Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO NALETILIĆ

Ugledni hrvatski menadžer otkriva pozadinu Superlige i kako bi na kraju mogao profitirati – Dinamo

Marko Naletelic
Grgur Zucko/PIXSELL
21.04.2021.
u 09:45

– Uefa gubi jako mnogo novca jer joj je, uvjetno rečeno, Liga prvaka ukradena i odlazi u ruke drugih vlasnika. U toj konstelaciji s novom Ligom prvaka Dinamo bi mogao daleko otići.

Još dugo se, sasvim sigurno, neće stišavati bura oko priče o Superligi. Novonastalu situaciju prokomentirao nam je Marko Naletilić. Naš nogometni menadžer već je godinama u kontaktu s visokim krugovima kad je riječ o europskom i svjetskom nogometu. Koliko je realna realizacija ove ideje o Superligi, pitamo Naletilića.

– Priča je jako realna. To je ideja koja tinja zadnjih nekoliko godina. Njezin zagovornik je Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa, samo što se Florentino Perez nametnuo kao njezin predsjednik. Ozbiljna je to priča čim JP Morgan ulazi u nju. Po ideji lige vidi se da bi ona imala američki koncept natjecanja, bez ispadanja – počeo je Naletilić i dodao:

– Iskreno, nadam se da će sve strane pronaći kompromis i da se ovo sa Superligom neće realizirati. No morate uzeti u obzir jednu važnu činjenicu. Tim klubovima voda je došla do grla. Prošli prijelazni rok od korone je bio udaljen svega nekoliko mjeseci. No sada ulazimo u drugu godinu krize pa klubovi osjećaju sve što se nagomilalo u tom razdoblju. Prošle godine imali su zalihe od prethodne sezone koja je u financijskom smislu bila potpuno normalna.

Barca pred bankrotom

Naletilić problematizira i pregovarački status suprotstavljenih strana.

– Za Uefu je dobro da su nacionalni savezi na njezinoj strani. Ova priča ne ide u prilog malim i srednjim klubovima. Uefa zarađuje milijarde proteklih nekoliko godina, posebice u Ligi prvaka. No s druge strane, superligaši su definitivno najvažniji akteri te priče. Zbog njih se te utakmice i gledaju. Dinamo, čak i kad igra s Tottenhamom, nije magnet za publiku u širem smislu. Osim za nas iz Hrvatske. Uefa mora pronaći kompromis i biti pragmatična, inače će biti najveći gubitnik. No možda su te financijske dubioze otišle predaleko.

Naravno, ne može negirati da je riječ i o pohlepi.

– Pa naravno. Barcelona je na koljenima, Inter je u problemima, baš kao i Juventus, Real...

Po Naletiliću, suština problema krije se u drugom kutu gledanja.

– Pravi problem je financijski fair-play. A teško ga je uspostaviti kada klubovi nisu vlasnici lige u kojoj igraju. Pravi razlog ovakvih dubioza su nenormalno visoki transferi o kojima pričamo. Neki su prešli i 200 milijuna eura. Ronaldo godišnje u Juventusu zarađuje 30 milijuna eura neto, pa vi meni kažite je li to normalno. Uvijek se pojavi nekakav predsjednik ili financijski moćnik koji zbog svog ega ili prestiža želi pobijediti u takvim financijskim utrkama. Da se tu uveo red, klubovi ne bi sada bili u ovakvim problemima. U tim utrkama dobri igrači plaćani su i po 100 milijuna eura

Sljedeći takvi transferi bit će onaj Haalandov ili Mbappéov. I to je neodrživo u ovoj situaciji. Jer, nije propao onaj koji malo zarađuje, već onaj koji puno troši – naglašava Naletilić.

Uefa je, doduše, najavila određene reforme.

– To je sve skupa premalo u odnosu na to koliko klubovi troše. Nogometna organizacija u ovom obliku ne može pratiti ovako visoke transfere. Barcelona je, primjerice, prije samo nekoliko godina bila vodeći klub u svijetu po rezultatima, a danas je pred bankrotom. Tu se najbolje vidi da nešto ne valja.

Ideja o Superligi naišla je na veliki otpor na svim razinama.

– I ja sam se, kao i većina prosječnih navijača, navikao na stari sustav koji omogućava i napredak nogometa. Ovo bi bila liga bogataša. Nadam se samo da se stvaraju bolje pregovaračke pozicije, jer postoji velika mogućnost da se Superliga realizira.

Dinamo bi profitirao

A restrikcije i zabrane kojima prijete iz Uefe?

– Čeferinove prijetnje izrečene su u afektu, na mišiće. To ima smisla ako će nacionalni savezi ostati uz Uefu i izbaciti te klubove iz nacionalnih liga. Isto tako, superligaši imaju pravo izaći iz Lige prvaka i formirati svoje natjecanje. Nitko ih ne može spriječiti. Sigurno će se neke stvari odigrati i u narednim mjesecima. Naravno, sve ovisi o tome kojom će dinamikom ići cijela stvar. No Uefa i Fifa dale bi si autogol kad bi slučajno zabranile nastupe najboljim svjetskim igračima na Euru ili SP-u. Čak i da se formira Superliga, morat će se pronaći kompromis. Uefa gubi jako puno novca jer joj je, uvjetno rečeno, Liga prvaka ukradena i odlazi u ruke drugih vlasnika. U toj konstelaciji s novom Ligom prvaka, Dinamo bi mogao daleko otići. No novac će biti puno manji i to mi je jako teško zamisliti. A superligašima se jako žuri – zaključio je Naletilić.

>> Pogledajte reakcije na Superligu

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
10:50 21.04.2021.

Kad je ovaj dao intervju. Promašio ...sve propalo, a ovaj priča kako je Superliga izvjesna. Ajde ti bavi se transferima pusti ovo velikim dečkima

Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:39 21.04.2021.

FC Bayern nikad nije trošio suludo novce na super skupe igrače, a osvojio je nekoliko puta champions league. Real, Barcelona, Juventus... su u problemima jer i dalje kupuju igrače i po 40 mio. € koji im onda sjede na klupi ili ih daju na posudbu.

DU
Deleted user
09:59 21.04.2021.

Kaj bi trebali žaliti POHLEPNE bogataše?! Neka odu u bankrot, stečaj, neka propadnu! kupiti će ih netko drugi kad odu u stečaj. Pa to je normalna stvar da im se događa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije