Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJKE GOVORE

Teza s dokazima: Navijači Dinama više navijaju protiv Hajduka nego za Dinamo!

Dinamo osvojio 23. naslov prvaka Hrvatske
Luka Stanzl/PIXSELL
21.05.2022.
u 08:15

Na prvu teza čudno zvuči, ali ako ste iole proučili ponašanje najvećeg dijela Dinamovih navijača u godinama kad Hajduk nije bio ni blizu statusa konkurenta (deset sezona u nizu bez drugog mjesta), na golo oko ćete zaključiti da nisu pretjerano marili za utakmice Dinama unatoč činjenici da su vodili velike bitke za naslov s rivalima poput Rijeke i Osijeka. Ove sezone je glavni rival Hajduk, pa je situacija znatno drukčija.

Vrlo dobro ispunjene tribine, enorman interes za klub i proslava naslova u stilu s rasprodanim stadionom - sve se to događa Dinamu ove sezone nakon što su u napetoj utrci u pretposljednjem kolu uzeli naslov ispred Hajduka, kojeg će i ugostiti u današnjem 'revijalnom' derbiju u sklopu posljednjeg 36. kola Prve HNL za ovu sezonu.

Bila je ovo definitivno renesansa i povratak Bad Blue Boysa u velikom stilu. Navijači hrvatskog prvaka su počevši od sredine travnja i derbija protiv Hajduka u Splitu rapidno povećali svoje prisustvo, i na domaćim i na gostujućim utakmicama.

12.03.2022., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 27. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Josip Sutalo darovao je dres navijacu. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Utakmice protiv Lokomotive i Šibenika u gostima praktički su bile domaće utakmice budući da je više od 70 posto kapaciteta u oba susreta pripalo navijačima Dinama. Protiv Osijeka je u Maksimiru publike bilo više nego li u bilo kojoj utakmici protiv Osijeka u posljednjih 15 godina, a za posljednje kolo protiv Hajduka prodaja ulaznica razorila je sve rekorde.

Nevjerojatan podatak je da je Dinamo ulaznice za rezultatski nevažnu utakmicu protiv Hajduka ulaznice pustio u online prodaju u srijedu u 11 sati, a sve ulaznice već su bile prodane do 11 sati i 3 minute! Takvo što se nije dogodilo nikada u povijesti hrvatskog prvaka.

Na stadionu se očekuje točno 22.952 gledatelja, što je najviše u Prvoj HNL u posljednjih sedam godina i sada već famoznog derbija protiv Hajduka na ljeto 2015. godine kada su Bad Blue Boysi prekinuli dugotrajni bojkot i napunili Maksimir i tada se skupilo nešto više od 23 tisuće navijača. Samo jednom je Dinamo osim ove dvije situacije na stadionu imao više od 15 tisuća gledatelja u ligaškoj utakmici, a to je bilo također protiv Hajduka, 2019. godine.

24.02.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Uzvratna utakmica sesnaestine finala UEFA Europske lige, GNK Dinamo - FC Sevilla. Navijaci Dinama, Bad Blue Boysi Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Jako je važno napomenuti taj prekid bojkota protiv braće Mamić jer ovdje ćemo razgovarati isključivo o periodu nakon bojkota Dinamovih navijača, čisto da se isti ne bi koristio kao protuargument. U tom periodu Dinamo je jednom izgubio naslov protiv Rijeke u dramatičnom posljednjem kolu, jednom ga osvojio protiv Rijeke u posljednjem kolu te jednom protiv Osijeka u pretposljednjem kolu. Ni u jednoj od te tri utrke za naslov, unatoč njihovoj napetosti i različitim ishodima, interes navijača Dinama nije bio ovakav kakav je ove sezone.

Definitivno je da će neki od navijača Dinama tražiti bilo koji razlog kako bi pobili ovu tezu, no ista se lako može dokazati: Navijači Dinama više navijaju protiv Hajduka nego za Dinamo! Na prvu teza čudno zvuči, ali ako ste iole proučili ponašanje najvećeg dijela Dinamovih navijača u godinama kad Hajduk nije bio ni blizu statusa konkurenta (deset sezona u nizu bez drugog mjesta), na golo oko ćete zaključiti da nisu pretjerano marili za utakmice Dinama unatoč činjenici da su vodili velike bitke za naslov s rivalima poput Rijeke i Osijeka.

12.05.2022., Zagreb - Prodaja ulaznica navijacima Dinama za utakmicu protiv Sibenika na Subicevcu moguca je samo na Ticketpointu stadiona Maksimir. Velika navala Bad Blue Boysa, za koje je dostupno samo 638 ulaznica za gostujuci sektor. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Najbolje je za dokazivanje te teze uzeti u obzir već gore spomenutu brojku gledatelja, no postoje tu i mnogi drugi parametri koje je lakše ili teže ukazati brojkama; količina razgovora o Dinamu koje čujete, količina Dinamovih navijača koja se nama novinarima javlja za 'riješiti' ulaznice prije utakmica, količina 'engagementa' prema službenim analitikama na web-stranicama i društvenim mrežama. Kako je kolega Mihovil Topić s Tribine rekao, "prije godinu ili dvije nitko od mojih prijatelja Dinamovaca na Facebooku nije objavljivao ništa vezano za Dinamo, a sad svi objavljuju Pips,Chips i Videoclips Dinamove hitove".

Zašto ovakvo što uopće pišemo? Razlog je jasan, a to je da si Dinamo kao klub s iznimno velikim europskim renomeom (posebice u posljednje vrijeme) ne smije dopustiti da su im navijači zainteresirani za Dinamove utakmice jedino kad im Hajduk dahće za vratom. Grad Zagreb prema posljednjem popisu ima 769.944 stanovnika, a maksimalni kapacitet stadiona u Maksimiru je (kad se dotjera istočna tribina) 35.123, što znači da bi samo 5% stanovništva Zagreba svaki vikend trebalo posjetiti utakmicu Dinama da bi stadion bio pun. Da stavimo u smisao omjera, na 19 ljudi iz Zagreba koji ne odu na stadion, jedna osoba ode, i imate pun Maksimir!

12.03.2022., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 27. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Navijaci Dinama, Bad Blue Boysi Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kad uzmete u obzir da u Europi postoje klubovi čiji su kapaciteti stadiona gotovo jednaki broju stanovnika u tim gradovima (npr. Hoffenheim, 35.000 stanovnika, 30.000 kapacitet stadiona), a redovito su puni, onda je ovakvo što je za jedan veliki klub koji je u posljednje četiri godine svladao Tottenham, West Ham, Atalantu, Feyenoord, CSKA Moskvu i mnoge druge poprilično poražavajuće.

Dakako, lijepo je vidjeti da se Dinamovi navijači mobiliziraju tada, no ostaje pitanje: Hoće li se ovakav interes nastaviti ako Hajduk opet uđe u crnu rupu? Hoće li eventualne napete borbe za naslov protiv Osijeka i Rijeke biti popraćene kao one protiv Hajduka? Dok navijači Dinama ne dokažu suprotno, teza da više vole navijati protiv Hajduka nego za Dinamo istinito, čvrsto i snažno stoji.

Komentara 18

EL
EldersWisdom
08:57 21.05.2022.

Najvise navijaca dolazi na derbi, na teoretski najzanimljiviju utakmicu sezone i to je dokaz da navijaci ne navijaju za svoj klub nego protiv drugog najveceg kluba u drzavi? To je ta logika? Znaci nema veze sto ce to biti najzanimlivija utakmica protiv najveceg rivala i sto se zato i zove derbi? Pa najvise navijaca Hajduka dolazi na gostovanje u Zagreb protiv Dinama, da li to onda istom uvrnutom logikom znaci da Hajdukovci ne navijaju za Hajduk nego protiv Dinama? Ovakve logicke egzibicije govore o inteligenciji autora. Po istoj toj logici, navijaci ne napune stadion zato sto ocekuju zanimljivu utakmicu i zele bodriti svoj klub kad dolazi npr. Real Madrid - ne, oni dolaze jer vise navijaju protiv Reala nego sto zele vidjeti uzivo zanimljivu utakmicu protiv najveceg kluba na svijetu. Ovakav clanak jos do prije par godina ne bi dobio dozvolu urednistva za objavljivanje jer bi bio daleko ispod minimuma kriterija VLa. Na zalost, otkad je VL postao Kurir, minimum kriterija kvalitete vise ne postoji.

Avatar Mistborn
Mistborn
08:09 21.05.2022.

Kompleksaši.

KA
Kakodane
09:21 21.05.2022.

Ovaj članak je seminarski rad novinara iz jugofilije. Plagijat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije