Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDA BENFICE:

'Terzić je kopirao Mamićev model u Crvenoj zvezdi i trenutačno su jači od Dinama'

Dinamo - Benfica
Foto: Reuters/Goran Stanzl/Pixsell
1/8
01.03.2019.
u 07:10

Dinamo protiv Benfice nije favorit, ali ne treba ga unaprijed otpisivati. Uz pomoć svoje publike i zanosa svoje momčadi – sve je moguće. U nogometu se ništa ne može predvidjeti, ističe Filipović

Zoran Filipović (66), nekadašnji golgeter Crvene zvezde (1970.–1980.) i Benfice (1981.–1984.), danas skaut u stručnom stožeru reprezentacije Srbije, javio nam se telefonom iz Crne Gore te komentirao sraz Dinama i Benfice u osmini finala Europske lige.

Pitali smo Filipovića jesu li ga kontaktirali iz Benfice i pitali o njegovim saznanjima u Dinamu.

– Iz Benfice me nisu zvali, iako imam dobar odnos s predsjednikom kluba i jednim od trenera, ali zvali su me portugalski novinari i raspitivali se o Dinamu – kazao je Filipović.

Ušao je nepoznat igrač

Igrali ste deset godina u Crvenoj zvezdi, njezin ste najbolji strijelac u europskim kupovima. Kakva su vaša sjećanja na utakmice u Maksimiru?

– Uvijek mi je bilo zadovoljstvo igrati u Zagrebu. U Maksimiru je uvijek bio spektakularan ambijent, Dinamo je uvijek bio neugodan domaćin i s njim smo imali velikih teškoća.

Pamtite li posebno neku utakmicu protiv Dinama?

– O, da, finale Kupa iz 1980. godine jedan mi je od najtežih poraza u karijeri. Vodili smo 1:0 protiv Dinama u Beogradu, ja sam postigao pogodak, a onda je u Dinamovu igru ušao jedan meni nepoznat igrač (Dumbović, nap. a.) i postigao nam pogodak za 1:1. Izgubili smo taj finale, teško nam je palo...

Jeste li gledali koju utakmicu današnjega Dinama?

– Gledao sam utakmicu protiv Viktorije. Vidio sam momčad koja ima jasnu ideju igre, brzinu, brzi pas, njeguje tehnički dotjeran nogomet, po čemu je Dinamo uvijek bio prepoznatljiv. Dinamo je ove sezone za mene ugodno europsko iznenađenje, no on je već konstanta u Europi, stalan je sudionik Lige prvaka i Europske lige, što je pokazatelj dobre organizacije u klubu. Dinamo dobro kupuje i još bolje prodaje svoje igrače.

>> Pogledajte kakvi su redovi bili za ulaznice Dinamo - Benfica

Je li Dinamo najbolji klub ove regije, jači od Crvene zvezde?

– Crvena zvezda bila je ove sezone u Ligi prvaka, ostavila je solidan dojam, ima vrlo dobru momčad. To je također produkt dobre klupske organizacije, na čijem je čelu predsjednik Zvezdan Terzić. On je kopirao Mamićev model upravljanja klubom. Rekao bih da je momčad Crvene zvezde u ovom trenutku nešto jača od Dinamove.

Idete li na Benficine utakmice? Sjećaju li vas se još Benficini navijači?

– Idem ponekad, i da, osjećam se jako ugodno kad god dođem u Lisabon. Nevjerojatno mi je da me Benficini navijači još uvijek prepoznaju na ulici iako je prošlo više od dvadeset godina otkad sam otišao iz kluba, kada sam bio trener. Očito se pamte moji golovi, a Portugalci jako vole nogomet i jako drže do svojih zaslužnih nogometaša.

>> Pogledajte reakciju trenera Dinama nakon što je saznao da će igrati s Benficom

Imaju svoje nedostatke

Kakva je današnja Benfica?

– Benfica igra brz, moderan, tehnički dotjeran nogomet, ima puno mladih igrača u momčadi koji donose posebnu energiju. Ima sjajnu seriju pobjeda u prvenstvu i treba je respektirati. Je li Benfica bolja od Dinama? Na papiru je bolja, ali, kao i svaka druga momčad, ima svoje nedostatke. Ne bih ulazio u detalje, mogu reći samo da sam primijetio da se zna poremetiti kada primi pogodak. Dinamo protiv Benfice nije favorit, ali ne treba ga unaprijed otpisivati. Uz pomoć svoje publike i zanosa svoje momčadi – sve je moguće. U nogometu se ništa ne može predvidjeti – ističe Filipović.

Bili ste član Benfice u finalu Kupa Uefe 1983. godine, jednome u nizu izgubljenih finala. Vjerujete li i vi da je Bela Guttmann prokleo klub? Može li Benfica ove sezone do kraja u Europskoj ligi?

– Nisam praznovjeran, ali doista je Benfica na nesretan način izgubila nekoliko europskih finala. U ovoj sezoni teško će do trofeja u Europskoj ligi jer konkurencija je vrlo jaka. Tu ima jačih momčadi od Benfice – zaključio je Zoran Filipović. 

>> Pogledajte slavlje Dinama nakon prolaza u osminu finala Europske lige

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije