Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština

Mamićev disident pobijedio na izborima za predsjednika ZNS-a

Tomislav Svetina
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
17.12.2018.
u 20:26

Novi vjetrovi u HNS-u: Šuker odmah poslao čestitku Svetini

Najintrigantniji detalj nakon izbora Tomislava Svetine (48) za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza (na zasjedanju u zagrebačkom hotelu Antunović) bila je čestitka – predsjednika HNS-a Davora Šukera (koji je na službenom putu u Ženevi).

Pred skupštinarima prenio ju je direktor u HNS-u Marijan Kustić, a zapljeskali su mu izaslanici nekoliko županijskih saveza (Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorskog, Sisačkog, Ličko-senjskog...).

Tomislav Svetina
1/6

Dakle, Mamićev disident, čovjek koji je nedavno preko noći izbačen iz Dinama, Tomislav Svetina, kao čelnik najjačeg županijskog saveza u Hrvatskoj, odjednom dobiva vjetar u leđa vodeće HNS-ove nomenklature. Je li ovo prvi ozbiljan nagovještaj da se Šuker otrgnuo iz Mamićevoga zagrljaja i da Nogometni savez više ne funkcionira na daljinski upravljač iz Međugorja?

Dapače, možda je ovo početak neke nove ere u hrvatskom nogometu, ere lišene jednoumlja i isključivosti, i zaokret prema demokratičnosti, transparentnosti i neovisnosti.

Tomislav Svetina uvjerljivo je na izborima u ZNS-u (s 363 glasa) porazio protukandidata Peru Karatovića (199 glasova), predsjednika Sesveta, Mamićevu produženu ruku. Karatović je u izbornoj kampanji nastupao s tezom kako mu je nezamislivo da predsjednik ZNS-a nema potporu Dinama, dok je Svetina zagovarao sasvim suprotan stav.

U svom nastupnom govoru pred skupštinarima, umjesto da je naglasak stavio na svoj program, Karatović se nimalo u duhu fair playa obraćao Svetini.

- Ovdje među vama vidim bar desetoricu delegata koji više zaslužuju biti predsjednik ZNS-a od Svetine, među njima sam i ja. On je po direktivi postao potpredsjednik ZNS-a. Čudno mi je da je Svetina još uvijek zaposlenik Dinama (ugovor mu istječe 31. prosinca, nap.a.), a kandidat je NK Blata. Ja nisam kandidat Dinama, nego Sesveta, a Dinamovom prezimljavanju u Europi veselim se više nego svojoj pobjedi na ovim izborima – govorio je prije glasovanja s puno gorčine Karatović, kao da je bio svjestan što mu je sudbina namijenila.

A namijenila mu je to da ga je Svetina (kojemu je Pero ipak čestitao) ekspresno maknuo s potpredsjedničke funkcije, a nije ga stavio niti u Izvršni odbor ZNS-a. To je za Karatovića i njegov klub veći poraz od ovoga na izborima za predsjednika.

Zanimljivo, Svetina nije ni predstavnika Dinama, Kodžomana, postavio na potpredsjedničku funkciju (to su Knežević iz Rudeša, Babić iz Kustošije i Ivanović iz Dubrave), nego ga je svrstao među članove Izvršnog odbora.

- Nisam razočaran. Ovo je demokracija – kratko nam je kazao Dinamov predstavnik Igor Kodžoman.

Svetinu smo pitali – je li njegova pobjeda istodobno i Mamićev poraz?

- To ostavljam drugima da prosude. Ja ne mislim da je ovo Dinamov poraz, jer Dinamo ovime može samo dobiti; bude li dobro skautirao po ZNS-u, može izvući puno benefita. Dinamo je najveći i najbolji klub u Zagrebu i u Hrvatskoj, i ne vidim razloga da kao takav ne sudjeluje u radu Izvršnog odbora ZNS-a – kazao je Svetina, u čijem programu je prva točka ravnopravnija raspodjela sredstava prema klubovima.

U HNS-u ste dopredsjednik, hoćete li sada kao šef ZNS-a, imati značajniju ulogu u Šukerovoj vladi?

- Nije tajna da su me htjeli maknuti iz Izvršnog odbora HNS-a, no ne mislim tu na strukture unutar HNS-a. Naravno da ću s pozicije najvećega županijskoga saveza sada imati širu dimenziju unutar HNS-a – kazao je Svetina, koji je dobio mandat na četiri godine.

Naslijedio je Damira Vrbanovića koji ZNS vodio u dva mandata. Vrbanović je iz ZNS-a ispraćen silnim zahvalama skupštinara i dojučerašnjih suradnika.

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

Komentara 26

FR
frabac
22:02 17.12.2018.

Opet Mamić pobjedio , a vi mislite sta hocete

AS
aspiranto1950
21:14 17.12.2018.

ZNS - Zdravkov nogometni savez

BM
branko.mihalic1
21:18 17.12.2018.

haha cirkus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije