Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PREDANOST, SRCE I STRAST'

Tko je Zvonimir Boban? Karizmatična legenda Dinama i Milana te prvi čovjek nogometa u Fifi i Uefi

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
1/5
25.01.2024.
u 10:00

Zvonimir Boban jedan je od najznačajnijih hrvatskih nogometaša svih vremena te najviše plasirani hrvatski nogometni dužnosnik u međunarodnim institucijama

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban (55) bio je najviše plasirani hrvatski nogometni dužnosnik u međunarodnim institucijama Fifi i Uefi. U svibnju 2016. godine bio je imenovan zamjenikom glavnog tajnika Fife, s fokusom na razvoj igre i organizaciju natjecanja. Odmah je bio među zagovornicima implementacije videotehnologije na terenu i odigrao je temeljnu ulogu u uvođenju i razvoju VAR-a. Naime, tijekom Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, prvog u povijesti s VAR-om, u Moskvi je bio smješten zajedno s predsjednikom Fifine Sudačke komisije Pierluigijem Collinom i voditeljem Fifinog Odjela za suđenje Massimom Busaccom, približavajući tako svijet sudaca nogometnim institucijama.

GALERIJA Zvonimir Boban napustio je Uefu zbog sukoba s Čeferinom

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.
1/5

Nakon tri godine mandata u Fifi, Boban je podnio ostavku. Tada je prihvatio ponudu Milana, gdje je dobio posao sportskog direktora.

– Ne mogu dovoljno zahvaliti Zvonimiru za sve što je učinio za Fifu i za nogometnu igru u zadnje tri godine. Nitko ne utjelovljuje nogomet bolje od njega, on je uvijek radio za dobrobit igre. Mnoge od pozitivnih promjena koje smo napravili u posljednje tri godine ne bismo mogli postići bez Zvone. Pokazao je istu predanost, srce i strast u Fifi, jako će nam nedostajati – kazao je tom zgodom predsjednik Fife Gianni Infantino.

– Jako je teško napustiti Fifu, ali slijedio sam svoje srce kad sam donosio ovu odluku. Milan je moja obitelji, a grad Milan i Italija su moja kuća. Želim pomoći klubu. Hvala predsjedniku Infantinu što mi je dao priliku nakon što je izabran 2016. godine. Počašćen sam što sam mogao raditi za Fifu i vratiti je na pravi put, daleko od skandala i narušenog imidža. Osjećam da sam pridonio promjenama u posljednje tri godine – izjavio je Boban na odlasku iz Züricha.

Boban je entuzijastično prionuo poslu u Milanu, zajedno sa svojim nekadašnjim suigračem Paolom Maldinijem, a ta epizoda trajala je do ožujka 2020. godine kada je Boban je otišao zbog neslaganja s politikom kluba i izvršnim direktorom Ivanom Gazidisom.

"Klub zahvaljuje Zvonimiru na pruženoj usluzi u proteklih devet mjeseci i želi mu sve najbolje u njegovoj budućoj profesionalnoj karijeri. Klub će i dalje pružati podršku treneru Stefanu Pioliju i njegovoj momčadi i s optimizmom gledamo prema sljedećim utakmicama u ovoj sezoni. Klupska ambicija ostaje da se vratimo u razinu europskog nogometa, istodobno ulažući u momčad u skladu s Uefinim financijskim fair-playom", stajalo je priopćenju Milana nakon razlaza s Bobanom.

Boban je bio bez angažmana godinu dana. U travnju 2021. godine, na inicijativu predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina, postao je šef nogometa u Uefi. To je funkcija koju nitko do tada u krovnoj europskoj organizaciji nije obnašao.

Karizmatični Zvonimir Boban jedan je od najznačajnijih hrvatskih nogometaša svih vremena. U Jugoslaviji je bio mladi i A reprezentativac sa sedam nastupa između 1988. i 1991. godine. U svibnju 1990. godine uoči neodigrane utakmice Dinamo – Crvena zvezda u Zagrebu, u jeku navijačkih nereda, udario je policajca i u domovini postao nacionalni heroj. Taj čin – zbog kojega je bio suspendiran i propustio SP u Italiji – obilježio mu je karijeru.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatsku reprezentaciju kao kapetan predvodio je na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. i na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Za Hrvatsku ima 51 nastup, postigao je 12 pogodaka. U klupskoj karijeri igrao je za Dinamo (1986.-1991.), Bari (1991./1992.), Milan (1992.-2001.) i Celtu (2001.). S Milanom ima četiri naslova prvaka Italije (1993., 1994., 1996., 1999.), tri talijanska Superkupa (1992., 1993., 1994.), jedan naslov europskog prvaka (1994.), jedan europski Superkup (1994.).

S reprezentacijom Jugoslavije do 20 godina bio je svjetski prvak 1987. u Čileu, kada je bio i Srebrna lopta SP-a, a sa selekcijom do 21 godine bio je europski doprvak 1990. godine. Dobitnik Večernjakove nagrade Nogometaš godine bio je 1991. i 1999. godine.  

Komentara 9

Avatar barba_barba
barba_barba
10:12 25.01.2024.

Boban je naš Beckenbauer

NO
novabit
10:36 25.01.2024.

Ajmo Zvone za predsjednika Dinama umjesto Barišića!

Avatar feudalac
feudalac
14:16 25.01.2024.

Svaka čast Bobanu nogometašu ali sve ovo poslije je teško licemjerje, proziva Mamića a igrao je za Berlusconija koji je bio 100 puta veći mafijaš i nije mu to smetalo. Umislio je da će naslijediti Čeferina a kada je vidioo da ovaj namjerava provesti još koji mandat na čelu UEFA-e sada se pravi žrtva i uvrijeđen je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije