Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTEN IZ ZATVORA

Tko je Oscar Pistorius? Bio je inspiracija i simbol veličine duha, a onda je počinio strašni zločin

FILE PHOTO: Pistorius stands in the dock during a break in court proceedings at the Pretoria Magistrates court
Foto: SIPHIWE SIBEKO1/REUTERS
1/6
05.01.2024.
u 08:42

Ova je priča posebno uzdrmala svjetsku sportsku javnost, obzirom na to da je riječ o jednom od najuspješnijih sportaša svijeta koji je bio inspiracija mnogima, a osobito najranjivijim grupama našega društva.

Bivši poznati južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius pušten je na uvjetnu slobodu iz južnoafričkog zatvora gotovo 11 godina nakon ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp, javlja BBC news.  Pucao je u nju više puta kroz vrata kupaonice 2013., a kasnije je tvrdio da ju je zamijenio s provalnikom.

To mu je djelomično prihvaćeno zbog čega je dobio kaznu od samo pet godina, ali mu je kazna kasnije povećana na 13 godina i pet mjeseci zatvora. Odnosno, presuda je pretvorena iz ubojstva iz nehaja u ubojstvo. 

Ova je priča posebno uzdrmala svjetsku sportsku javnost, obzirom na to da je riječ o jednom od najuspješnijih sportaša svijeta koji je bio inspiracija mnogima, a osobito najranjivijim grupama našega društva.

Prije strašnog zločina koji je počinio ovaj sportaš bio je simbol snage i veličine ljudskog duha. Čovjek kojemu su kao bebi od 11 mjeseci amputirane obje potkoljenice promijenio je povijest atletike. Popularni ''Blade Runner'', kako su ga prozvali zbog proteze koju je nosio, osvojio je šest zlata na Paraolimpijskim igrama. Postao prvi sportaš s invaliditetom koji je osvojio medalju na atletskim natjecanjima bez invaliditeta. Bilo je to u južnokorejskom gradu Daeguu 2011. godine na SP-u. 

Njegova veza s manekenkom Reevom Steenkamp započela je 2012. godine. Poznato je da su odnos obilježili brojni i žestoki Pistoriusovi izljevi ljubomore. Manekenka je navodno razmišljala o prekidu. Kobne noći na Valentinovo 2013. Pistorius je imao jedan od takvih izlijeva bijesa. Stenkamp je pokušala pobjeći i sakriti se u kupaonici, a Pistorius je ispalio četiri metka. Patolozi su utvrdili da je upucana u glavu, torzo i u ruku.

Pistorius je zatražio uvjetni otpust u ožujku ove godine. Međutim, zahtjev je odbijen kada je utvrđeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, što je preduvjet za razmatranje mjere uvjetnog otpusta. Međutim, u listopadu je južnoafrički Ustavni sud odlučio kako je do 21. ožujka odslužio polovicu kazne, nakon što je određeno da služenje kazne traje od srpnja 2016. umjesto od studenoga 2017. godine.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije