Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA BRNJAC ZA VL

Udvostručili smo ulaganja u sport, a otvaramo i niz novih prilika za nastavak pozitivne priče

Nikolina Brnjac
Boris Ščitar/PIXSELL
01.06.2022.
u 11:04

Udvostručili smo ulaganja u sport, a otvaramo i niz novih prilika za nastavak pozitivne priče

Pozitivne karakteristike i prednosti sporta vrijednosti su koje moramo posebno njegovati jer donose višestruke dobrobiti kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini. Iako će nam, kada govorimo o sportu, uvijek prvo na pamet pasti naši brojni svjetski poznati sportašice i sportaši koji gotovo svakodnevno Hrvatskoj donose nove uspjehe, potrebno je naglasiti da je sport i puno više od toga. Od osamostaljenja Republike Hrvatske sport je imao jako veliku ulogu u mnogim područjima djelovanja, od promocije naše države diljem svijeta, stvaranja pozitivnog ozračja u društvu do širenja poruke tolerantnosti, poštovanja i fair-playa, koja je u današnje vrijeme i te kako potrebna svima. Uz sve to, sport ima i iznimno bitnu zdravstvenu ulogu te je važno promovirati i bavljenje tjelesnom aktivnosti radi zdravlja.

Svjesna važnosti sporta, Vlada Republike Hrvatske od 2016. godine napravila je niz velikih iskoraka u ulaganju i njegovu razvoju te je prije tri godine u Hrvatskom saboru donesena i prva strategija u povijesti sporta Republike Hrvatske, Nacionalni program športa 2019.-2026. Kroz šest općih ciljeva ovaj strateški dokument odredio je smjernice razvoja sporta obuhvativši sve njegove segmente, a posebno vodeći brigu baš o višeslojnom značenju sporta koji bar na jedan način utječe na život svakog pojedinca.

Posljednjim rebalansom povećali smo proračun za sport ove godine na rekordnih 434 milijuna kuna što je rast u stopostotnom iznosu u odnosu na 2016. godinu. Izdvajanja su porasla za naša krovna sportska udruženja, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih, Hrvatski školski sportski savez i Hrvatski akademski sportski savez, zatim nacionalne saveze, školski i lokalni sport, ali i za organizaciju velikih sportskih manifestacija te sportsku infrastrukturu. U posljednjih šest godina iznos financiranja nacionalnih saveza narastao je za gotovo 200 posto, a za većinu krovnih udruženja više od 100 posto, za projekte lokalnog sporta iznos sufinanciranja se udeseterostručio, dok je u lokalnu sportsku infrastrukturu prvi put počela ulagati i središnja država te je sufinancirano gotovo stotinu projekata. Povećao se i iznos državnih nagrada za uspjehe naših sportaša, omogućeno je subvencioniranje stipendija za njihovo školovanje vodeći brigu o dual-karijeri, a više od 200 bivših sportaša korisnici su i novčane mjesečne naknade. Sve su to aktivnosti kojima s jedne strane želimo i dalje omogućiti razvoj i osiguravati uvjete za vrhunski sport, ali istovremeno sport učiniti dostupnim svima.

Unatoč svim izazovima posljednjih godina, Vlada Republike Hrvatske kontinuirano je povećavala ulaganja u sport, i tim smjerom nastavit ćemo i u razdoblju koje je pred nama i za koje je već u pripremi niz novih aktivnosti. Uz to, prvi će put i kroz europske fondove biti moguće ulaganje u sportsku infrastrukturu kao dodanu vrijednost našem turističkom proizvodu i to je još jedna dodatna prilika za novi iskorak.

Uz sinergiju cijelog sportskog sektora, strateško promišljanje i racionalno i opravdano usmjeravanje sredstava za razvoj sporta i sportaša, vjerujem da će i do 2030. godine, a i nakon nje, sport u svim svojim segmentima i dalje biti pozitivna priča na ponos cijele Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije