istog deficita hat-trickom Lucasa Moure uspio anulirati prednost iznenađenja sezone, Ajaxa, te proći zbog više zgoditaka u gostima. Da ne govorimo o usponu mlađahnih Nizozemaca, šokantnom preokretu Uniteda u Parizu, i tako dalje i tako dalje.

Sedmi finale u kojem će se suočiti momčadi iz istih država te drugi u kojem je riječ o engleskim momčadima, moramo priznati, ne ulijeva ni približno puno uzbuđenja koliko nam je nudila sezona europskih nadmetanja.

Poanta finala je, barem utopijski gledano, uživati u suočavanju dviju najjačih momčadi iz dviju najjačih liga na svijetu. Ovako ćemo gledati tek susret Premiershipa sa znatno većim ulogom, no barem smo uspjeli dobiti osvježenje u odnosu na pet uzastopnih finala sa španjolskim osvajačima (4 Real, 1 Barcelona), od kojih smo dva puta gledali španjolski sudar madridskih rivala.

Engleski mentalitet šteti

Jedina poveznica s Madridom ove godine je domaćinstvo. Novi stadion Atletica Wanda Metropolitano, otvoren prije dvije godine, ugostit će 68 tisuća ljubitelja nogometa, od čega 32 tisuće engleskih navijača na što su na Otoku izrazito ljutiti.

Baš taj konstantni kritički mentalitet Engleza nekako je ugasio vatru ostatka nogometnog svijeta i oko finala Europske lige između Chelseaja i Arsenala, a isti dojam stvara se i oko današnjeg ogleda koji počinje u 21 sat.

Liverpool je danas u Madridu favorit. Iskustvo lanjskog finala iz Kijeva gdje su poraženi s 3:1 protiv Reala ima gotovo pa cijeli sastav, a i pridošlice Alisson te Fabinho, koje bi trebale početi u prvih 11, imaju iskustvo igranja barem polufinala LP-a.

S druge strane, od igrača Tottenhama iskustvo igranja finala koje je, uvijek naglašavaju igrači, nešto posve drukčije ima tek Toby Alderweireld koji je 2014. igrao u dresu Atletica te bio poražen u spomenutom madridskom derbiju.

Zanimljivo je izdvojiti da superračunalo cijenjenog statističkog portala FiveThirtyEight, koje gleda na sve nogometne parametre, daje 78 posto šanse Redsima te 22 posto šanse Spursima.

Glavno pitanje koje bi sve statistike moglo promijeniti je ono hoće li najbolji igrač Spursa, nedavno oporavljeni Harry Kane, zaigrati od prve minute.

– Hoću li igrati, ne ovisi o meni nego o treneru, ali što se mene tiče, spreman sam – obradovao je svoje navijače 25-godišnji Kane, no strateg Mauricio Pochettino izjavio je da još uvijek nije siguran hoće li kapetan engleske vrste zaigrati, postavivši zapravo ključnu taktičku zamku za Jürgena Kloppa i njegove igrače.

>> Trebaju li očevi, baš kao Zidane, gurati sinove u prvu momčad?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije