Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža iz Kijeva

Ukrajinci žele na SP, samo da ih Rusi gledaju

09.10.2017.
u 20:05

Profesorica u mirovni (koja iznosi 80 eura, a to je dostatno za režije i hranu) svira na ulici kako bi popunila svoj proračun

Samo dva kilometra od Olimpijskog stadiona na kojem će Hrvatska pokušati pobijediti Ukrajinu, nalazi se najpoznatija znamenitost Kijeva – Majdan, odnosno Trg nezavisnosti. U subotu ga je obasjavalo sunce i po njemu su šetale predivne Ukrajinke, no prije tri i pol godine doslovno je bio ratna zona.

U sukobima protiv režima kasnije svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča poginulo je 119 boraca za europsku Ukrajinu. U spomen na njih podignut je spomenik na Majdanu, a na pročelju velike zgrade na trgu ogromnim je slovima ispisano “Freedom is our religion”.

I zaista, Ukrajincima je u ovom trenutku sloboda glavna religija, pogotovo sloboda za Istok Ukrajine kojeg su u ratnim sukobima okupirale proruske paravojne snage.

Žive skromno, ali su veseli

Za razliku od Rujevice, na kojoj je atmosfera bila prije kazališna nego navijačka, u Kijevu se već dva dana prije utakmice s Hrvatskom osjećalo ozračje velike utakmice. Skoro 70.000 ulaznica za utakmicu već su odavno nestale.

– Više od svega želimo na SP u Rusiju, zemlju koja je okupirala naš teritorij na istoku zemlje – govori nam mladi prodavač Ruslan dok nam zapakirava 10 magnetića za frižider, i to po cijeni od samo 0,5 eura po komadu.

Kijev je raj za naše navijače, pola litre pive u kafiću kilometar udaljenog od Majdana iznosi svega 25 grivnja, što je manje od eura. A litru votke u dućanu samo pet eura.

Iako, po trenutačnom standardu Ukrajinaca, i tih manje od euro za pivo u kafiću, njima je puno.

– Prosječna plaća je 6000 grivni, što je otprilike 200-tinjak eura. Rat je doveo do velike inflacije, naša je valuta sada triput manje vrijedna nego prije, pa sada ustvari zarađujemo triput manje nego prije.

Pitamo ga zbog čega gotovo sve Ukrajinke šeću u jako kratkim suknjama, iako je vani prilično hladno.

– Svjesne su svoje ljepote, pa za naše žene kažu da su najljepše na svijetu. A i statistika govori da se posljednjih desetljeća na deset novorođene djece rađa preko šest djevojčica – zanimljiv podatak otkriva Ruslan, pa zbog toga od njega kupujem i ukrajinsko-hrvatski šal izrađen posebno za današnju utakmicu.

Cijena? Smiješnih 100 grivna, odnosno malo više od tri eura... Kod nas bi bio barem 10-ak eura.

Na putu od aerodroma, koji je od centra Kijeva udaljen 30-ak kilometara, upoznate onu pravu “sovjetsku” Ukrajinu, s puno socijalističkih zgrada, tržnica, tvornica, no čim se pređe rijeka Dnjepar i stigne u centar, vidi se da Kijeva nimalo ne odudara od neke bogatije europske metropole. Robna kuća s dućanima Louis Vuitton, Prada, Versace, parkirani Porschei, najnoviji Ferrariji...

Ukrajincima raste BDP

A odmah ispred te skupocjene robne kuće, melem za uši, gospođa u 60-ima, a čudesno svira klasičnu glazbu na violini.

– Profesorica sam glazbenog, sada u mirovini, pa si ovako zarađujem, jer pola mirovine ode samo na režije, a druga polovica na hranu. Prosječna mirovina je svega 80-ak eura. Bilo je i gore, ali država se sada polako oporavlja od rata na Istoku. Zbog neimaštine, sve je manje mladih koji idu na studije, a prema najnovijim podacima, u posljednje tri godine broj sveučilišta u Ukrajini je s gotovo 900 smanjen na svega 200 – kaže nam simpatična Ukrajinka, ulična sviračica.

1/21

No, unatoč tome što nemaju puno, Ukrajinci nekako djeluju sretno, grad je pun života, sve je puno sjajnih uličnih izvođača, a stranac se u Kijevu osjeća kao kod kuće.

Ukrajinski taksist, a o izborniku Andriju Ševčenku kaže:

– Svi ga cijenimo zbog njegove velike karijere, ali dosta je onih, a tu sam i ja, koji sumnjaju u njega kao izbornika. Mislim da je prerano postao šef reprezentacije, naša momčad ne izgled dobro, no vidim da i vi imate problema, pa će to svakako u ponedjeljak navečer biti neizvjesno.

A ono što smo u ovih tri dana shvatili je da Ukrajinci jako cijene Hrvate. Zna to dobro i bivši nogometaš kijevskog Arsenala, a danas ugledni ukrajinski konzul u Hrvatskoj Ivica Pirić. U Kijevu Pirić godišnje provede 150-200 dana, a ujedno je i predsjednik Ukrajinske-Hrvatske gospodarske komore.

– Ukrajinci nas jako vole, vrlo su bliski Hrvatima. Očito ima istine u povijesnim tvrdnjama da smo se u Hrvatsku doselili s Karpata – kaže Pirić, koji je nekada u Kijevu sa Srnom držao jedan pub restoran.

Pirić jako dobro poznaje sadašnju situaciju u Ukrajini.

– Rat ih je osiromašio, ali polako se oporavljaju, posljednjih godinu i pol BDP raste. Ukrajina ima čak 47 milijuna stanovnika, ima puno prirodnih bogatstava, po izvozu pšenice i kukuruza prva je u svijetu. A izvoze i jako puno metala. I zato ne sumnjam da će se izvući iz krize, koja ih je uzdrmala zbog ogromnih izdvajanja za rat – kaže nam Pirić, koji puno radi na ukrajinsko-hrvatskim odnosima, ponajviše gospodarstvenim.

Organizirao je već tri ukrajinsko-hrvatska gospodarska foruma, te ishodio razne dozvole uz koje će hrvatski proizvodi uskoro moći ući na veliko ukrajinsko tržište.

– Radimo na tome da na ukrajinsko tržište uskoro uđu Ledo, Končar, IGH, Podravka, Vindija, Saponija, te na plasmanu naši poznatih proizvoda kao što su pršut, sir, maslinovo ulje. Imam veliku podršku premije Plenkovića, ali u ukrajinskog premijera Porošenka, čija će žena uskoro doći na otvaranje konzulata u Splitu. A s njom će doći i moj prijatelj, legendarni Vitalij Kličko. Ma Ukrajina je toliko veliko tržište, a jedan Ledo ovdje po kvaliteti sladoleda ne bi imao konkurencije, mogao bi zaradom izvući Agrokor – uvjeren je Pirić, koji je tijekom nogometne karijere igrao za kijevski Arsenal i CSKA, a nosio je i dres Hajduka, Splita, Zagreba...

Sada je više gospodarstvenik i konzul nego nogometaš, ali naravno da će i te kako pratiti i današnju utakmicu Ukrajine i Hrvatske.

1/14

– Njima je to puno, puno više od utakmice. Prije pet godina nisu mogli ni zamisliti da će Rusi napasti njihovu zemlju, ogorčeni su na njih, i zato žive za to da odu na SP u Rusiju. Iako je svega 5% Ukrajine pod ratom, puno je ljudi poginulo, i zbog toga su Ukrajinci ujedinjeniji neko ikada, rat je jako podigao razinu patriotizma. Osjetit će to naši reprezentativci i po atmosferi na stadionu. No, ipak vjerujem da ćemo mi pobijediti, jer imamo veću klasu – zaključio je “hrvatski Ukrajinac” Pirić.

Komentara 1

DU
Deleted user
00:28 10.10.2017.

ima li igdje..koje izjave..ukrajinska igraca..trenera itd..nema..hrvatski mediji su dno dna..tako sta..europa..jos nije vidila..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije