Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Mandžukić

Umjesto u kazalište snova, stiže u teatar noćnih mora

21.10.2019.
u 06:54

Mario Mandžukić na zimu bi trebao postati prvi hrvatski nogometaš na Old Traffordu. Transfer u Manchester United, ako se dogodi, a u to danas malo tko sumnja, dogodit će se u pogrešno vrijeme i tek iz trećeg pokušaja

Mario Mandžukić (33) igrao je za najveće klubove u Njemačkoj i Italiji, za jedan od najvećih u Španjolskoj, a od iduće zime, izvjesno je, nosit će i dres najvećeg kluba u Engleskoj.

Nakon Bayerna, Juventusa i Atletica, Super Mario trebao bi postati igrač još jednog europskog nogometnog velikana.

1/5

Doduše, s jednom velikom razlikom u odnosu na ono na što je naviknut u svojoj trofejnoj karijeri – ostat će daleko od borbe za pehare.

Milijardu potrošili uzalud

Mario Mandžukić na zimu bi trebao postati prvi hrvatski nogometaš na Old Traffordu. Transfer u Manchester United, ako se dogodi, a u to danas malo tko sumnja, dogodit će se u pogrešno vrijeme i tek iz trećeg pokušaja.

Jer, i Louis van Gaal i Jose Mourinho zvali su Mandžu da se pridruži crvenim vragovima. U međuvremenu okolnosti su se promijenile, nažalost, nagore, i za Mandžukića i za United.

Ali, Mandžo mora iz Juventusa, jer ove sezone nije prijavljen za Ligu prvaka, a od devet Juventusovih službenih utakmica, u samo tri našao se u zapisniku, s malim šansama da će se to do zime promijeniti.

Možda mu se, doduše, Sarri smiluje i priušti mu oproštajne minute u dresu Juventusa, za koji je Mandžo dosad odigrao 162 utakmice, zabio 44 gola i 24 puta asistirao te podigao impresivnih devet trofeja, no i to će biti slaba utjeha za poniženje koje mu je novi trener Juventusa priuštio.

Za “umirovljenički” nogomet u Kataru, Kini ili SAD-u, gdje nogometne zvijezde na zalasku karijere plaćaju zlatom, 33-godišnji Mandžukić ispravno je procijenio da je još premlad i dokazao da je kvalitetan za još jedan veliki transfer.

Problem je, međutim, što umjesto u “kazalište snova”, Mandžukić odlazi u “kazalište noćnih mora”, u najgoru momčad Manchester Uniteda u posljednjih 30 godina.

Otkako je veliki sir Alex Ferguson otišao u mirovinu, Manchester United bezuspješno traži novi identitet. U tih šest godina lutanja “potrošena” su trojica trenera s dotad odličnom reputacijom – David Moyes, Louis van Gaal i Jose Mourinho, ali i čak 1,05 milijardi eura na pojačanja.

Samo su Manchester City, Barcelona i Juventus u posljednjih šest sezona potrošili više od Uniteda, ali neznatno više, na transfere koji su im se, ako već ne trijumfalnim maršem u Ligi prvaka, ipak vratili naslovima prvaka. Manchester United je, pak, poslije Fergusonova odlaska, izuzev Europske lige, uglavnom osvajao trofeje koji se “ne broje” – Community Shield te FA kup i Liga-kup.

Razočaran lošim rezultatima, čak je i glavni sponzor Chevrolet odlučio napustiti Old Trafford i već je najavio da neće produljiti ugovor koji klubu donosi 66 milijuna dolara po sezoni (gotovo pola milijarde dolara u sedam godina na koliko je potpisan), a koji istječe u ljeto 2021.

Kako se stvari razvijaju, Manchester Unitedu prijeti da postane ono što je dva desetljeća, sve do dolaska Kloppa, bio njihov najljući rival Liverpool – klub bogate prošlosti, ali siromašne perspektive.

Donijet će im drskost

Neizvjesno je kako će se Mandžukić uklopiti u United jer je pitanje koji će ga trener uopće i dočekati na Old Traffordu. Iako Ole Gunnar Solskjær uživa javnu potporu čelništva Uniteda, pitanje je koliko će dugo klupsko čelništvo tolerirati loše rezultate.

Navodno je čak i sir Alex Ferguson pokazao palac dolje svome bivšem igraču. A ima i jako dobar razlog – Solskjaer je po postotku pobjeda (47,5 posto) najgori menadžer Uniteda u posljednjih 40 godina, još od Davea Sextona.

Mandžukićev dolazak neočekivan je iz perspektive klupske politike čija je glavna smjernica dovođenje mladih, i to uglavnom engleskih nogometaša. No Unitedu gori pod petama i na Old Traffordu su prisiljeni tražiti instant-rješenja.

A Mandžo bi u anemičnu momčad Uniteda, ako ništa drugo, trebao barem ubrizgati borbenost i drskost koja crvenim vragovima toliko nedostaje.

>> Pogledajte po čemu ćemo pamtiti Mandžinu karijeru u vatrenima

Komentara 16

US
ultra_sa
08:58 21.10.2019.

Mandzo je igracina. Igrac koji trenerima ubrizgava zivot. Gdje god ga stavis, najbolji. Kada te navijaci kluba kojih ima 25 miliona u Italiji proglase igrace godine, nema.dalje. Zabio gol skaricama u finalu. Mancestr ce postati Mandzo U.

Avatar Bell940
Bell940
08:11 21.10.2019.

Od kuda novinaru tolko pesimizma, Manđukić će ih dignuti iz gliba, tak treba razmišljati

Avatar FrancJunior
FrancJunior
08:02 21.10.2019.

Dosadni ste.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije