Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Sve zlatne medalje već ima, na redu je rušenje rekorda

Prema broju osvojenih zlata na svjetskim prvenstvima Sandra je trenutačno na drugom mjestu.
03. rujna 2017. u 23:38 6 komentara 297 prikaza
Sandra Perković
Foto: Reuters/PIXSELL

Sandra Perković završila je atletsku sezonu osvajanjem šestog dijamanta u nizu i jedina je atletičarka na svijetu koja ima šest pobjeda. Već je odavno postala kraljica diska, a s obzirom na to da je rekla da će se natjecati do 2028. godine, pred njom je još devet godina i najmanje 14 velikih natjecanja. Naša diskašica ruši sve rekorde pred sobom. Ostalo je malo onih koje još nema i, naravno, onaj najveći – svjetski rekord.

HANŽEKOVIĆEV MITING Nedodirljiva! Sandra slavila u Zagrebu s rekordom mitinga

Po broju osvojenih medalja na velikim atletskim natjecanjima (europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre) već je daleko najbolja.

Devet medalja nema nitko

Ima devet medalja među kojima osam zlatnih i jednu srebrnu. Po broju olimpijskih zlata jedina ima dva, ali po broju medalja na Igrama nije najbolja. Medalju više ima Rumunjka Lia Manoliu koja u svojim vitrinama ima jedno zlato i dvije bronce. Rumunjka je nastupala na Igrama od 1952. do 1972. godine, a kada je osvojila zlato u Meksiku 1968. godine, bila je najstarija atletska osvajačica zlata s 36 godina. Koliko je bila cijenjena u svojoj zemlji, dokazuje podatak da je bila predsjednica rumunjskog olimpijskog odbora od 1990. do 1998. godine.

Marino Bloudek Nakon atletike želim biti fizioterapeut, ako treba – samo za sportašice...

Prema broju osvojenih zlata na svjetskim prvenstvima Sandra je trenutačno na drugom mjestu. Tri zlata osvojila je Franka Dietzch iz tadašnje Istočne Njemačke, dok Sandra u svojoj kolekciji ima dva naslova svjetske prvakinje. Na idućem SP-u u Dohi 2019. Sandra ima dva cilja – dostići po broju zlata Dietzch, ali i Kubanku Barrios po broju ukupno osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima. Zanimljivo je da Franka nijednom nije bila na postolju na Igrama, a posljednju zlatnu medalju osvojila je na SP-u u Osaki 2007. kad je imala 39 godina. I kad smo već kod godina, Sandra bi u godini u kojoj bi se oprostila imala 38 godina.

Kada je riječ o europskim prvenstvima, tu Sandri nema ravne. Četiri puta zaredom bila je europska prvakinja. Daleko iza nje, po broju naslova, ostale su Nian Dumbadze, Tamara Press, Felina Melnik, Elina Zvereva i Ilke Wyludda. Sve one davno su prestale bacati disk. Sandra je jedina diskašica koja ima osvojene zlatne medalje na europskim i svjetskim prvenstvima te Olimpijskim igrama.

UVJERLJIVO SLAVLJE Sandra Perković: Hvala publici, ovo je bilo najljepše izdanje Hanžeka

Što se tiče raznih rekorda, za Sandru će najveći i najteži izazov biti svjetski rekord. Tih 76,80 metara Gabriele Reisch iz današnjeg kuta gledanja zvuči nemoguće dostići. Ali, nikad se ne zna. Sandra će u šali reći da barem u svojem vlasništvu ima disk kojim je srušen taj rekord. To joj je poklon preminulog novinara Tomislava Židaka. Koji su joj rekordi dostižni? Primjerice rekord svjetskih prvenstava. On je u vlasništvu Njemice Martine Hellmann koja je u Rimu 1987. godine bacila disk 71,62 metara što je samo 21 centimetar manje od Sandrina osobnog rekorda. Rekord europskih prvenstava je još više dostižan, a iznosi 71,36 metara. Vlasnica rekorda još je jedna Njemica, Diana Gansky. I na kraju, rekord Olimpijskih igara trenutačno je 72,30 metara. Toliko je disk bacila Martina Hellmann u Seulu 1988. godine.

Ford na poklon

– Možda sam ove sezone dvaput izgubila, ali osvojila sam sve bitno što se može osvojiti. Kada su neki pomislili nakon dva uzastopna poraza da je moja priča završena, bacila sam novi hrvatski rekord na mitingu u Švicarskoj. Kako je sezona odmicala, moje daljine bile su sve veće i veće. I na kraju moram zahvaliti svima koji su bili uz mene, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski atletski savez, Sportski savez Grada Zagreba i, naravno, moj klub Mladost – rekla je Sandra.

A upravo ju je njezin klub iznenadio. Naime, uz pomoć javnog natječaja klub je osigurao svojoj najsjajnijoj atletičarki novi Ford S Max, dizel monovolumen. Direktor HAAK-a Mladost Franjo Pavlović uoči Hanžekovićeva memorijala Sandrinu je treneru Edisu Elkaseviću predao ključ.

Zagrebački miting Ovogodišnji Hanžek se gledao u 85 zemalja na pet kontinenata Hanžek Sandra Perković Kraljica diska posvađala se sa sucima, pa uzela šesti dijamant i 50 tisuća eura Sandra Perković Atletika Sandra Perković šesti put u nizu osvojila Dijamantnu ligu
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama