Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASNOGOVORNIK VLADE

'Tri stadiona ćemo proglasiti zdanjima od javnog interesa. Napravit ćemo infrastrukturni iskorak'

Pogled s Marjana na grad Split i okolicu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
24.05.2023.
u 07:00

U Osijeku su napravili čudo što se tiče sporta. Uskoro će otvoriti novi nogometni stadion, kažu jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe

Sudionici posljednjeg panela na velikoj konferenciji Sport - velika prilika hrvatskog gospodarstva, koju su zajednički organizirali Hrvatski olimpijski odbor i Večernji list, bili su Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, Marko Milić, glasnogovornik Vlade i Valentina Bifflin, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza. Tema panela bila je sportska infrastruktura kao adut hrvatskog turizma.

Nogometašice dobile dom

- Hrvatska je mala zemlja velikih rezultata, ne samo u sportu. Imamo vrhunske sportaše gotovo u svim sportovima i možemo se ponositi njihovim rezultatima. Koliko je sport bitan uvjerio sam se na konferenciji Europskog vijeća u Španjolskoj kada su svi na mobitelima gledali uživo četvrtfinalni susret nogometnog SP-a Hrvatska - Brazil. Svi su navijali za nas, osim portugalskog premijera. To je bila velika promocija Hrvatske. I zato je ulaganje u sport jako bitno. Nadam se da ćemo sljedeće godine doći do brojke od 100 milijuna eura izdvajanja za sport - rekao je uvodno Marko Milić.

U Osijeku su napravili čudo što se tiče sporta. Uskoro će otvoriti novi nogometni stadion, kažu jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe.

- Doživljavamo gospodarsku renesansu. A bez jakog gospodarstva nema ni jakog sporta. Trenutačno imamo investicije u vrijednosti od 150 milijuna eura. Znatna sredstva Grad izdvaja za sport, kako za seniorske pogone, tako jako puno ulažemo i u sport mlađih dobnih kategorija. Naša dvorana Gradski vrt puna je tijekom cijele sezone, imamo odličnu suradnju s puno nacionalnih saveza, primjerice s odbojkaškim. Odlučili smo da će stari nogometni stadion Gradski vrt biti dom nogometašica Osijeka, koje su nedavno 24. put postale prvakinje Hrvatske. Nećemo imati ništa protiv da taj stadion postane i nacionalni stadion svih naših ženskih reprezentacija. Jedni smo od rijetkih gradova koji financiramo putovanja mladim sportašima. Ove godine smo za ta putovanja izdvojili 400.000 eura - istaknuo je Ivan Radić.

Valentina Bifflin bila je iskrena i izravna, bez dlake na jeziku...

- Od 2017. do danas krenuli smo sasvim jednim novim načinom vođenja Saveza. Istina, bili smo u dugovima, ali smo brzo sve to riješili i danas dobro poslujemo. U proteklih šest godina organizirali smo 25 različitih odbojkaških natjecanja u Hrvatskoj. Današnji vrhunski sport, kad je riječ o organizaciji velikih natjecanja, ovisi o šest arena koje su sagrađene za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva. I ako me pitate jesu li te dvorane bile potrebne, odgovor je "da" – rekla je Bifflin, a potom ukazala na veliki problem u odbojci.

GALERIJA Konferencija Večernjeg lista i HOO-a

Pogled s Marjana na grad Split i okolicu
1/33

- Ima nešto što mi smeta: slušam o silnim investicijama, a novca nigdje. Voljela bih znati koji je put naših klubova prema sredstvima kojima raspolažu naši gospodarstvenici. Naših 28 klubova odbojkaške lige financira se godišnje s tri milijuna eura. To je sramota, a očekuju vrhunske rezultate. Posljednji od tih 28 klubova ima godišnji proračun od 20.000 eura. Kako da se financira tim malim iznosom? Prosječni klub koji igra u Ligi prvaka ima proračun od pet milijuna eura. Naši treneri su financijski podcijenjeni, a oni su ta prva linija i na udaru djece. Ako nećemo ulagati u trenere i klubove, onda gradnja sportskih objekata neće imati smisla - zaključila je Valentina Bifflin.

Loris Peršurić osvrnuo se na dugogodišnje ulaganje u sportsku infrastrukturu Poreča koja broji šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, dječja igrališta te teniske i košarkaške tereni. Cilj je bio što veće produljenje turističke sezone, u čemu su uspjeli produljivši je na 10 mjeseci.

VEZANI ČLANCI:

Spojili javni i privatni sektor

- Nije samo sport razlog tome, ali je sport odigrao bitnu ulogu. Spojili smo javni i privatni sektor, a to su u ovom slučaju Grad i dvije velike turističke tvrtke u Poreču, odnosno sport i turizam. Kad sve to zaokružite, dobijete produljenje turističke sezone i vrhunske manifestacije u gradu - istaknuo je Peršurić.

Marko Milić osvrnuo se na nogometne stadione.

- Moramo napraviti neke iskorake po pitanju infrastrukture stadiona. Odlučili smo u ovoj godini napraviti sve pretpostavke za financiranje gradnje i obnove stadiona. Napravljeni su kriteriji kad je riječ o društvenoj održivosti, sportskoj održivosti i načinu financiranja, usporedo s time država će proglasiti određene sportske građevine zdanjima od javnog interesa. U prvoj smo fazi fokusirani na stadione Maksimir, Poljud i Rujevicu. S nadbiskupom Kutlešom vjerujem da ćemo vrlo brzo završiti razgovore i stvoriti sve pravne pretpostavke da može početi gradnja novog stadiona na Maksimiru - zaključio je glasnogovornik Vlade.

 

Komentara 12

Avatar comandante
comandante
08:27 24.05.2023.

A Kantrida?..kakva Rujevica..neka ostane trening kamp, vratite Kantridu u život!!!

DU
Deleted user
08:17 24.05.2023.

U Osijeku je napravio stadion mađarski vlasnik kluba!

PR
pravednik2
09:29 24.05.2023.

Kada budemo (konačno) imali dobre stadione, nećemo više imati dobar nogomet. Primjer Njemačka: super stadioni, ali bez stranaca u timovima bi im bili i klubovi, kao što im je već reprezentacija, prosječni timovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije