Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužne vijesti

U razmaku od samo 24 sata preminule dvije vaterpolske legende

Tibor Benedek
Foto: Reuters/Pixsell
18.06.2020.
u 23:02

- Uvijek maksimalno korektan, a igrački perfektan. Bez imalo dvojbe bio je jedan od 10 najboljih vaterpolista na svijetu svih vremena - kazao je legendarni hrvatski vaterpolist Perica Bukić

U razmaku od svega 24 sati u Mađarskoj su preminule dvije vaterpolske legende i osvajači po tri olimpijska zlata, 48-godišnji Tibor Benedek i 85-godišnji Gyorgy Karpati.

Bendek je bio jedan od najboljih mađarskih, ali i svjetskih vaterpolista svih vremena. Preminuo je u srijedu u Budimpešti nakon duge i teške bolesti, okružen najbližima.

Obolio je 2016. godine kada je iznenada odstupio s dužnosti izbornika mađarske reprezentacije s kojom je 2013. bio svjetski prvak. Početkom svibnja ove godine poslao je otvoreno pismo u kojem je oglasio da napušta vaterpolo. 

- Puno sam puta pobijedio, no nažalost ne možete baš svaki put - napisao je tada.

S Mađarskom je osvojio čak tri uzastopna olimpijska zlata, u Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Pekingu (2008).

Bio je i svjetski prvak (2003), a na svjetskim prvenstvima je osvojio još dva srebra i broncu. Bio je i prvak Europe (Sevilla, 1997,) uz tri srebra. Igrao je za mađarske klubove UTE i Honved te talijansku Rome i Pro Recco. U Mađarskoj je šest puta bio nacionalni prvak, dok je u Italiji sedam puta bi nacionalni prvak.

- Nisam bio najdarovitiji igrač, nisam imao najveće vještine. Ali želio sam to više, od bilo koga drugog. Možda je to bilo ključno za moj uspjeh - rekao je Benedek u jednom od razgovora s novinarima.

Prije pet godina je primljen u Kuću slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu. Njegova rodna Budimpešta odužila mu se 2008. proglasivši ga za počasnog građanina. Nositelj je i tri mađarska državna odlikovanja.

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je Benedeka "jednim od najvećih prvaka mađarskog sporta".

- Sama vijest da je obolio, za mene je bila šokantna, užasna. Poznavao sam i cijenio Tibora cijeli niz desetljeća. Budući da je igrao na istoj strani kao i ja, često smo jedan drugog i čuvali, nadmetali se. Uvijek maksimalno korektan, a igrački perfektan. Bez imalo dvojbe bio je jedan od 10 najboljih vaterpolista na svijetu svih vremena - kazao je legendarni hrvatski vaterpolist Perica Bukić.

Samo 24 sata ranije preminuo je i Gyorgy Karpati (85), osvajač olimpijskih zlata u Helsinkiju (1952), Melbourneu (1956) i Tokiju (1964).

U Kuću slavnih u Fort Lauderdaleu primljen je 1982. godine, a 2005. je primio posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora.

U Mađarskoj, Györgyja Karpatija drže jednim od svojih najvećih sportaša u povijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije