Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAZNA STATISTIKA

U Hrvatskoj su treneri najbezvrjedniji u cijeloj Europi

Stanko Poklepović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
16.04.2015.
u 19:50

Hajduk je u zadnjih 15 godina imao rekordnih 28 promjena na klupi, a Dinamo 26

Najpotrošnija roba u hrvatskom nogometu su treneri. Čelnici naših klubova mijenjaju ih češće nego čarape. Stanko Poklepović posljednji je kojemu je uručen otkaz, a Hajduk je tako dobio već četvrtog trenera ove sezone. Klub s Poljuda vjerojatno je i svjetski rekorder u broju promjena trenera u posljednjih 15 godina. Imali su ih čak 28! Ni Dinamo ne zaostaje puno jer od 2000. godine imao je 26 promjena.

Na klupi Dinama 14 dana

Ono što je najgore, neki su na klupi izdržali manje od 15 dana. Đuro Bago na klupi plavih bio je samo 14 dana, od 17. do 31. kolovoza 2004. godine, dok je Ivica Kalinić na klupi bijelih u sezoni 2009./10. bio samo 12 dana. No njega nisu otpustili, već je imao srčanih problema.

Uglavnom, uzmemo li u obzir dva najbolja kluba u nekoj zemlji, u Hrvatskoj se treneri mijenjaju najviše u Europi. Dinamo i Hajduk tako su u posljednjih 15 godina prosječno svake sezone mijenjali svaki po dva trenera (točnije 1,8). Puno je to više od prve sljedeće – Grčke, čiji dvojac velikana Panathinaikos i Olympiakos mijenjaju 1,37 trenera po sezoni. Slijede Srbija (1,2), Turska (0,97), dok je prosjek liga petice 0,6. Najmanje se pak u Europi mijenja u Škotskoj. Tako je Celtic u zadnjih 15 godina promijenio šest trenera, a Rangers osam. Kad bi barem čelnici hrvatskih klubova tako vjerovali trenerima...

– Za česte promjene trenera najodgovorniji su čelnici hrvatskih klubova. Nažalost, većina naših klubova loše je vođena, predsjednici nemaju dugoročnu viziju. Pitanje je to i našeg mentaliteta, u kojemu je, kada stvari ne idu kako treba, najlakše smijeniti trenera, a ne podijeliti odgovornost na sve ljude iz kluba i struke – smatra proslavljeni hrvatski trener Otto Barić i dodaje:

– Da predsjednici klubova griješe, najbolji je dokaz to što i triput iste ljude postavljaju na trenersko mjesto.

Zanimljivo, u posljednjih 15 godina nijedan trener na klupi Hajduka i Dinama nije izdržao dvije godine. Najbliži tome je Igor Tudor, koji je nakon 20 mjeseci sam dao otkaz. Možda ga uskoro po dugovječnosti dostigne Zoran Mamić, koji je na klupi Dinama već 18 mjeseci.

– Pravi trenerski rukopis vidi se tek nakon dvije godine, a to razdoblje kod nas nitko ne dobije. Ja sam, primjerice, u Salzburgu i Rapidu bio po šest godina, a ostao bih i dulje da nisam dobio financijski bolje ponude, kao primjerice 1997. iz Fenerbahçea – kaže Barić.

Problem je besparica

Bivši hrvatski izbornik Barić smatra da bi treneri u Hrvatskoj trebali dobiti veće ovlasti. Nešto slično kao što je sada Rijeka dala Matjažu Keku te kao što u Dinamu ima Zoran Mamić...

– Treneri u hrvatskim prvoligašima uglavnom su marionete. Moraju slagati momčad od igrača koje im dovedu sportski direktori, a ti igrači uglavnom nisu one kvalitete kako bi to želio trener. Naravno, veliki problem u hrvatskom nogometu je i besparica. Jer lako je Joseu Mourinhu reći koje igrače želi kada njegov klub ima 100 milijuna eura za ispuniti mu tu želju – kaže Barić.

Mala je utjeha Hrvatima da ipak nisu u Guinnessovoj knjizi po brzini smjene trenera. Taj rekord drži brazilski klub Novembro Jau, koji je svog trenera Nema smijenio nakon samo dana, odnosno poraza od Flamenga 1:3 u kupu.

>>Hajduk u 15 sezona 28 puta mijenjao trenera!

>>'Prvi sam put s pravom smijenjen'

Komentara 5

JU
jurayy
20:09 16.04.2015.

Kakva roba takva cjena!!!!

Avatar Getrib
Getrib
22:58 16.04.2015.

Zašto ne objave koliko ti genijalci od trenera zarade raskidom ugovora.

AJ
ajmo
20:10 16.04.2015.

E moj poklepoviču kod nas je sve bezvrijedno jadno i bijedno a novaca nema ni za živjeti a kamoli za Šport.Neznam kako dalje ali znam da nebude dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije