Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAYE PRED BARCELONOM

Toplak o hit igraču Kustošije: 'Ni Dinamo nema boljeg, on je najkompletniji igrač kojeg sam vodio'

Foto: NK Kustošija
1/5
12.06.2023.
u 14:01

Sad odgovorno tvrdim da je Faye najbolji stoper koji je ove sezone igrao u Hrvatskoj. Ni Dinamo nema takvog stopera, vjerujte mi. Znači lijeva noga, brz kao metak, agresivan do bola, skok odličan, ima moć i zna igrati, nikad se nisam sreo s takvim igračem, rekao je strateg Kustošije Samir Toplak koji je ove polusezone radio s mladim Senegalcem

Uza sve što se proteklih dana događalo s finalom Lige prvaka te hrvatskom reprezentacijom, jedna od najvećih priča stigla nam je iz Kustošije, točnije iz druge hrvatske nogometne lige (službeno Prva NL).

Talijanski stručnjak za transfere Fabrizio Romano objavio je da je transfer Senegalca Mikayila Fayea (18) iz Kustošije u veliku Barcelonu dogovoren, te da će odšteta iznositi pet milijuna eura, uz dodatne bonuse. Naravno da bi to bio daleko najveći izlazni transfer u povijesti drugog ranga hrvatskog nogometa, a cifra je veća i od one za koju svoje dragulje uspije prodati većina HNL klubova.

 

 

Faye je u Kustošiju stigao u veljači ove godine iz senegalskog Diambarsa te odigrao 15 utakmica. Mjesec dana nakon njega u klub je kao trener stigao Samir Toplak, jedan od najiskusnijih stratega u HNL povijesti, s kojim smo porazgovarali o Fayeu. Za napomenuti je da su Toplak i Kustošija u prvoj utakmici dodatnog doigravanja protiv Zrinskog iz Jurjevca slavili 2:1 te da su nadomak osiguravanja ostanka u drugom rangu našeg nogometa za iduću sezonu.

Iako praktički cijeli nogometni javni prostor ističe da je posao dovršen i da se čeka samo službena objava, naš sugovornik prije bilo kakvih službenih potvrda nije htio razgovarati o samom transferu. Ali još je tu dosta zanimljivih tema ostalo za proći, počevši s Toplakovim viđenjem Fayea kao igrača.

19.03.2022.,Zagreb - 28. kolo HT Prve lige: Gorica - Rijeka.Samir Toplak Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

- Uvijek govorim da znaš o kakvom je igraču riječ tek onda kad treniraš nekoga. Možeš ti vidjeti dosta toga na televiziji, ali kad ga tu imaš kod sebe, to je sasvim druga priča. Sad odgovorno tvrdim da je Faye najbolji stoper koji je ove sezone igrao u Hrvatskoj. Ni Dinamo nema takvog stopera, vjerujte mi. Znači lijeva noga, brz kao metak, agresivan do bola, skok odličan, ima moć i zna igrati, nikad se nisam sreo s takvim igračem.

Rekli ste u ranijim intervjuima da je to najkompletniji igrač kojeg ste vodili u svojoj trenerskoj karijeri.

- Definitivno, a samo 18 godina ima. 

Foto: NK Kustošija

U ova tri mjeseca koliko ste s njim proveli u klubu, kakvim vam se Faye čini kao osoba?

- Povučen je i miran, uopće nije nametljiv i došao je tu maksimalno ponizno. On je mogao otići u jedan Marseille, jer su oni prvi imali pravo otkupa, međutim Andy Bara ga je uzeo pod svoje i doveo ga u našu drugu ligu. Nije baš lako senegalskog mladog reprezentativca dovesti u Kustošiju kad te želi jedan Marseille, a Faye je vjerovao svojem agentu i došao tu igrati drugu ligu.

VEZANI ČLANCI:

Pitanje na mnogim usnama navijača je prilikom ove priče bilo "Pa kako sad igrač iz druge hrvatske lige može biti direktno povezan s Barcelonom?", a Toplak već nekoliko tjedana naglašava da u zapravo nije bitno o kojoj je ligi riječ.

- Kad imaš pravog čovjeka koji te vodi i koji te može plasirati u neki klub, nije bitno gdje igraš, nego kako igraš. To sam i na svojoj koži osjetio, zato sam došao u Kustošiju i kod Andyja Bare, treba mi čovjek koji me direktno može ubaciti u neki klub. Sve ovo ostalo su priče za malu djecu.

Kako Kustošija gleda unaprijed? Hoće li u klub ulaziti još igrača ovakvog tipa i renomea?

- Hoće, hoće. Evo sad završavamo dovođenje dva mlada perspektivna igrača takve vrste, reprezentativca. Ubuduće nastojimo dovoditi samo takve igrače, nemamo baš namjeru dovoditi igrače koji se neće moći prodati. Kustošija će sigurno biti odličan poligon, ako nam se ukaže prilika za HNL, napast ćemo ju, jer onda bi još lakše uspjeli prodavati igrače.

28.05.2022., Stadion Kustosija, Zagreb - Druga HNL, 30. kolo, NK Kustosija - GNK Dinamo II. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

A zagrebačkom klubu će već znatno lakše biti i nakon ove situacije. Nakon što je Fabrizio Romano objavio informacije o dogovoru između Barcelone i Kustošije, Faye je postao najtraženiji svjetski nogometaš na jednoj od najpopularnijih nogometnih web-stranica svijeta, Transfermarktu, a i brojni inozemni mediji pišu o Fayeu, Barceloni i Kustošiji.

Tako je u španjolskoj Marci objavljena priča u kojoj se navodi da je "Barcelona vezala čudovište", u katalonskom Sportu stoji da je Kustošija "poznata po kvalitetnom radu s mladim igračima", dok u britanskom Daily Mailu navode da je Faye impresionirao skaute, što igrama za senegalsku U-17 reprezentaciju, što igrama za Kustošiju.

- Naravno da nam ovo sad pomaže i da je sve povezano. Posao još nije službeno dovršen, a već sad nam se javlja i nudi puno igrača koji vjerojatno nikad nisu očekivali da će htjeti igrati u drugoj ligi, isto kao što ni ja nisam očekivao da ću biti trener ovdje. Ali eto, čudni su putevi Gospodnji - zaključio je Samir Toplak.


 
 

Komentara 3

Avatar mrIvan
mrIvan
15:16 12.06.2023.

Da Dinamo nije od prosinca prošle godine u previranjima koja nemaju veze s terenom (ili imaju ali drugačije su prirode) ovo je bio transfer koji je morao odraditi Dinamo...No sad ćemo vidjeti može li nova garnitura u Dinamu raditi ovakve transfere.

Avatar utunelu
utunelu
15:27 12.06.2023.

u bracu na probu dode 1500 djece na kraju niti jedan ili jedan igra u prvom sastavu i sad bi bacrac kupovala od kustosije stopera daje odrastite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije