Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON NA SVOME

Tako se to radi! Stadion vrijedan milijardu eura isplatit će već za sedam godina

06.04.2019.
u 10:15

Stadion Tottenham Hotspur je plan koji traje već gotovo dva desetljeća i ovaj je trenutak za sve navijače Pijetlova bio dugoočekivan

Dugo su čekali i napokon dočekali, i to kad je najviše trebalo. Tottenham je u srijedu odigrao svoju prvu utakmicu na novom stadionu nazvanom po klubu te na krilima novog doma prekinuo niz od pet ligaških utakmica bez pobjede rutinskim slavljem 2:0 protiv gradskih rivala Crystal Palacea. Atmosfera je bila očaravajuća pred 59.215 ljudi.


Peti najskuplji stadion

Naime, stadion Tottenham Hotspur je plan koji traje već gotovo dva desetljeća i ovaj je trenutak za sve navijače Pijetlova bio dugoočekivan. Novi je projekt prolazio odgodu poslije odgode, o čemu najbolje govori podatak da je početak gradnje prvotno zakazan za 2008. godinu, a oni koji smatraju da je London bijel čekali su na taj početak sve do 2017. kad je Tottenham odigrao posljednju pravu domaću utakmicu protiv Manchester Uniteda. Tog dana počelo je rušenje White Hart Lanea, stadiona koji je bio dom Spursa još od 1899.

>>> Pogledajte kako izgleda stadion na kojem je Mađarska ugostila Hrvatsku

Posljednja odgoda došla je na početku sezone u tijeku. Spursi su na novom stadionu trebali zaigrati u drugoj domaćoj utakmici sezone protiv Liverpoola, no iako je stadion “na oko” bio dovršen, sigurnosni uvjeti nisu bili dovoljno dobri. Navijači su strpljivo čekali jer su bili svjesni da nije pametno eventualno riskirati ponavljanje tragedije poput one na Hillsboroughu.

Projekt koji je odradila građevinska skupina Populous (ista koja je sagradila i Emirates u Sjevernom Londonu) u konačnici je koštao nešto malo više od milijarde eura, što stadion Spursa čini petim najskupljim stadionom svih vremena, dok prvo mjesto drži njihov donedavni zamjenski dom, Wembley.

Dočekali su navijači, ali i igrači koji su “milijun” puta u izjavama za medije naglašavali da Wembley nije njihov dom, koliku god povijesnu težinu imao. Prvi je na novom stadionu poentirao Južnokorejac Heung-min Son koji će tako zauvijek ostati zapisan u povijesti.

– Bilo je čudesno, buka je bila toliko glasna. Zabiti prvi gol na novom stadionu čudesan je osjećaj. Moram zahvaliti navijačima i suigračima, najsretniji sam čovjek na svijetu. White Hart Lane naša je povijest, ali naš novi stadion naš je novi dom. Drukčije je nego na Wembleyu, Wembley nije bio naš dom – rekao je presretni Son, možda i najbolji pojedinac Spursa ove sezone.

Poprilično zanimljivu, ali i logičnu posvetu nakon povijesne utakmice dao je i strateg Mauricio Pochettino.

Isplatit će im se za 7 godina

– Posebna noć za nas, vjerujem da sada nastupamo na najboljem stadionu na svijetu. Sretan sam zbog Daniela i cijelog ovog fantastičnog projekta iza kojeg je stajao te stoga ovu pobjedu posvećujem njemu – rekao je Argentinac aludirajući na čelnog čovjeka Spursa Daniela Levyja.

1/7

Ovaj stadion ne znači samo 26 tisuća gledatelja više nego li je to bilo na White Hart Laneu, nego postavlja velika očekivanja pred momčad Pijetlova, čega je svjestan i stručnjak koji ih vodi od 2014. godine.

– Mi smo sada svjetski prvaci što se tiče infrastrukture. Sad kad je stadion tu, moramo i mi biti na višem nivou. Moramo osigurati da je Tottenham kandidat za najveće stvari – zaključio je Pochettino.

Inače, Tottenham će zahvaljujući povećanju kapaciteta stadiona za 26.000 mjesta (sa 36.000 na 62.000) godišnje samo od ulaznica zarađivati 140 milijuna eura više! U prijevodu, isplatit će milijardu eura vrijedan stadion za svega sedam godina.

NAJSKUPLJI STADIONI:

Wembley (Engleska, engleska reprezentacija) – 1,57 milijardi eura

Yankee stadion (SAD, New York City) – 1,48 milijardi eura

Mercedes-Benz stadion (SAD, Atlanta United) – 1,33 milijarde eura

Krestovsky stadion (Rusija, Zenit St-Petersburg) – 1,11 milijardi eura

Tottenham Hotspur stadion (Engleska, Tottenham Hotspur) – 1,04 milijarde eura

>>> Pogledajte kako izgleda stadion Maksimir

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar toxic alien
toxic alien
11:05 06.04.2019.

Cuj, tako se to radi! Engleska Premier Liga je najbogatija liga svijeta, liga koja je playground za svjetske milijardere, sponzori stoje u redu i naguravaju se... a stadioni su puni iz kola u kolo... Hajde neka novinar preuzme neki hrvatski klub pa neka nam pokaze kako se to radi!? Eto, Dinamo bi najvjerojatnije mogao sam financirati izgradnju svog stadiona, ali zato se gazda mora skrivati po susjednim zemljama jer Hrvat bi ti mozda i oprostio uspjeh, ali hrvatek sigurno nece... Hajde, neka Daniel Levy dodje u Hrvatsku pa neka pokaze "kako se to radi"!

Avatar Croat
Croat
12:11 06.04.2019.

jebena racunica,koliko je prosjecna cijena ulaznice na tom stadionu a kolika bi bila u zagrebu ? evo bas gledam cijene ulaznica na allianz areni u münchenu,sljedeca utakmica je protiv bremena i najjeftinija ulaznica koja se jos moze kupiti stoji 81 € plus dodaci za internet prodaju i pretprodaju dodjes na ca 100€ i to je najlosije mjesto a najbolja stoje od 400€ pa do 800€. naravno sve utakmice rasprodane sa 75.000 ljudi cak i kup utakmica protiv drugoligasa.

Avatar Radagast
Radagast
14:33 06.04.2019.

Lige petice nisu usporedive sa ostalim ligama. U ostalim ligama u gradnji uvijek učestvuju država i grad, zajedno sa sponzorima, nogometnim savezima i klubovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije