Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završila istraga

Evo što je dovelo do tragedije u kojoj je poginuo slavni košarkaš i njegova kći

Kobe Bryant
Foto: Reuters/PA/PIXSELL
1/5
18.06.2020.
u 09:00

Pilot Zobayan razgovarao je s kontrolom leta te rekao kako se penje na visinu od 1220 metara da dođe iznad oblaka. No u tom trenutku helikopter je već ponirao i jurio prema brdu u koje se zabio

U helikopterskoj nesreći koja se dogodila 26. siječnja u okolici Los Angelesa poginula je košarkaška legenda Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna te još sedmero ljudi s pilotom. Helikopterom je upravljao Aru Zobayana.

Istraga je otkrila nove detalje o nesreći te što je dovelo do tragedije. U trenutku pada pilot je bio dezorijentiran.

Kobe Bryant
1/7

Pilot Zobayana razgovarao je s kontrolom leta te rekao kako se penje na visinu od 1220 metara da dođe iznad oblaka. No u tom trenutku helikopter je već ponirao i jurio prema brdu u koje se zabio.

"Pilot je vjerojatno krivo procijenio putanju letjelice, što se može dogoditi ako postane dezorijentiran uslijed slabe vidljivosti", piše u izvješću Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu.

Tako su potvrđene teorije stručnjaka, koji su brzo nakon nesreće naveli da je do tragedije došlo zbog pogreške pilota te da je Zobayan bio dezorijentiran. Na helikopteru nije bilo tragova mehaničkog kvara.

U izvješću na 1300 stranica Odbor nije ponudio zaključak o uzroku nesreće, nego je samo povezao sve poznate činjenice. Još se čeka konačan izvještaj.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
09:47 18.06.2020.

Letio je na nedozvoljenoj visini u instrumentalnim uvjetima letenja bez vidljivog tla. Pogledom na visinomjer mogao je jednostavno utvrditi da leti ispod razine planinskih vrhova koje pokriva magla ili niska naoblaka. Moguć je i kvar visinomjera, ali vjerojatnije je potpuno zanemarivanje pravila letenja u uvjetima instrumentalnog letenja. To je neodgovorno i bahato ponašanje, možda i pod utjecajem alkohola ili droge.

LI
liliZG
17:11 18.06.2020.

mene je zbunio samo jedan detalj, zar taj helikopter nije imao nekakav uređaj koji pokazuje visinu, kao visinomjer, pogledaš i vidiš, joj gle , tam piše to i to...

MA
MAX127
10:02 18.06.2020.

Jel netko zna zasto je sruseni helikopter plavo bijele boje a helikopter u kojem se koby vozio uvjek je bio skroz crni sa zlatnim nike znakovima sa strane. Slikao se dan ranije ispred njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije