Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Janković

Superliga nije završena priča, Čeferin je dobio samo prvu rundu

Aleksander Čeferin
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
22.04.2021.
u 10:10

Što je to Slovenac mogao ponuditi ‘odmetnicima’ da su odustali od projekta u kojem su trebali ‘okrenuti’ oko sedam milijardi eura

Što se to dogodilo u samo 24 sata da su tako ozbiljni frajeri poput Romana Abramoviča ili Florentina Pereza, odnosno arapskih šeika, jednostavno odustali od projekta Superlige!? I je li to zapravo konačna pobjeda Aleksandra Čeferina, čelnog čovjeka Uefe.

Slovenac zadnjih dana nije birao sredstva, a urotnike koji su mu htjeli oteti Ligu prvaka nazivao je svakakvim pogrdnim imenima. Službena verzija priče kaže da je dovitljivi Slovenac klubovima koji su se htjeli odmetnuti u svoj svemir dao ponudu koju nisu mogli odbiti. Podsjeća na filmsku trilogiju “Kum”! No, koliki to novac može biti da zasjeni, recimo, jednog financijskog diva kakav je JP Morgan.

Usput rečeno, jedna od najvećih američkih investicijskih banaka u projekt Superlige namjeravala je uložiti oko pet milijardi eura, a još bi se u projekt slile dvije milijarde. Pa imovina samo nekoliko pokretača projekta Lige prvaka mjeri se u desecima milijardi eura. Prije će biti da je riječ o prekidu vatre jer ta priča sigurno nije završena. Pa tko pametan može podcijeniti sustave kakav je već spomenuti JP Morgan koji, s partnerima, ravna Wall Streetom i londonskim Cityjem već dvjestotinjak godina!

Jasno je, dakle, da priča o Superligi još nije gotova, odluka je samo odgođena, dok se karte ponovno ne podijele. A zapravo se cijela priča svodi na to kako će se podijeliti lova i tko će utjecati na novčane tokove. To je dominantan koncept civilizacije u kojoj živimo. Dobro, krovne svjetske institucije na svojoj su strani imale navijače i njihove emocije.

Jer, kako prosječan nogometni zaljubljenik to shvaća, nova Superliga i novo natjecanje prebrisalo bi sve one povijesne klupske dosege i ugasilo iskonske nogometne emocije. Nema dvojbe, baš to bio je jedan od najjačih Čeferinovih aduta u koje se uzdao. Pa kao da postoji bitna razlika između jednih i drugih u ovoj priči.

Pitanje je samo čiji je kapital krupniji i tko će pobijediti u toj nemilosrdnoj igri. Njima su navijačke emocije samo pomoćno sredstvo u besramnom bogaćenju. A gdje su u svemu tome mali ili srednji klubovi? Oni su se ovaj put pobunili, shvativši da bi, u slučaju novog poretka kakav su zamislili aktualni nogometni oligarsi, bili osuđeni na mrvice.

Ovo je tek prva runda, a borba će biti bespoštedna. Jedini spas mogao bi možda biti da se ulozi u tom biznisu smanje... Znam da zvuči naivno, pa jedino od čega ekipa s početka priče neće odustati jest upravo profit!

VIDEO: Najveći europski klubovi objavili da neće igrati Ligu prvaka, osniva se Superliga

Komentara 2

RE
RedTree
13:31 22.04.2021.

Prvo ne podcjenjivati navijače, drugo gazde engleskih klubova su dobili što su htjeli, povećanje broja sudionika. Ali glavni bukavci su Real i Barcelona koji troše sumanute svote bez pokrića, smatraju da su pretplaćeni na osvajanje LP i na najveće zvijezde kojima daju astronomske plaće, dužni su brutalno i sad nema tih istih navijača, pa je dotok novca stao. I sad očajnički žele zadržati taj status i traže novac. Vrijeme je da pametnije posluju i budu realniji u ovim trenucima.

PO
Point
10:25 22.04.2021.

Bojkot gledaoca i preplatnika tog umjetnog monstruma, Superlige bi trebao biti pravi odgovor. Pa neka onda igraju nogomet za US Amerikance i neke druge narode, koji ne znaju niti pravila igre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije