Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I MODRIĆ JE U KONKURENCIJI

Tko će osvojiti Zlatnu loptu? Modrić u konkurenciji, ali evo tko su favoriti...

22.10.2021.
u 08:15

Sveukupno oko 600 novinara, izbornika i reprezentativnih kapetana iz svjetskih nogometnih saveza pod okriljem Fife glasaju za tri nogometaša za koja su mislili da su najbolji.

Za nešto manje od mjesec dana, točnije 29. studenog u Parizu ćemo saznati tko će pod okriljem France Footballa biti osvajač 65. Zlatne lopte. Prošle godine zbog pandemije koronavirusa izbor nije održan, čak ni u virtualnom obliku, pa je ovo najnovije izdanje izbora za najboljeg nogometaša godine jedno od najiščekivanijih, barem u recentnoj povijesti. Za razliku od većine izbora za Zlatnu loptu u 21. stoljeću u kojima su se uglavnom isticala dva favorita, ovaj izbor zanimljivim čini činjenica da zaista postoji barem pet kandidata koji imaju solidnu šansu osvojiti najprestižniju individualnu nagradu u profesionalnom nogometu.

>> Modrićeva luksuzna kuća kupljena od mutnog tipa

Kriterij i način glasanja

Prije toga valja razjasniti kako funkcionira glasanje. Sveukupno oko 600 novinara, izbornika i reprezentativnih kapetana iz svjetskih nogometnih saveza pod okriljem Fife glasaju za tri nogometaša za koja su mislili da su najbolji. Prvom najboljem dodjeljuju pet bodova, drugom najboljem tri boda i trećem najboljem bod. Prema naputku France Footballa, tri su glavna kriterija po kojima se bira najbolji nogometaš godine: 1. individualni i kolektivni uspjesi tijekom godine, 2. igračev talent i fair-play, 3. cjelokupna prosudba kvalitete nogometaša tijekom njegove kompletne karijere.

Prije nešto više od dva tjedna žiri iz France Footballa izabrao je 30 nominiranih nogometaša, od kojih će spomenuti glasači moći izabrati svoja tri najbolja. Unatoč činjenici da nema gotovo nikakve šanse za prestižan trofej, drago nam je među nominiranima vidjeti osvajača iz 2018. Luku Modrića iza kojeg je još jedna fantastična sezona. Real Madrid je ostao bez trofeja u 2021. godini, ali žiri nije mogao ignorirati individualne izvedbe kapetana hrvatske reprezentacije, u La Ligi, Ligi prvaka i na Euru. Izračunamo li prosjek 24 najpopularnije svjetske kladionice, Luka je na 17. mjestu favorita (koeficijent 100).

Po istom tom izračunu prosjeka (koeficijent 1.70) uvjerljivo najveći favorit za trofej je rekorder po broju Zlatnih lopti (čak njih 6), Lionel Messi. Što se tiče individualne izvedbe, iza Messija je još jedna “messijevska” kalendarska godina u kojoj je u 52 nastupa upisao isto toliko umiješanosti u golove (38 golova i 14 asistencija). Na momčadskom planu je s Barcelonom uspio osvojiti Kup kralja, a u La Ligi i Ligi prvaka izvedbe su bile poprilično slabe. Međutim, ono što je novog igrača PSG-a gurnulo na prvo mjesto favorita je osvajanje Copa Américe, prvog trofeja na reprezentativnom planu u njegovoj legendarnoj karijeri.

Činjenica je da je Messi imao vrlo dobru godinu iza sebe, ali i dalje bilo kome tko je detaljno pratio nogomet u 2021. nije jasno zašto je baš toliko izražen na popisu favorita u odnosu na ostale kandidate. Možete gledati s obje strane, bili to igrači koji su dominirali u individualnom pogledu ili u kolektivnom pogledu. Kad gledamo individualne izvedbe, prvi koji pada na pamet je čovjek koji je prošle godine otkazivanjem izbora za Zlatnu loptu ostao bez sigurne nagrade, Robert Lewandowski. Napadač Bayerna i poljske reprezentacije je u 2021. godini je u 44 utakmice zabio nevjerojatna 53 pogotka, a kad uz to dodamo naslov u Bundesligi, čudo je da je Lewandowski na gotovo dvostruko većem koeficijentu (3) od Messija po kladionicama.

Na individualnom planu u razgovoru definitivno zaslužuju biti i Mohamed Salah i Karim Benzema, dva najbolja nogometaša svijeta ako gledamo isključivo trenutačnu formu. Iako ni jedan ni drugi nisu ove sezone osjetili slast osvajanja trofeja, i Salah i Benzema imaju barem jednak broj utakmica zbroju pogodaka i asistencija. Dok je Egipćanin u jako teškom periodu Liverpoola osakaćenog ozljedama uspio redse dovesti do kvalifikacije za Ligu prvaka s 32 pogotka i 12 asistencija u 44 utakmice, Benzema je u Real Madridu dokazao da “kraljevima” nije trebala nikakva nova zamjena za Cristiana Ronalda, a posebno se to ističe ove sezone. U kalendarskog 2021. godini Benzema je u 45 utakmica direktno sudjelovao u čak 53 pogotka, s točnije 36 pogodaka i 17 asistencija. Koeficijent za osvajanje Zlatne lopte je na Salaha 20, a na Benzemu 23.

Håland ispred Ronalda

Što se tiče nogometaša koji su u momčadskom smislu osvojili najviše, u svijetu u 2021. godini ne postoji nogometaš poput Jorginha. Talijan brazilskog porijekla osvojio je naslov prvaka Lige prvaka u redovima Chelseaja, a osvojio je i Europsko prvenstvo ovog ljeta s reprezentacijom Italije i tako je jedini nogometaš s osvojenim najprestižnijim trofejima i na klupskom i na reprezentativnom planu. Jako je važno naglasiti da Jorginho u tim natjecanjima nije bio samo prolaznik, već je bio jedan od najtočnijih dodavača u oba natjecanja. Najviše će vam o važnosti Jorginha reći njegovi treneri, Thomas Tuchel i Roberto Mancini. Obojica su izjavila da bez veznjaka ti ovogodišnji trofeji ne bi bili mogući. Koeficijent na Jorginhovo osvajanje Zlatne lopte je 9.50, što ga čini trećim favoritom, iza Messija i Lewandowskog.

Ako gledate individualno, prvi favorit bi trebao biti Lewandowski, ako gledate momčadski, to bi trebao biti Jorginho, a Messi donekle zadovoljava oba kriterija.

Nakon spomenutih pet glavnih favorita prema kladionicama redom slijede N’Golo Kanté, Kylian Mbappé, Erling Håland, Cristiano Ronaldo i Gianluigi Donnarumma.

Komentara 1

PO
pocrn
12:05 23.10.2021.

....a zapravo je sve to oko dodjele zlatne lopte te i izbora najboljeg nogometas svijeta tako jednostavno i lako ....a za svu tu udobnost i lakocu izbora istoga je zasluzan jedan jedini covjek/cudo ....Messi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije