Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVI ROĐENDAN

Tko se sjeća? Prije 47 godina Partizan je pokorio Europu

ORK Partizan
Foto: Ivona Ćuk
19.03.2019.
u 12:52

Napravili su ono što do tada nije uspjelo niti jednom klubu na prostorima bivše države. Bjelovarčani nisu podlegli paklenoj atmosferi u gostujućoj utakmici, ni poruci iz Danteovog Pakla koja krasi ulaz u velebnu dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svagu nadu".

Na spomen zlatne rukomente generacije, mlađi će pomisliti na Balića, Lackovića, Metličića i ostale, dok će oni nešto stariji zasigurno spomenuti Pribanića, Prodanovića, Vidovića i Jadronkovića. 

Riječ je o, naravno, tadašnjem ORK Partizanu koji na današnji dan slavi 64. obljetnicu osnutka kluba. Okupivši se tradicionalno na nekada poznatom „partizanovom“ igralištu, a danas znanom kao Staro rukometno igralište, oni koji su bili glavni akteri te rukometne priče prisjetili su se zlatnih dana. Davne 1955. godine, 19. ožujka, službeno je osnovana sekcija DTO Partizan, kasnije preimenovana u ORK Partizan.

Samo 20 godina kasnije, klub je žario i palio čitavom Europom te, na iznenađenje mnogih, pobjeđivao velikane poput njemačkih klubova i u konačnici, postao prvak Europe. Upravo nekih od tih događaja prisjetila su se velika imena hrvatskog rukometa, a ponajviše se pričalo o pobjedi nad njemačkim Gummersbachom rezultatom 19:14. 

Napravili su ono što do tada nije uspjelo niti jednom klubu na prostorima bivše države. Bjelovarčani nisu podlegli paklenoj atmosferi u gostujućoj utakmici, ni poruci iz Danteovog Pakla koja krasi ulaz u velebnu dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svagu nadu". 

Prije bi se moglo reći da se već nakon nekoliko minuta vidjelo da su domaćini ta momčad koja je izgubila svaku nadu da mogu obraniti titulu europskog prvaka. Vrijedno je da se još jednom podsjetimo imena igrača koji su donijeli veliki srebrni pehar "L Equipea" u Bjelovar: B. Bradić, Ž. Nimš, M. Pribanić 5, N. Prodanić, A. Vidović 2, M. Jakšeković 2, Ž. Jandroković 2, H. Horvat 4, I. Đuranec, J. Pećina, V. Smiljanić 3, N. Hasan. 
 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:04 19.03.2019.

A danas se malo tko sjeća da su prije 74 godine partizani pokorili najveće izdajnike hrvatskog naroda od stoljeća sedmog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije