Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKO RUDIĆ

U gradu nogometa i košarke, susjedi su rekli – ragbi

hrvatska ragbi reprezentacija
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
28.04.2018.
u 10:00

– Da smo u kompletnom sastavu, bila bi to naša uvjerljiva pobjeda. Ali, igramo samo s dva “stranca”, samo s dva igrača koji imaju hrvatske korijene.

Svi ljubitelji ragbija danas idu u Siget, na Stadion “Stjepan Spajić”. Tamo će se odigrati čak dvije utakmice. Prvo će u 15 sati Hrvatska i Izrael igrati finale Europskog prvenstva do 18 godina, konferencija I., a potom u 17 sati igraju seniori Hrvatske i Bosne i Hercegovine, utakmicu Kupa Nacija.

– Da smo u kompletnom sastavu, bila bi to naša uvjerljiva pobjeda. Ali, igramo samo s dva “stranca”, samo s dva igrača koji imaju hrvatske korijene. Ostali su ozlijeđeni ili nisu mogli doći za ovu akciju. Zato će utakmica biti nešto neizvjesnija, ali naša pobjeda nije upitna – rekao je Vinko Rudić, najmlađi igrač naše reprezentacije.

Ima 18 godina, pohađa srednju školu u Splitu i igra za Nadu.

Nema straha ni za Andoru

– Ragbi igram već 12, 13 godina. Znam, sad ćete reći kako to da sam se u gradu, gdje se uglavnom igra nogomet i košarka, odlučio za ragbi. Jednostavno, svi susjedi išli su na ragbi pa tako ja i dvije godine mlađi brat Duje – istaknuo je Vinko, koji je za seniorsku reprezentaciju debitirao prošle godine kada smo gostovali na Malti. Čak je imao i jedno polaganje.

– S obzirom na velik broj izostanaka, igrat ću puno više nego na Malti. Puno će nam nedostajati naš kapetan Nik Jurišić, koji je ozlijeđen. O reprezentaciji Bosne i Hercegovine znam toliko da sam protiv nekoliko njihovih igrača igrao u mojim juniorskim danima. Mi smo fizički jači, viši smo od njih. Neki njihovi igrači igraju u inozemstvu, ali u nekim slabijim klubovima – kaže Vinko.

Nakon Bosne i Hercegovine slijedi gostovanje u Andori.

– U Andori sam igrao prvi put za juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Stadion je s umjetnom travom, kapacitet je nekoliko tisuća i bit će sigurno dupkom pun jer je tamo ragbi prilično popularan. Nisu ni oni suparnik od kojeg moramo strahovati. Čak mislim da su slabiji od Bosne i Hercegovine. Opet, moram biti oprezan jer smo kao juniori protiv njih jednom odigrali neodlučeno – rekao je Vinko.

Želim studirati građevinu

Pripremajući se za utakmicu s Bosnom i Hercegovinom, Hrvatska je odigrala prijateljsku utakmica protiv sveučilišta Oxford.

– Bila nam je to prava lekcija i uvjerljivo smo izgubili. Oxford je prejak i za nas je ta utakmica bila dragocjeno iskustvo – istaknuo je Vinko.

Nakon završetka srednje škole planira upisati Građevinski fakultet.

– Da, ali sad se pojavila nova ideja. Naime, Tonči Buzov, moj trener u Nadi, nudi mi da idem studirati i igrati u Škotskoj. Tamo bih igrao za sveučilište u nekoj manjoj ligi. Sigurno je da ta liga nije slaba, ni kvalitetom ni brojnošću. U Hrvatskoj ima malo klubova, kvaliteta je ove sezone bila u samo dva kluba – Mladost i Nada – rekao je Vinko.

Kada završi sezona, Vinko ljeti ne uživa u kupanju i sunčanju.

– Ljeti igram američki nogomet za klub Split sea wolves – naglasio je.

A je li vam želja jednog dana zaigrati u NFL-u, najjačoj profesionalnoj ligi američkog nogometa?

– Ma ne. Da bi se igralo u NFL-u, moraš biti jako, jako, jako dobar. Ta je liga za mene nedostižna. Iskreno, i ne zanima me premda je sve kod te lige glamurozno. Igra se pred 60.000, 70.000 ljudi, vrti se velik novac, a Super Bowl je vjerojatno najgledaniji sportski prijenos – zaključio je Vinko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije