Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNA ODLUKA

Uoči finala Dinama i Rijeke svi pričaju o zastarjelom pravilu, ovo je pozadina odluke

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
15.05.2024.
u 08:00

Iz nekih drugih izvora bliskih HNS-u doznali smo da povratkom finala na dvije utakmice, koje se zadnji put održalo u sezoni 2013./2014., pravilnik jednostavno nije ažuriran tako da je gol u gostima ostao kao važeći faktor. Dakle, iz jedne perspektive govori nam se da je odluka svjesno donesena, a s druge da je jednostavno riječ o propustu.

Uoči prve utakmice finala Kupa Hrvatske između Dinama i Rijeke najviše se priča o pravilu koje je Uefa ukinula prije tri godine, a u našem finalu ipak će postojati. Riječ je, naravno, o pravilu gola u gostima koje je prije tri godine ukinuto u svim natjecanjima pod ingerencijom Uefe i Fife, a bilo je na snazi od 1965. godine. Reakcije stručnih stožera i igrača aktera finala našeg kupa nisu bile baš protkane oduševljenjem, budući da se promjena pravila ispostavila kao pun pogodak u posljednjih nekoliko sezona međunarodnih natjecanja.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza dobili smo odgovor da se vraćanjem finala Kupa na dvije utakmice odlučilo kako će vrijediti pravilo gola u gostima što, naravno, znači da u slučaju izjednačenog rezultata trofej osvaja momčad koja je zabila više golova u gostima. Međutim, iz nekih drugih izvora bliskih HNS-u doznali smo da povratkom finala na dvije utakmice, koje se zadnji put održalo u sezoni 2013./2014., pravilnik jednostavno nije ažuriran tako da je gol u gostima ostao kao važeći faktor. Dakle, iz jedne perspektive govori nam se da je odluka svjesno donesena, a s druge da je jednostavno riječ o propustu.

VEZANI ČLANCI:

Važno je naglasiti da, iako je u Uefinim natjecanjima izbačeno, nacionalnim savezima u Europi nije zabranjeno i dalje koristiti pravilo gola u gostima u svojim natjecanjima, odnosno natjecanjima koja sadržavaju nokaut-fazu. Primjerice, osim Kupa Hrvatske pravilo gola u gostima vrijedi u još šest kupova u europskim državama. Zanimljivo je i napomenuti da se pravilo koristilo i u svim afričkim klupskim natjecanjima, pa i u Afričkoj ligi prvaka te Afričkom kupu nacija, sve do ove sezone, kad je ukinuto. Sigurno će biti puno priče ako ovo, već donekle zastarjelo pravilo presudi u okršajima Dinama i Rijeke.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
Dex
18:41 15.05.2024.

vratili dvije utakmice nadajući se kako će Dinamo izgubiti .. ništa čudnog od Hajdučkog Nogometnog Saveza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije