Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HANŽEK

Svjetski prvak u dalju stao u obrane Sandre: Naravno da je to pogrešno

Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
04.09.2018.
u 16:27

– Malo je čudan osjećaj jer u Zagrebu ne nastupam kao jedna od devet pobjednika Dijamantne lige. Zar to znači da nisam favorit u svom Zagrebu?

Na zagrebačkom stadionu Mladost danas će se održati 68. atletski memorijal Borisa Hanžekovića. U godini u kojoj nema Svjetskog prvenstva miting je okupio velik broj sjajnih i kvalitetnih atletičara izvan Europe. Nastupit će devet ukupnih pobjednika upravo završene Dijamante lige te niz medaljaša s nedavnog Europskog prvenstva u Berlinu. Neki atletski stručnjaci otišli su korak dalje pa su rekli da je ove godine miting po imenima jači čak i od one kada je u Zagrebu gostovao Usain Bolt.

>> Pogledajte i najavu Hanžekovićev memorijal

Nema više temperatureu

– Malo je čudan osjećaj jer u Zagrebu ne nastupam kao jedna od devet pobjednika Dijamantne lige. Zar to znači da nisam favorit u svom Zagrebu? Po zadnjim rezultatima i plasmanu u Bruxellesu, gdje sam bila treća, izgleda da nisam. No, šalu na stranu. Puno se bolje zdravstveno osjećam i napravit ću sve da pobijedim Kubanku i Brazilku koje su bile ispred mene u finalu Dijamantne lige – rekla je Sandra Perković.

Na Hanžeku Sandra nastupa od 2006. godine.

– Temperatura me iscrpila zadnjih dana, ali uz pomoć publike vratit ću se na mjesto na koje pripadam. Volim bacati u Zagrebu. Nakon debakla u Bruxellesu, koji se dogodio zbog nekih stvari na koje se ne volim izvlačiti, nadam se podršci zagrebačke publike koja će mi dati snagu da disk leti preko 65 metara – istaknula je naša najbolja atletičarka.

Nakon Zagreba čeka je još nastup u Ostravi, na Kupu kontinenata. Sandra će, naravno, nastupati za Europu.

– U Ostravi sam 2007. godine osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore. Mislim da sam medalju osvojila hicem oko 50 metara – prisjeća se Sandra.

Osvojila je srebro hicem 51,25 metara i bila je to njezina prva osvojena medalja u karijeri na velikim natjecanjima.

– U Ostravi me čeka novi sustav natjecanja. Prvo moram biti među prve tri za drugi krug. U drugom krugu moram biti najbolja od Europljanki da bi se plasirala u polufinale. Znači, moram biti bolja od Njemice Nadin Müller. Taj sistem podsjeća me na džudo ili karate jer u svakom krugu po jedna otpadne – istaknula je Sandra.

Nije htjela ništa reći o novom sustavu bodovanja Dijamante lige, ali o tome je ponešto rekao Luvo Manyonga, svjetski prvak u dalju.

Luvo: Kiša mi neće smetati

– Naravno da je sustav pogrešan. Ako je već riječ o ligi, onda se logično zbrajaju bodovi koji su se osvojili tijekom sezone. Ovako ispada da se na dan finala, kada svi kreću od nule, netko može ozlijediti, biti bolestan i ne osvojiti, a bio je najbolji na svim ostalim mitinzima. Sandra je to jako dobro osjetila na svojoj koži. Neka vrate sustav bodovanja prijašnjih godina kada su bodovi u finalu vrijedili dvostruko, ali trebaju ostati bodovi osvojeni u sezoni. Ako već žele da finale dobije na vrijednosti, neka ostane novčana nagrada od 50.000 dolara za pobjednika finalnog mitinga – razmišlja Luvo.

Kako će biti večeras u Zagrebu?

– Ovdje zaključujem sezonu i želim da se moje ime pamti u Zagrebu. Moguće je rušenje rekorda mitinga, kiša mi neće smetati, pa ja sam u Šangaju na Dijamantnoj ligi skočio 8,56 po takvom vremenu – istaknuo je Luvo.

Znate koji je rekord zagrebačkog mitinga?

– Znam, 8,45 metara.

Znate tko je vlasnik tog rekorda iz 2007. godine?

– Kako ne, veliki Irving Saladino – istaknuo je Manyonga.

U opasnosti je rekord mitinga u skoku s motkom koji od 2013. drži Brazilac Dutra – 5,75 metara. Jer, veliki troboj u skoku s motkom vodit će svjetski prvak iz 2015. Kanađanin Shawn Barber, olimpijski pobjednik Brazilac Thiago Braz i europski doprvak Rus Timur Morgunov, koji je u nezaboravnom nadmetanju na Europskom prvenstvu u Berlinu s Armandom Duplantisom također preskočio magičnu granicu od šest metara.

– Očekujem pozitivnu atmosferu u kojoj bismo trebali iskazati svu ljepotu skoka s motkom – rekao je Morgunov.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik za kraj je dodao:

– Hanžek je velika tradicija našeg grada, Zagreb je svjetski grad atletike zahvaljujući i našoj Sandri Perković. Sandri nije lako, najteže je biti “prorok u vlastitom selu”, ali uvjeren sam da će joj danas publika zapljeskati. 

Komentara 3

BR
brojevi
19:16 04.09.2018.

Sandra! Nema veze koje mjesto osvojiš na Hanžeku. Dala si već preko previše za Hrvatsku i svjetsku atletiku i kao takva imaš dijamantno mjesto u povijesti Hrvatskog i svjetskog sporta. Najbolja diskašica svih vremena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije