Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATLETIKA

Svjetski prvak voli doći u Zagreb, a otkrio je i razlog: Ćevapi...

02.09.2019.
u 18:07

Ovaj miting je izuzetno jak, a moji prijatelji, Žunić i Mihaljević uvijek me lijepo ugoste – istaknuo je Walsh.

Tradicionalni uvod u Hanžekovićev memorijal jest bacanje kugla kod zagrebačkih fontana (18.30 sati). Natjecanje se već šestu godinu održava na ovako atraktivnom mjestu, a startna lista više je nego sjajna. Predvode je bivši i sadašnji svjetski prvak Joe Kovacs i Tom Walsh.

Žunić TV komentator

– Otkako se natjecanje održava kod fontana, bio sam svaki put. Ovo mi je šesto gostovanje u Zagrebu, a triput sam pobjeđivao – rekao je Tom Walsh koji je nedavno pobijedio na mitingu Dijamantne lige u Parizu s hicem daljim od 22 metra.

– Vjerujem da će gledatelji večeras vidjeti barem jednog, ako ne i dva kuglača koji će baciti više od 22 metra. Ne znam, možda će organizatori sljedeće godine morati onu zadnju crtu povući na 23 metra – rekao je Walsh.

U čemu je tajna da volite doći u Zagreb?

– Ćevapi i pivo. Naravno, šalim se. Ovaj miting je izuzetno jak, a moji prijatelji, Žunić i Mihaljević uvijek me lijepo ugoste – istaknuo je Walsh.

Stipe Žunić ovoga puta neće biti u krugu za bacanje.

– Prvi put se pojavljujem u ulozi stručnog TV komentatora – rekao je Žunić.

Joe Kovacs se nasmijao

– Baš me zanima kako će nas Stipe komentirati.

Filip Mihaljević bit će naš adut na večerašnjem natjecanju.

– Konkurencija je jaka. Osam je kuglača koji mogu baciti dalje od 21.50 metara. Forma mi je u usponu i nadam se i petom natjecanju ove sezone u kojem ću baciti više od 21 metra. Da nije bilo ozlijede zbog koje sam propustio dva tjedna treninga, već sada bih bio spreman za hitac dalji od 21.50 metara. U Parizu sam bacio 21,22 metra, pa ne bih imao ništa protiv takvog hica kod fontana – rekao je Mihaljević.

Vremenska prognoza nije idealna za večeras?

– Da, čuo sam da se vrijeme kvari. Bilo bi super kada bi bilo oko 20 Celzijevih stupnjeva i da ne pada kiša. No, kako će biti drugima, tako će biti i meni – istaknuo je Mihaljević.

Bacanje kugle prije se uglavnom održavalo na atletskim stadionima. No u posljednje vrijeme sve su češći slučajevi da nije tako. Prvi se put kugla našla izvan stadiona na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine. Organizatori su odlučili atletsku disciplinu bacanja kugle prebaciti u drevnu Olimpiju, gdje su 776. godine prije Krista održane prve olimpijske igre na borilištu koje je bilo posve izvorno kao i u antičko doba. Svi gledatelji, a bilo ih je 15.000, sjedili su ili stajali na travi oko stadiona, kao i samo 200 posebno akreditiranih novinara. Nakon 2780 godina bilo je prekršeno jedno od temeljnih pravila antičkih olimpijskih igara jer su se na tom drevnom borilištu natjecale i žene, kojima je u staro doba bilo zabranjeno čak i gledanje natjecanja.

Fontane imaju kultni status

– Bacanje kugle na prostoru pokraj gradskih fontana i Nacionalne sveučilišne knjižnice stavlja Hanžek uz bok najvećim svjetskim mitinzima. U Zürichu bacaju kuglu na željezničkom kolodvoru, a u Stockholmu na trgu u centru grada. Zagreb je od rujna 2014. godine ponudio još atraktivniju lokaciju. U svijet svake godine odlaze slike koje potvrđuju da je Zagreb istinska europska metropola – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ovu zanimljivu ideju od prvog trenutka podržavala je i Ivana Brkljačić, direktorica mitinga:

– Hanžek od 2014. ima status dvodnevnog mitinga. Natjecanje koje se sada već tradicionalno održava dan prije najstarijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj, međunarodnog atletskog mitinga “Hanžekovićev memorijal”, steklo je gotovo kultni status među bacačima kugle diljem svijeta. 

Ključne riječi

Komentara 2

MO
moškov
18:33 02.09.2019.

I pozamasna svota dolara ....bandic je pun ko prekooceanski brod...

GA
Gastarbeiter2
20:48 02.09.2019.

Ćevapi, pravi hrvatski brend! Kako smo krenuli sa revizionizmom mogli smo i ćevape proglasiti autohtonim hrvatskim jelom. Zajedno sa kranjskom kobasicom 🤣😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije