Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATLETIKA

Svjetski prvak i svjetski rekorder

18.07.2002.
u 00:00

U posljednjoj seriji finala Edis je bacio kuglu 21,47 metara, što je svjetski juniorski rekord

Bolji početak i nismo mogli zamisliti. Edis Elkasević svjetski je prvak i rekorder u bacanju kugle. Prva himna i prva zastava koja se zavijorila na najvišem jarbolu nacionalnog stadiona u Kingstonu bila je hrvatska. Nakon Blanke Vlašić i Ivane Brkljačić dobili smo još jednog svjetskog juniorskog prvaka. Edis je do naslova došao superiorno. U kvalifikacijama prebacio je finalnu normu već u prvom pokušaju (20,20). U finalu je krenuo prestupom u prvoj seriji.

- Uplašio sam se. I to jako. Ne znam što mi je bilo. Vidio sam mog trenera Ivančića kako maše rukama. U drugom pokušaju bilo je dobro. Bacio sam kuglu 20,59 metara i poveo. Potom su došla nova dva prestupa. Moji suparnici bili su mi sve bliži. Nije slutilo na dobro - govorio je Edis. No, peti hitac bio je gotovo nedostižan - 20,75. Daleko od toga da je to bio kraj. Ostala je posljednja serija, no Edisovi suparnici nisu mogli tako daleko. Zlato je bilo njegovo.

- Bacao sam posljednji i već sam bio prvak. Nisam znao što ću. Da li da bacim taj posljednji hitac ili ne? Odlučio sam baciti onako opušteno i vidjeli ste što se dogodilo - istaknuo je Edis.

I te kako smo vidjeli, ne samo mi već i cijeli stadion. Kugla se zaustavila na 21,47 metara, na dužini novog svjetskog rekorda. Doduše, na ovom prvenstvu prvi je put bacana kugla od šest kilograma, no lijepo je imati prvog rekordera.

- Zlatnu medalju poklanjam mom treneru Ivanu Ivančiću. Bez njega ne bih bio ništa. On me otkrio, natjerao me da se bavim ovim sportom i pazio je na sve moguće pojedinosti - rekao je Edis.

Ivan Ivančić primao je čestitke, ali nije bio previše razgovorljiv.

- Mogu samo reći da sam prezadovoljan. Kako i ne bih bio. Ali može Edis i još bolje i dalje - rekao je Ivan Ivančić.

Za Edisa prvenstvo još nije gotovo. Bacat će i disk i najmanje što može učiniti jest ući u finale.

- Na europskom prvenstvu prošle godine bio sam četvrti u bacanju kugle i šesti u bacanju diska. Ako sam zlato u bacanju kugle osvojio za trenera, onda ću medalju u disku osvojiti za sebe. Činjenica je da ću sada puno opušteniji bacati disk. Velika je stvar iza mene i to će mi uvijek biti na umu - rekao je Edis.

Sportski uzor mu je Lars Riedel, sjajni njemački bacač diska.

- I on i ja smo po struci zidari - naglasio je Edis.

Vremena za velika slavlja nije bilo. Edisa čeka još jedan finale. Možda će i on, poput Janice Kostelić, iznenaditi sportski svijet.

- Dvije zlatne medalje? Hm, to je zasad još samo lijepi san. No, napola se ostvario. Do finala bacanja diska ima još dana, ima još dosta partija belota u atletskom selu - rekao je Edis Elkasević, svjetski juniorski prvak u bacanju kugle.

KINGSTON Damir MRVEC

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije