Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Rukomet

Tko se sjeća? Prije 47 godina Partizan je pokorio Europu

Napravili su ono što do tada nije uspjelo niti jednom klubu na prostorima bivše države. Bjelovarčani nisu podlegli paklenoj atmosferi u gostujućoj utakmici, ni poruci iz Danteovog Pakla koja krasi ulaz u velebnu dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svagu nadu".
19. ožujka 2019. u 12:52 4 komentara 683 prikaza
ORK Partizan
Foto: Ivona Ćuk

Na spomen zlatne rukomente generacije, mlađi će pomisliti na Balića, Lackovića, Metličića i ostale, dok će oni nešto stariji zasigurno spomenuti Pribanića, Prodanovića, Vidovića i Jadronkovića. 

Nexe PPD Zagreb Nikad veći broj Val slovenskih igrača u hrvatskom rukometu, ima ih po troje u Nexe-u I PPD-u

Riječ je o, naravno, tadašnjem ORK Partizanu koji na današnji dan slavi 64. obljetnicu osnutka kluba. Okupivši se tradicionalno na nekada poznatom „partizanovom“ igralištu, a danas znanom kao Staro rukometno igralište, oni koji su bili glavni akteri te rukometne priče prisjetili su se zlatnih dana. Davne 1955. godine, 19. ožujka, službeno je osnovana sekcija DTO Partizan, kasnije preimenovana u ORK Partizan.

Samo 20 godina kasnije, klub je žario i palio čitavom Europom te, na iznenađenje mnogih, pobjeđivao velikane poput njemačkih klubova i u konačnici, postao prvak Europe. Upravo nekih od tih događaja prisjetila su se velika imena hrvatskog rukometa, a ponajviše se pričalo o pobjedi nad njemačkim Gummersbachom rezultatom 19:14. 

Daj pet za rukomet Metličić i Balić nastavili podržavati projekt osmišljen za dobrobit djece

Napravili su ono što do tada nije uspjelo niti jednom klubu na prostorima bivše države. Bjelovarčani nisu podlegli paklenoj atmosferi u gostujućoj utakmici, ni poruci iz Danteovog Pakla koja krasi ulaz u velebnu dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svagu nadu". 

Prije bi se moglo reći da se već nakon nekoliko minuta vidjelo da su domaćini ta momčad koja je izgubila svaku nadu da mogu obraniti titulu europskog prvaka. Vrijedno je da se još jednom podsjetimo imena igrača koji su donijeli veliki srebrni pehar "L Equipea" u Bjelovar: B. Bradić, Ž. Nimš, M. Pribanić 5, N. Prodanić, A. Vidović 2, M. Jakšeković 2, Ž. Jandroković 2, H. Horvat 4, I. Đuranec, J. Pećina, V. Smiljanić 3, N. Hasan. 
 

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Deleted user:

    A danas se malo tko sjeća da su prije 74 godine partizani pokorili najveće izdajnike hrvatskog naroda od stoljeća sedmog.