Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA i naši talenti

Tko može krenuti Draženovim stopama?

Marko Tomas
import
26.04.2005.
u 16:06

NBA sezona se zahuktala, počeo je playoff. Čim krajem lipnja završi doigravanje, i nakon što saznamo tko su novi osvajači prstena, 28. lipnja uslijedit će draft. Bolji poznavatelji košarke smatraju da u Hrvatskoj ima potencijala za najjaču svjetsku košarkašku ligu. Tko bi mogao krenuti stopama Petrovića, Rađe, Kukoča, Giričeka...? Predstavljamo naše najveće košarkaške nade koje bi jednog dana mogle zaigrati u NBA ligi.

MARKO TOMAS (KK Zagreb, rođ. 3.1.1985., 203cm, branič-krilo)
Prije dvije godine košarkaška javnost u Hrvatskoj znala je za Marka Tomasa, ali rijetki su osjećali da će taj mladić do danas postati jedan od najboljih igrača naše lige. Uz brata Ivana nositelj je igre Zagreba, a najčešće skoro cijelu utakmicu provede na parketu. Odličan je u šutu s poludistance i distance, ima odličan pregled igre i kontrolu lopte. Mora još poraditi na zadacima u obrani te brzom prijenosu lopte tijekom kontranapada. Ako misli u NBA, treba mu još i fizičke snage. U ožujku je španjolska TAU Ceramica Zagrebu nudila 600,000 eura za Marka, no vodstvo mrava ih je odbilo. Znaju da će Tomasove "dionice" uskoro znatno poskupjeti. Također, u klubu žele sačekati garanciju o izboru u prvom krugu drafta, o čemu isključivo ovisi hoćemo li Marka Tomasa gledati u NBA ligi.

ROKO LENI UKIĆ (KK Split CO, rođ. 5.12.1984., 196cm, playmaker)
Ove sezone Roko je postao pravi timski igrač. Sve je manje soliranja u njegovoj igri, a sve više razigravanja. Ukić je pravi playmaker - asistira, dribla, ulazi pod koš i s lijeve i s desne strane, a ako je zaustavljen u prodoru, zabit će s distance. U ruci ima i šut za NBA tricu. Isto kao i Tomasu, ako želi "preko bare", potrebno mu je "bildanje". Velika prednost mu je što do detalja prati NBA ligu. Roko zna sve igrače, trenere, statistike... i ima veliki san - naslijediti velikog Dražena Petrovića.

DAMJAN RUDEŽ (Oostende, Belgija, rođ. 17.6.1986., 206cm, krilo)
Niste čuli za Damjana Rudeža? E, pa on je najveća hrvatska nada na krilnoj poziciji. Ponikao je u Zrinjevcu, a još kao kadet postao je član reprezentacije te je nastavio nositi hrvatski dres i u starijim dobnim kategorijama. U Oostendeu trenutno još nema punu minutažu, a kad uđe u igru, povremeno bljesne. No, Rudež još nema ni 19 godina i ima vremena za njegov razvoj. Iako igra blizu košu, vrlo dobro barata loptom. Jak je i u obrambenom i napadačkom skoku, solidan u šutu s poludistance kojeg, doduše, još treba usavršiti. Realno je da će Rudež prije odaska u NBA otići u Španjolsku ili Italiju, što je i njegova želja.

DAMIR MARKOTA (Cibona, rođ. 26.12.1985., 208cm, krilni centar)
Mladić rođen u Sarajevu i odrastao u Švedskoj, koji se donedavno prezivao Ommerhodžić (uzeo je majčino djevojačko prezime Markota), igra u Ciboni, ali u Euroligi i Goodyear ligi ima ograničenu minutažu. No, kada dobije priliku, odlično je iskoristi. Odlično skače i blokira protivničke igrače u trenutku šuta. Dobro puca s distance, ali tek kada uđe u seriju. Markota mora još poraditi na baratanju loptom, dodavanju, postavljanju u obrani i agresivnosti na parketu.

DRAGO PAŠALIĆ (KK Split CO, rođ. 23.6.1984., 211cm, krilni centar)
Pred završnicu Prvenstva Hrvatske predsjednik Splita Dino Rađa vratio je iskusnog Antu Grgurevića pa je mlađi Pašalić ponekad bio u drugom planu. To bi ga znalo izbaciti iz takta, no kad bi ušao u ritam, on bi jednostavno znao igrati košarku. Tada je nezaustavljiv u skoku i poenima postignutima iz blizine. Ako želi igrati u NBA, mora ojačati i igrati agresivnije pod košem. Nažalost, klub mu nije isplatio plaću još od ljeta 2004. godine pa je Pašalić na savjet odvjetnika raskinuo ugovor te je otišao iz Splita. Trenutno je u kampu u Washingtonu gdje se priprema za draft.

Ostali igrači
Nismo zaboravili Marka Banića, Andriju Rozića, Aleksandra Ugrinoskog, Damira Rančića i ostale koji neosporno imaju talent, no čini se da će taj talent biti dokazan u nekoj od europskih košarkaških liga. Marko Banić je, iako pruža odlične partije u dresu Zadra, ipak tipičan europski košarkaš.

Pravila drafta
Da bi neki igrač uopće bio draftiran, mora biti mlađi od 23 godine. Njihovu kvalitetu procjenjuju skauti, a draft funkcionira kao svako drugo tržište. U ponudi mora biti što kvalitetnija roba koja ima određenu cijenu, a potražnje nikad ne nedostaje. Ako je neki igrač izabran u prvom krugu drafta, klub je obvezan s njim potpisati ugovor, no ako ga klub uzme u drugom krugu, nema tu obvezu. U tom slučaju ga jednu, dvije ili čak tri godine promatra pa ako zadovolji, klub i igrač vežu se ugovorom.

(Izvor: nbadraft.net)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije